Рятувальники закликають бути обережними з піротехнікою під час Новорічних та Різдвяних свят

У період підготовки та святкування Новорічних і Різдвяних свят працівники закарпатської міліції здійсню суворий контроль за реалізацією піротехнічних виробів. Зокрема, станом на 24 грудня цього року з незаконного обігу вже вилучено 5695 шт. піротехнічної продукції загальною вартістю 40 тис. 565 грн. та складено 6 адміністративних протоколів.

Рятувальники закликають бути обережними з піротехнікою під час Новорічних та Різдвяних свят

Згідно з відповідними правилами  обігу в Україні  таких  виробів, продаж піротехніки здійснюється через спеціалізовані підприємства торгівлі та спеціалізовані відділи (секції) підприємств з універсальним асортиментом непродовольчих товарів, приміщення яких повинні бути обладнані  за вимогами охорони праці, пожежної безпеки та відповідати технічним, санітарно-гігієнічним, технологічним нормам і правилам.  До слова, у нашому краї лише 35 приватних підприємців мають ліцензії на продаж піротехніки.  Така діяльність підлягає ліцензуванню, а продаж піротехнічних виробів на ринках забороняється. Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за порушення порядку виробництва, зберігання перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів (ст.195-6 КУпАП) – накладення штрафу від 35 до 60 (від 595 грн. до 1020 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зазначених товарів.
 
Зрозуміло, що більшість жителів області за традицією в новорічну ніч, і не тільки, збирається потішити  своїх рідних феєрверками.  Тому пропонуємо кілька порад, як поводитись з піротехнікою, аби радість не обернулась лихом. Насамперед, необхідно завчасно вибрати спеціальне  місце для встановлення піротехніки. В  ідеалі --   це великий відкритий майданчик  (двір, сквер або поляна), вільний від дерев та будівель. Поблизу вибраного місця не повинно бути пожежонебезпечних об’єктів. Також потрібно заздалегідь подумати, де знаходяться  глядачі, адже їм необхідно забезпечити одночасно хороший огляд та безпеку. Від розміру майданчика залежить, яку піротехніку можна використовувати. Якщо місце відповідає усім переліченим вимогам, сміливо можете купувати будь-які вироби, які є у продажу. Але, якщо ваше подвір’я мале --  використовуйте лише обмежений асортимент «іграшок», в основному, наземної дії і  в жодному  разі не користуйтеся феєрверками, що летять вгору. Вони можуть потрапити у вікно чи залетіти на горище, або впасти на дах та стати причиною пожежі. Не намагайтеся самостійно виготовити піротехнічні засоби в домашніх умовах. Це дуже небезпечно, та й не варто того ризику, на який ви наражаєтесь. Купуйте феєрверки  промислового виробництва, адже це гарантує якість товару, який пройшов необхідні випробування та має відповідний сертифікат якості. І все ж, будьте уважні та прискіпливі у своєму виборі. Вироби повинні мати докладні інструкції. Зверніть увагу на зовнішній вигляд «іграшки». Не можна використовувати вироби, які мають наявні дефекти. А якщо ваше знайомство з піротехнікою тільки починається, не поспішайте купувати великі та не зрозумілі у використанні вироби. Купувати піротехнічні «іграшки» мають право виключно дорослі. Діти можуть користуватися ними тільки під наглядом батьків.
 
Пам’ятайте, що горючі речовини та порох, які входять до їх складу, дуже небезпечні. При необережному поводженні або неправильному зберіганні, вони легко розгоряються. Тому існують загальні правила, які обов’язково необхідно виконувати:

1. Не можна носити піротехнічні  засоби  у кишенях;
2. Спалювати їх у багатті;
3. Розбирати вироби та піддавати їх механічним впливам;
4. Користуватися піротехнічними виробами у нетверезому стані;
5. Палити, використовуючи піротехніку;
6. Зберігайте піротехнічні вироби у недоступному для дітей місці;
7. Не допускайте відкритого вогню в приміщенні, де зберігається піротехніка;
8. Розташовуйте їх подалі від нагрівальних приладів.

 
У жодному разі  не нахиляйтеся над спусковими приладами під час запуску висотних феєрверків. Запалювання гніту здійснюйте на відстані витягнутих рук. Пам’ятайте, що піротехнічні вироби бояться вологи, а це може  вплинути на їхню якість.  Не намагайтеся випробовувати долю, запускаючи феєрверки у вітряну погоду. Рухаючись вгору в таких умовах, феєрверки мають властивість відхилятися у  бік на значну відстань, а палаючі елементи можуть опинитися на найближчих  будівлях та деревах. Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам приємно та безпечно провести свята із застосуванням піротехнічних «іграшок».

25 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

10:03
У Мукачеві в готелі загорівся матрац в номері
17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
» Всі новини