Москва штучно створила газову кризу в Україні, щоби Тимошенко одержала політичні дивіденди

Заступник глави Секретаріату Президента України Роман Безсмертний вважає, що Москва штучно створила газову кризу в Україні, щоб прем’єр-міністр Юлія Тимошенко одержала політичні дивіденди.

Москва штучно створила газову кризу в Україні, щоби Тимошенко одержала політичні дивіденди

Як повідомили у прес-службі Президента, за словами Р.Безсмертного, загострення суперечки щодо постачання російського газу в Україну та країни Європи викликало велику стурбованість кожного українця, окрім прем`єр-міністра Ю.Тимошенко, “яка вже два тижні вдає, ніби цієї проблеми зовсім не існує”.

При цьому Р.Безсмертний вказав, що саме на Кабінетові міністрів лежить цілковита відповідальність за чергове протистояння між Україною та Росією з газового питання. “Тому очевидне самоусунення прем`єра від участі у врегулюванні існуючих непорозумінь не лише дивує, а й викликає сумніви в тому, чи справді Ю.Тимошенко діє в інтересах своєї держави”, - сказав він.

Р.Безсмертний відзначив, що прем`єр-міністр мала цілий рік, аби провести та успішно завершити українсько-російські переговори щодо обсягів і ціни імпортованого палива. “Президент ще на початку року дав урядові чіткі директиви щодо двостороннього діалогу з Москвою, виходячи з конкретних кількісних і цінових параметрів. Стрімке падіння ціни на нафту на світових ринках, від чого напряму залежить вартість газу, створило для України додаткові сприятливі можливості для укладання взаємовигідного контракту на постачання російського палива за реальну ринкову ціну”, - додав він.

Однак Ю.Тимошенко, за словами Р.Безсмертного, не змогла дати обґрунтованого пояснення, чому до кінця року газовий договір із Росією так і не був підписаний. “Вона і словом не згадує про власні обіцянки, які восени щедро роздавала перед телекамерами, про близьке документальне оформлення газових поставок на 2009 рік”, - заявив заступник глави Секретаріату Президента, додавши, що, таким чином, у цьому питанні вкотре підтвердилася “кричуща непрофесійність економічного блоку уряду, внаслідок чого Україна стала об`єктом грубого тиску та неприкритого шантажу з боку Кремля”.

«Нині, коли до українсько-російського газового конфлікту прикута увага всього світу, прем`єр-міністр України демонструє дивовижну апатію. Очевидно, вона просто не хоче зайвий раз нервувати В.Путіна - свого колегу і негласного патрона. У ситуації, коли Росія поводиться як рекетир і здирник, керівник уряду зобов`язана рішуче стати на захист національних інтересів. Натомість Ю.Тимошенко абсолютно свідомо відійшла в тінь, що фактично означає підігрування Москві в її сценарії «викручування рук» Києву. Тобто в час, коли Європа підтримує Україну у газовому протиборстві з Росією, наш прем`єр поводиться як спільник Кремля», - заявив Р.Безсмертний.

Заступник глави Секретаріату провів паралелі між нинішньою поведінкою Ю.Тимошенко та її позицією під час конфлікту між Грузією і Росією влітку минулого року. Тоді, зазначив він, «прем`єр усіляко викручувалася, аби уникнути публічного засудження російської військової агресії проти суверенної Грузії. Адже Росія розгорнула бойові дії на Кавказі, зокрема, через прагнення блокувати можливості будівництва газопроводу з Центральної Азії в Європу, який дасть можливість європейським споживачам послабити свою вразливу залежність від російського газу”.

На думку Р.Безсмертного, Москва штучно створила газову кризу в Україні, аби дати Ю.Тимошенко додаткові козирі в її внутрішньополітичній боротьбі, у тому числі на майбутніх президентських виборах. “Адже саме на лідера «біло-сердечних» ставить Кремль як на головного суперника чинного глави держави, який ще до обрання на цю посаду викликав антипатію у російського керівництва. Зараз, в умовах економічної кризи, дефіцит газу створюється «під Ю.Тимошенко», яка одержала ще один привід для широкого застосування в агітаційно-викривальній риториці”, - зазначив заступник глави Секретаріату Президента.

Він припустив, що прем`єр неодмінно скористається кризовою ситуацією із газопостачанням у власних політичних цілях. “Коли градус українсько-російської газової суперечки досягне максимальної позначки, а дефіцит палива для українських споживачів стане надто дошкульним, Ю.Тимошенко перекладатиме відповідальність за це на Президента, щоб одержати нові політичні бонуси”, - спрогнозував Р.Безсмертний, зазначивши, що така тактика вже застосовувалася, коли прем`єр хотіла виправдатися за розкручену інфляцію та кризові явища в економіці.

«Отже, невдовзі вся країна може побачити черговий приклад того, як Ю.Тимошенко міняє національні інтереси на власні політичні дивіденди. Адже тільки в умовах штучно створеної кризи нинішній прем`єр черпає для себе приводи для гучних звинувачень, які потім виявляються голослівними. Це дуже брудна гра без правил, в якій програє суспільство та держава. Така поведінка прем`єра хоча й прогнозована, проте неприйнятна», - наголосив Р.Безсмертний.

УНІАН
10 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини