Закарпаттю треба нарощувати обсяги інвестицій у відновлення, реконструкцію і модернізацію електромереж

Вчора, 22 грудня, в Україні відзначали День енергетика. Напередодні цієї дати ми запросити до розмови генерального директора ВАТ ЕК «Закарпаттяобленєрго», заслуженого енергетика України, депутата Закарпатської облради Василя Ковача.

Закарпаттю треба нарощувати обсяги інвестицій у відновлення, реконструкцію і модернізацію електромереж

— Василю Іллічу, в Україні День енергетика відзначається 22 грудня, саме коли світловий день є найкоротшим, а ніч найдовшою у році, не випадково?

— Так. Як на мене, це навіть дуже символічно, бо саме на цю добу припадає найбільший пік споживання електроенергії У році.

— Україна нині переживає економічну кризу. Це позначається якось на роботі електрокомпанії, яку очолюєте? Чи думки про струм не тиснутимуть на краян під час новорічно-різдвяних свят?

— Насамперед хочу запевнити всіх закарпатців, що і Новий рік, і Різдво Христове вони зустрічатимуть не тільки при свічках, а й при електричному світлі, з голубими вогниками телеекранів. У цьому не варто сумніватися, бо до цьогорічної зими ми зуміли, як ніколи, добре підготуватися. Адже показники, що були намічені нашими планами, наказами Мінпаливенерго України, наказами № 1 і № 2 по ВАТ ЕК «Закарпаттяобленєрго» щодо підготовки до роботи в зимовий період — усе виконане в повному обсязі.

— Конкретизуйте, будь ласка, мовою цифр.

— Найважливішим є те, що різні категорії споживачів загалом по області розраховуються за струм на сто відсотків. І населення — також. Навіть найнижчий рівень розрахунків, якщо брати в розрізі районів, становить за 11 місяців 94 %, і то лише у двох районах, що кілька років тому вважалося пристойним показником.

— Отже, кризи неплатежів за електроенергію під час світової фінансово-економічної кризи, про яку тепер говорять усі, кому не лінь, ви поки що не відчуваєте?

— Так. Аби тільки не наврочити. Нарешті наші краяни зрозуміли, що за електрику їм слід платити так само справно як і за хліб чи молоко у магазинах, бо вона є для них таким же необхідним товаром. А це, у свою чергу, дозволяє нашій компанії також на 100 відсотків розраховуватися з енергоринком України і, крім того, дотримуватися графіка з погашення реструктуризовано! до 2018 року суми заборгованості за попередні роки.

— 3 огляду на це, скажіть, ваша компанія спрацювала прибутково чи ні? Тим паче, що недавно в одній із ужгородських газет довелося читати, що ви спеціально ведете Обленерго до банкрутства, з тим, аби потім цю компанію можна було продати за безцінь потрібним людям.

— Таку неправду тиражують лише ті газети, які залежні від мера обласного центру, і нехай це зостанеться на совісті цих писак. А насправді, за 11 місяців цього року ВАТ ЕК «Закарпаттяобленєрго» одержало прибутку в 5 разів більше, ніж за аналогічний період торік. Зароблене не проїдаємо, а інвестуємо у розширене відтворення нашої компанії.

— Поясніть це, будь ласка, доступно для широкого загалу.

— Прошу. Якщо, приміром, за січень—листопад 2007 року нами на капітальне будівництво було освоєно 17 млн. 302 тис. грн.,то за 11 місяців нинішнього року — вже 55 млн. 759 тис. грн. А витрати на ремонтне обслуговування електромереж із 13 млн. 784 тис. грн. торік збільшилися до 23 млн. 577 тис. грн. у поточному році. Бачите, що цифри таки вельми промовисті: капітальне будівництво виросло більш як у 3 рази, а ремонтне обслуговування — майже вдвічі. Я не знаю, чи варто навіть це показувати.

— А чому замовчувати. Ви ж не заховали ці гроші собі в кишеню, а вклали їх у розвиток фірми для блага всіх закарпатців, у тому чисті й тих, кого «жаба душить».

— Звичайно.

— Судячи із вищеназваного вами, збільшення вкладень обігових коштів вашою фірмою, взимку електропостачання мало би бути надійним.

— Зрозуміло. Якщо не трапиться непередбачених природних лих. Бо коли взяти повітряні лінії електропередач (ЛЕП) усіх класів напруги, то їх за 11 місяців цьогоріч відремонтовано 939 км проти 757,4 км у минулому році, а опор на ЛЕП замінено 3562 проти 2915, проводу — 502 км проти 281 км і т.д.

— Тут, Василю Іллічу, щодо такого збільшення обсягів виникає запитання, чому стільки цих опор і проводу довелося цьогоріч міняти? Певне тому, що їх недостатньо міняли раніше?

— Натякаєте слушно, мовляв, палиця має два кінці. Зрозумійте, що все виконується у міру можливостей, тобто залежно від наявності коштів. Однак завжди найважливішим фактором сталого функціонування електромереж є виконання робіт із їх відновлення, реконструкції та модернізації. І це завдання досягається шляхом щорічного нарощування обсягів інвестиційних програм розвитку компанії.

— Проілюструйте, яка тут тенденція?


— Щодо інвестиційної складової, то динаміка позитивна. Якщо у відновлення, реконструкцію і модернізацію ЛЕП торік ми вклали 29,7 млн. грн., то в цьому році вже 90 млн. 813 тис. грн.

— Таке зростання, мабуть, зумовлене ліквідацією наслідків цьогорічного липневого паводка?

— Не тільки. Казати, що він заподіяв аж занадто багато пошкоджень, було б не зовсім правильно. Але оскільки після відвідин нашого краю під час цієї стихії Президент України Віктор Ющенко побачив, що технічний стан Л ЕП був не дуже задовільним, то Віктор Андрійович видав окреме доручення по приведенню у належний стан таких ліній електропередач у постраждалих від повені Тячів-ському й Рахівському районах. Ці роботи згідно з дорученням глави держави на Тячівщині нами будуть повністю завершені вже до Дня енергетика, а на Рахівщині — до нового року. Тепер згадайте і таке болюче для нас питання, яким ви завжди цікавились у мене.

— Згадав. Справді, стосовно долі довгобуду ЛЕП Мукачево—Хуст потужністю 220 кВ. Коли вже нарешті?..

— До цьогорічного Дня енергетика ця нова ЛЕП уже буде введена в дію. На цьому об'єкті за неповні півтора року освоєно загалом 27 млн. гривень.

— І це все кошти «Закарпаттяобленерго»?

— Так, а після ЛЕП Мукачево—Хуст у 2009 році введемо в експлуатацію цілий комплекс. Це крило 220 кіловольт на підстанції «Мукачево-400» і підстанція 220 кіловольт — в Хусті, що також значно поліпшить технічний стан і надійність електропостачання в цьому регіоні.

— А що, Василю Іллічу, зроблено, аби на наших вулицях було освітлення?

— Це справа, спільна з органами місцевого самоврядування. Цю роботу ми почали разом з облдержадміністрацією 18 лютого 2008 року, а ОДА відповідно з облрадою залучили до неї сільські й селищні ради. І якщо станом на 18 лютого ц. р. було освітлено вулиці 152 населених пунктів, то на 11 грудня — вже 245 населених пунктів із 609-ти в області. Зважте, що за якихось 8 місяців вдвічі збільшилась кількість вуличного освітлення. Крім того, вже підготовлені проекти на його проведення ще в 24 населених пунктах нашого краю, і ми ці роботи виконаємо у стислі терміни. Дуже добре в цьому напрямі працюють у Берегівському, Виноградівському й Іршавському районах.

— Слухаючи вас, Василю Іллічу, в мене складається враження, що вашою структурою дуже багато  робиться  для поліпшення надійності енергопостачання області? Але чому ж тоді люди  скаржатьс як з приводу різких перепадів напруги, так і частих відключень електрики?

— Скарги в основному були по Ужгороду, тому що центральне опалення в місті включили не вчасно, і городяни* масово почали обігріватися всілякими приладами. А оскільки кабельні лінії електропроводки не розраховані на таке велике перевантаження, одна за одною виникали аварії. Це були не планові, а вимушені, непередбачувані відключення. А газові котли автономного опалення подекуди ночами не працюють не через нестачу струму, а через зменшення тиску газу в трубах. На всі скарги абонентів постараємося реагувати оперативніше. До «Закарпаттяобленерго» також надходить немало листів-подяк.

Ось, приміром, депутат Рахівської райради, мешканець смт Великий Бичків Й. М. Луцак 28 листопада надіслав на мою адресу зворушливу подяку за те, що Великобичківська май-стерська дільниця Рахівського РЕМ провела капремонт сімох комплексних трансформаторних підстанцій, повністю змінила 450 залізобетонних опор ЛЕП на 39 вулицях у його селищі й здійснила реконструкцію електромережі.

Нелегка професійна й самовіддана праця людей у нашій компанії належно оцінюється. Зарплата, яка нинішнього року зросла в середньому на ЗО відсотків, виплачується без затримки, всі соціальні пільги, як і раніше, виконуються. Людям виплачена тринадцята зарплата. Я хотів би знати, де ще її тепер платять?

Розмову вів Богдан Дубовий
23 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини