Закарпаття: Служба зайнятості намагається допомогти шукачам роботи

Кожен рік, що минає, – це певний відлік часу. Іноді за короткий термін бувають такі разючі зміни в роботі, про які ще на початку 80-х років минулого століття навіть відчайдушні новатори не мріяли. Адже тоді мало хто знав про існування бюро з працевлаштування (так у той час називалися попередники служби зайнятості). Клієнтів було мало, а можливостей їх працевлаштувати, та ще й з пристойною зарплатою і наданням житла, – набагато більше.

Закарпаття: Служба зайнятості намагається допомогти шукачам роботи

Про безробіття тоді не йшлося, бо його просто не було. Тож і проблеми з працевлаштуванням не існувало. Але з часом з’явилося безробіття, котре зачепило багатьох людей. Розпач і відсутність засобів до існування відчула із втратою роботи майже кожна сім’я. Для служби зайнятості настала „гаряча” пора, а її працівникам довелося освоювати чимало нових напрямів у роботі, розширювати сферу надання послуг. Вона перша зорієнтувалася в нових умовах і оперативно налагоджувала перепідготовку спеціалістів за потрібними на ринку робочої сили професіями та спеціальностями. Багато нині успішних людей отримали за сприяння державної служби зайнятості нову спеціальність і працюють у різних сферах  діяльності.

Кілька слів з історії становлення служби.

Воловецький районний центр зайнятості був створений рішенням виконкому Воловецької районної ради 28 червня 1991 року № 80. Із зростанням загальної кількості безробітних державна служба зайнятості працювала над удосконаленням методів обслуговування клієнтів служби. Фахівці вивчали і узагальнювали роботу базових центрів зайнятості нашої країни, аналізували і систематизували найкраще для створення нової технології.

Наразі районний центр зайнятості складається з чотирьох відділів: сприяння працевлаштуванню (начальник Іржик Л.В.), активної підтримки безробітних (начальник Кочан О.С.), взаємодії з роботодавцями (начальник Хміль М.І.) та бухгалтерського обліку  (начальник Ківкович Г.Я.). Працює у центрі головний спеціаліст із впровадження та супроводження Єдиної інформаційно-аналітичної системи служби зайнятості (Яким Ю.В.), юридичне обслуговування наших клієнтів – роботодавців та шукачів роботи здійснює юрисконсульт Гурзан Ю.В.

Як відомо, з 2001 року державна служба зайнятості працює за Єдиною технологією обслуговування незайнятого населення в Україні, що грунтується на принципах пріоритетності інтересів і потреб клієнтів служби, їх співпраці зі службою зайнятості.

Завдяки впровадженню новітніх технологій, сумлінному виконанню своїх обов’язків, творчому підходу до роботи працівників центру зайнятості в повному обсязі виконується програма сприяння зайнятості населення району та завдання Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Відтак у нинішньому році маємо непогані результати.

Цьогоріч за одинадцять місяців надано різних соціальних послуг понад 2,8 тис. громадянам, які звернулися до центру зайнятості району. На сьогоднішній день допомогу у працевлаштуванні отримали 1089 осіб, при річному завданні 1080 осіб. Важливим чинником ефективного працевлаштування, оперативного врахування потреб ринку праці стали професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації безробітних. У 2008 році набули нових професій, пройшли перепідготовку чи підвищили фаховий рівень за допомогою районного центру зайнятості понад 200 громадян.

Завдяки підготовці з основ підприємництва 25 колишніх безробітних виявили бажання займатися власною справою.

Цих успіхів ми досягаємо завдяки тісній співпраці з райдержадміністрацією та органами місцевого самоврядування.

Важливим напрямом роботи державної служби зайнятості є надання дотації роботодавцям з Фонду для працевлаштування безробітних. На такі місця працевлаштовано 77 безробітних при річному завданні 75.

Істотні здобутки є в організації й проведенні оплачуваних громадських робіт. Протягом одинадцяти місяців до цього виду тимчасової зайнятості безробітних залучено 523 особи, на їх оплату праці з Фонду витрачено 228 тисяч гривень. За рахунок коштів роботодавців в оплачуваних громадських роботах взяв участь 121 безробітний на загальну суму 16 тисяч гривень. Такі роботи організовувались у ТзОВ ”Полімер-техніка”, „Сільенерго”, „Альфа плюс”, КГТВП „Потоки”, „Ялинка”, „Гастроном”, „Тетяна”, „Мрія”, „Полонина”, КТП ”Гранд”, „Сузір’я”, „Рубін”, КПСЖКГ „Волівчик”, Райавтодорі, ФГ „Лукіч”, Біласовицькій, В.Ворітській, Верб’язькій, Н.Ворітській, Розтоцькій, Скотарській та Щербовецькій сільських радах. Громадські роботи проводилися на об’єктах соціальної сфери району (ремонт дитячих садків, клубів, ФАПів, очищення територій придорожних смуг, благоустрій кладовищ, надання адресної допомоги одиноким літнім громадянам, інвалідам).

У цілому на всі види соціальних послуг безробітним з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття виплачено понад 3 млн. 670 тисяч гривень. А поступило до Фонду 1 млн. 27,8 тис. грн. Тобто питома вага збору до видатків складає 28 відсотків.

Ураховуючи обмежену сферу зайнятості в районі, активно використовуємо таку форму тимчасової зайнятості, як організація сезонних робіт за межами області. У цьому році укладено 27 прямих договорів між центром зайнятості і роботодавцями з інших областей України, за якими на сезонні роботи працевлаштовано 247 осіб при річному завданні 110 осіб.

Цього року районний центр зайнятості надав населенню понад 7160 профінформаційних послуг, якими охоплено понад 3720 осіб. За цими цифрами – щоденна сумлінна робота спеціалістів та керівників центру, їх відданість соціальному захисту населення.

Професійне свято – це не лише огляд зробленого, а й аналіз недоробок, погляд у майбутнє. Перед органами влади, центром зайнятості поставлені завдання закріпити тенденцію до стабілізації на ринку праці, створити умови для поліпшення зайнятості людей. Саме через призму зайнятості слід розглядати проблему підвищення життєвого рівня, подолання фінансово-економічної кризи в державі.

Іван Панькулич,
директор Воловецького районного центру зайнятості

25 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини