Відбулися Єпархіальні Збори Хустської Єпархії УПЦ (ФОТО)

2 січня 2009 року у Св. Миколаївському Чоловічому Монастирі с. Іза-Карпутлаш відбулися Єпархіальні Збори Хустської Єпархії УПЦ.

Перед початком зборів, всі присутні священнослужителі проспівали молитву «Царю Небесний». Розпочав збори правлячий архієрей архієпископ Марк, Хустський і Виноградівський, звітом про своє служіння у 2008 році.

 
Владика повідомив, що у минулому році він відслужив 155 літургій у різних парафіях Хустської Єпархії. Більшість всенічних владика служив у Кафедральному Соборі м. Хуст. Владика також детально розповів про кількість відвіданих ним монастирів та парафій по благочинницьким округам. За 2008 рік звершено 27 хіротоній, 8 разів Його Високопреосвященство брав участь у засіданнях Священного Синоду УПЦ, брав участь у Архієрейському Соборі, у святкуванні 1020 річчя Хрещення Русі у м. Києві. Владика повідомив, що на свято Св. Велич. Пантелеімона він очолив делегацію на св. гору Афон, а також був членом делегації від РПЦ у Латинську Америку, де мав нагоду відвідати багато парафій у латиноамериканських країнах. Владика розповів про торжества у інших єпархіях УПЦ, у яких він брав участь на запрошення правлячих архієреїв відповідних єпархій. Головним торжеством у Хустській Єпархії владика назвав прославлення прп. Іова Угольського. Правлячий архієрей подякував усім, хто прийняв участь у підготовці та всім хто прийняв участь у святкуванні.
Владика повідомив присутніх про Помісний Собор РПЦ, який відбудеться у м. Москві, де головним питанням буде обрання Предстоятеля РПЦ. У зв’язку з цим питанням, владика розказав про обрання Патріаршого Місцеблюстителя на засіданні Священного Синоду РПЦ від 6 грудня 2008 року. Владика довів до відома про необхідність вибрання цими зборами делегатів на Помісний Собор РПЦ у складі правлячого архієрея, одного священника, одного із монашествуючих і одного із мирян Єпархії. Також Його Високопреосвященство розповів про процедуру обрання Предстоятеля РПЦ, згідно діючого Статуту РПЦ.
Збори затвердили делегатів на Помісний Собор РПЦ: Правлячий архієрей, архієпископ Хустський і Виноградівський Марк (згідно статуту), від духовенства єпархії – архім. Алексій (Бринчак), секретар Хустської Єпархії, від монашествуючих єпархії – архім. Іов (Стець), настоятель Св. Іоанно-Предтеченського монастиря с. Бедевля, від мирян єпархії – Іван Миколайович Мокрянин, парафіянин із с. Синевір.
Після виборів владика Марк розповів про будівництво Кафедрального Собору у м. Києві. Був зачитано лист від Блаженнійшого Володимира з просьбою направляти фінансову допомогу на будівництво собору та обговорено шляхи збору пожертвувань на Кафедральний Собор у м. Києві.
Цього року планується проводити збори по благочинницьким округам для того щоб розглядати питання які виникають всередині парафій. Планується провести Традиційний Єпархіальний Хресний Хід, дату якого буде встановлено найближчим часом.
Секретар Єпархії довів до відома присутніх про піднесення молитов на другий день Різдва Христового за військовослужбовців.
Голова Фонду Матеріальної Допомоги Хустської Єпархії прот. Василій Колчар зробив звіт про діяльність ФМД. Внески до Фонду роблять особисто самі священники єпархії. Також приймаються пожертвування від всіх бажаючих. Фонд Матеріальної Допомоги Хустської Єпархії створено для допомоги сім’ям покійних священників. Він повідомив, що виплати фінансової допомоги за рік проводилися згідно із потребами.
Перед закінченням зборів секретар єпархії архім. Алексій (Бринчак) зачитав список священнослужителів, які у 2008 році почили в Бозі. Учасники Зборів проспівали «Вічную пам'ять» та закінчили Єпархіальні Збори співом молитви «Достойно єсть».
Image

Image

Image

Image

 

 

Прес-служба Хустської єпархії УПЦ (МП)
09 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 18
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини