У 2008 році на Закарпатті відкрито 8 дитсадків та 65 дошкільних груп

Кількість дітей, що відвідують дитячі дошкільні заклади цього року збільшилася більш, ніж на 3 тисячі

У 2008 році на Закарпатті відкрито 8 дитсадків та 65 дошкільних груп

Свого часу через брак фінансування, в краї масово зачинялися дитсадки. Нині ж цю недалекоглядність виправляють. Будівництво нових та відновлення колись працюючих закладів на особливому контролі обласної влади. У березні Президент України Віктор Ющенко видав Указ „Про додаткові заходи щодо підвищення якості освіти, згідно якого до 2012 року передбачається охоплення дошкільною освітою не менше 75 відсотків дітей відповідного віку. На Закарпатті планують до цього часу відновити роботу 43 дитсадків.

Всередині 90-тих через брак фінансування мережа дошкільних закладів області різко скоротилася. Були навіть  райони в яких працювали лише по кілька закладів. Втім за останні чотири роки на Закарпатті спостерігається зворотня тенденція – у колись закритих дитсадках знову можна почути дитячий галас.

Наразі в області діють 528 дошкільних навчальних закладів.  У відсотковому відношенні найбільше дітей, які охоплені дошкільним вихованням у Мукачеві – 71,1 відсотка (3409 дітей) та Ужгороді 67,5 відсотка (4878). Не відстають у цьому плані Хуст – 53,3 відсотка (1237) та Іршавський район – 51 відсоток (1600 дітей). Найменше дітей відвідує дитсадки на Міжгірщині – 21,1 відсотка (756) та на Рахівщині – 22 відсотки (1526).

– Зростання народжуваності, приріст населення, що другий рік поспіль фіксується в нашому краї, призвів до того, що щороку збільшується й кількість діток, яких батьки хочуть віддати у дитсадки. На початок грудня в області проживає 84 тисячі дітей віком від одного до шести років. З різних причин, 50 тисяч дітей не відвідують дошкільних закладів, – констатує начальник управління освіти та науки облдержадміністрації Михайло Мотильчак.

Найбільше черг у дитсадки, традицйіно у містах області. Тут нерідко батьки не один місяць чекають на те, щоби оформити своє чадо у дитсадок. Приміром в обласному центрі є майже 1000 заяв від батьків на прийом у дитсадки. Але завдяки тому, що відкриваються додаткові групи, черг невдовзі поменшає. Так, в Ужгороді цьогоріч додатково відкрито 10 груп. Нові групи відкрито й в Тячівському районі –  9 , по 5 ¬груп –  в Берегові, Свалявському та в Іршавському районах, 4 – в Мукачеві, 3 – в Берегівському, по 2 – в Ужгородському, Хустському та Великоберезнянському районах, та 1 – на Воловеччині.

Разом з тим, начальник управління освіти та науки відзначає, що  навантаженість у дитсадках області залишається високою: 110 дітей на 100 місць. У містах завантаженість закладів традиційно вища, ніж у сільській місцевості. Хоча і в селах почали активно перейматися цими проблемами – питання відновлення роботи дитсадків нерідко піднімається під час прийомів громадян керівництвом області. Поки що на сьогоднішній день у 236 із 609 населених пунктів дитсадки й досі відсутні.

– З введенням в дію нових закладів, дефіцит вільних місць у дитсадках області скорочується. Якщо у 2001 році дошкільні заклади відвідували 21 тисяча 661 дитина, то на кінець цього року ¬– 32 тисяча 797 дітей. За останні два роки на Закарпатті відновлено роботу 16 дитсадків, з них 8 – цьогоріч, – каже начальник управління освіти облдержадміністрації Михайло Мотильчак. Так, у 2008 році дошкільні навчальні заклади відкрито у  Абранці Воловецького району, у Імстичеві Іршавського району, Неліпині Свалявського району, у Лазах Тячівського району, одразу два дитсадки відкрито у Колочаві, що на Міжгірщині. 18 грудня, напередодні Дня Святого Миколая новосілля справляли на  Мукачівщині – в Драгині. До кінця року новий дитсадок відкриють і в селі Дешковиця Іршавського району.

Загалом на Закарпатті понад 40 відсотків дітей дошкільного віку ходять у  дитсадки. Обласна влада має амбітні плани – в наступні роки значно збільшити кількість відкритих дошкільних закладів. Регіональними програмами розвитку освіти до 2012 року заплановано відновити роботу 43 закладів та 53 групи у існуючих дистадках. В діючих дошкільних закладах будуть проводитися ремонти, триватиме закупівля нових меблів та іграшок. Також продовжиться газифікація та реконструкція систем опалення. Кошти на ці потреби, як і цьогоріч будуть виділятися з обласного бюджету, частково – з місцевих.

Окрім цього на Закарпатті останніми роками починають відкривати й приватні дитсадки. 9  почали працювати завдяки підтримці представників різних релігійних громад. Такі дитсадки нині функціонують на Тячівщині, Рахівщині, Виноградівщині та Ужгородщині.
 
Ще один напрям, над запровадженням якого працюють педагоги області – покращення якості виховального процесу в дитсадках. У 290 із 529 закладах діють групи творчо-розвивального характеру. Також у дитсадках запроваджують базову програму розвитку дитини „Я у світі”, затвердженої у березі цього року Міністерством освіти та науки. Нововведеннями передбачається насамперед покращити підготовку дітей п’ятирічного віку,  поступове впровадження  методик адаптації дитини до навчання у школі.

– Важливо, щоби діти, які підуть до школи відвідували дистадки, адже саме в цих закладах з дитиною працюють педагоги, які зможуть підготовити її до шкільних умов, – вважає Михайло Мотильчак. До речі, цього року показник охоплення дітей п’ятирічною освітою в області зріс на 10 відсотків – до 64, і наблизився до середнього по країні.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
25 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини