Закарпатська школа фехтування - це елітна школа європейського рівня

Фахівці та багато вболівальників знають, що закарпатська школа фехтування, це елітна школа, школа європейського рівня.

Закарпатська школа фехтування - це елітна школа європейського рівня

На початку грудня в місті Харкові проводився турнір «Ліга чемпіонів» серед юнаків. Там зібралися кращі з кращих шпажистів із всієї України. Наймолодший з учасників, дванадцятирічний Горецький Сергій, вихованець динамівської школи Закарпаття, виборов бронзу. Своїм успіхом здивував не тільки себе, а й відомих фахівців. На запитання близьких “Як це тобі вдалося?” Сергій відповів: “— Мені допоміг тренер. Він сказав: “--Фехтуй в своє задоволення. Від тебе ніхто ніяких високих результатів не чекає. Ось я й фехтував у своє задоволення”. Від “задоволення” Сергія задоволені й ми. Найцікавіше, що в той же час проводився турнір шаблістів у місті над Латорицею, Мукачеві. Там схрестили зброю більш імениті спортсмени Закарпаття. Майстри спорту В. Попов і І. Коневич не дозволили піднятися майстру спорту міжнародного класу Сергію Горецькому вище третьої сходинки. Минулі титули на спортивних аренах не допомагають. Серед дівчат першою була Юля Герей.

А минулої суботи й неділі, 20 і 21 грудня, в спортивному комлексі “Динамо” відбулосе велике свято маленьких мушкетерів Закарпаття. Була відновлена стара традиція, повернувся в життя турнір “Юний динамівець”. Мало хто знає, що свою спортивну кар’єру починала з “Юного динамівця” чемпіонка світу і Європи, учасниця Олімпійських ігор Валерія Титова. Перші спортивні кроки в “Юному динамівці” робив п’ятиразовий чемпіон Радянського Союзу, срібний призер чемпіонату світу, майстер спорту Міжнародного класу, нині тренер Сергій Горецький. Вихідці ужгородської динамівської школи, члени збірної команди України, срібний призер чемпіонату світу Катя Блохіна, майстер спорту, дворазовий бронзовий призер чемпіонату Європи Анатолій Герей. Нехай вибачать інші знаменитості, вихованці “Юного динамівця” , яких не згадали.

На свято прийшли численні глядачі, переважно батьки. Важко сказати, хто хвилювався більше – батьки, чи діти. Були сльози радості й сльози розпачу. Але без сумніву можна сказати одне: спортивне свято вдалося на славу. Змагання відкрила директор оздоровчого комплексу ДЮСШ “Динамо” Любов Підгорська. Вона тепло привітала спортсменів і батьків зі святом. Вручила дітям подарунки від святого Миколая. Деякі батьки із здивуванням довідалися зі слів Любові Лукінічни, в яких досвідчених і знаменитих тренерів займаються їхні діти. Після привітань розпочалися змагання, які відкрили дівчатка. На доріжку першою вийшла наймолодша учасниця змагань Марія Кривонос. Перший бій і перша поразка, перший розпач і перші сльози. Ще не висохли сльози після першого бою, Машу знову викликають на доріжку. Друга теж поразка. Сльози течуть вже струмком. Здається, що все вже скінчилося. Але свято без чудес не буває. До залу заходить мама Марії Кривонос, теж колишня досить успішна фехтувальниця. Спортсменка і наставниця відійшли до роздягальні, довго радилися, витираючи сльози, й вирішили продовжувати змагання. Й диво трапилося, перша перемога! Де поділися сльози? На обличчі блакитноокої білявки безмежне щастя. Наступний бій – теж перемога, і в підсумку наймолодша учасниця змагань, учениця 2-А класу школи N 15 Марія Кривонос була третьою. Першу й другу сходинки зайняли Діана Мигальницька й Ганна Дюваї.  Настя Дороніна з Марією Кривонос розділили бронзу.

Найзапекліші бої розпочалися між хлопчиками. За полум’ям пристрастей невеликий спортивний зал “Динамо” нагадував арени Пекінської олімпіади, де наші дівчата добували золото в двобої з китаянками. У фінальному двобої зійшлися беззаперечний лідер Ростик Динько та Денис Мартинов. Спочатку в рахунку вів Ростик. Неймовірними зусиллями Денис Мартинов зрівняв рахунок. Із місць повставали спортсмени й батьки, в перепалку вступили тренери. Головний суддя змагань, Оксана Рапинець, виставляє додатково ще двох бокових суддів. Мартинов бере трихвилинну перерву, він на це має право. Бій продовжується й заслужену перемогу отримує Ростик Динько. Владик Коваленко й Антон Мартинов були третіми. Юних переможців привітав і вручив нагороди Голова федерації фехтування Михайло Пантьо. Він завірив присутніх, що змагання “Юний Динамівець” стануть традиційними.

А в неділю змагання продовжили трохи старші діти. Мукачівські шаблісти поки що домінують на Закарпатті. Всі сходинки переможниць зайняли шаблісти з Мукачева, тільки ужгородка Влада Харькова вмішалася в їхні ряди і виборола срібло. У шпажистів першими були із хлопців – Андрій Бабука, у дівчат – Бетіна Боднар.

Від імені батьків тато шестирічного Дмитра Беляєва подякував тренерам, організаторам змагань за те, що в наш нелегкий час вони примудряються зберігати острівки щастя для наших дітей.

25 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини