Мукачево: Цьогоріч новорічно-різдвяного краму значно поменшало

У самісінькому центрі закарпатського Мукачева на площі Миру розташувалися ряди з ятками, котрі торгують ялинковими прикрасами.

Мукачево: Цьогоріч новорічно-різдвяного краму значно поменшало

Пам'ятаю, як у попередні роки передноворічні ярмарки вирували: великі натовпи людей, розмаїття яскравих кольорових іграшок, світло електричних гірлянд, блиск ялинкових дощиків, Діди Морози, що співали і танцювали, створювали і справді веселу незабутню картину наступаючого Нового року. Нині ж кількість новорічно-різдвяного краму значно зменшилася.

А про покупців вже й нічого казати. Продавців на ярмарку значно більше, ніж тих, хто хотів би щось придбати. В чому справа? Невже люди цьогоріч не вбиратимуть лісових красунь і не тішитимуть своїх нащадків?

— Я б рада придбати якусь обновку для новорічного деревця, та ціни відлякують, — поділилася мукачівка пані Олеся. - Якщо розкошелитися на ялинкові прикраси, то збідніє новорічний стіл, хоча він і так не буде таким, як минулого року.

— А я тут, як на екскурсії, — каже інша пенсіонерка Ілона Іштванівна, котра прийшла з внучкою купити Діда Мороза. — Придбати казкового персонажа за 85 гривень мені не під силу.

Та мала Мелінда, побачивши, як Санта гойдається на сяючому різними кольорами місяці та ще й співає, відходити від прилавка і не думає. Дарма бабуся вмовляла малу, щоб не купувати такого дорогого Санту. Дитина почала голосно плакати й тупотіти ногами. Врешті-решт бабуся здалася й витягнула із сумочки гаманець...

Нічого не купили й дві мешканки Страбичова,котрі прийшли придбати собі щось новеньке, ексклюзивне. Треба сказати, що асортимент іграшок не такий широкий, як був колись. Поменшало кульок, пластикових зірочок, різних казкових персонажів. Ціни - високі. Кульки для більших ялинок зі скла коштують від семи до п'ятнадцяти гривень, а з малюнком ручної роботи і того більше. Куди ж поділися ялинкові прикраси і чому вони так здорожчали? — цікавлюся у власника мережі торгових точок з реалізації цього краму в Мукачеві та обласному центрі Миколи Володимировича.

— Є кілька причин такого непевного становища на ринку новорічних прикрас, який маємо нині, — каже бізнесмен. — По-перше, долар підстрибнув більш ніж на п'ятдесят відсотків. Рівно на стільки ж подорожчали і китайські іграшки. Що не кажіть, але вони й не такі якісні, оті пластикові, як наші — скляні. А ціни майже зрівнялися. Тому їх ви на ярмарку майже не побачите. По-друге, українські прикраси для лісових красунь значно дорожчі, бо частина матеріалів, із яких вони виготовляються, завозяться до нас з-за кордону. Отож, звісно, що і їх собівартість зросла. Приміром, скло у столицю та в Теребовлю, що на Тернопільщині, на місцеві фабрики завозиться з Польщі, а фарби — аж із Німеччини. Прикраси - це такі собі міні-витвори мистецтва і робляться винятково вручну. В них вкладається чимало праці, тому вони такі дорогі. Найдешевші кульки для маленьких ялинок коштують від однієї до п'яти гривень. А візьміть шпилі. Ось які чудові, справжня краса, скажіть, хіба, вони можуть коштувати дешевше десяти — п'ятнадцяти гривень? Звісно, що ні! Хотів би ще наголосити на одній обставині, котра збільшила собівартість іграшок. У Житомирі був великий склозавод, котрий постачав скло на всі фабрики ялинкових прикрас. Нині він не працює. Доводиться завозити скло з-за кордону. А це вже дуже дорого, бо ціни на цю сировину там європейські, а не українські, та плюс транспортні й митні витрати. Ото й маєте нинішню дорожнечу.

На запитання, як іде торгівля, підприємець тільки рукою махнув, а далі додав: — Хіба не бачите, що й людей нема, хто купуватиме товар? Такого передноворічного ярмарку не пам'ятаю, хоч на ринку ялинкових прикрас я вже, слава Богу, не перший рік. Єдине, що добре розходиться, наші вітчизняні Діди Морози. Вони коштували по 14 гривень, тому збув я їх доволі швидко. Тому завезу ще.
Нарікали й інші підприємці.

— Про прибуток уже й не мрію, — мовить пані Андріана, — молю Бога, щоб хоч не великими збитки були. Вклала, бачте, гроші у товар, а його ніхто не бере. Якщо до Нового року не реалізую — прогорю.

«А я ставлю мінімальну націнку», — додає продавець штучних ялинок Василь Степанович. Ціни на новорічні деревця і справді не такі вже й кусючі — від 15 гривень. Звісно, є й триметрові красуні за півтори тисячі, але їх ніхто не купує. Мало хто бере імпортні, вони хоч мають більш природний вигляд, та ціни удвічі вищі. Багато й електричних гірлянд. Вони також зросли у ціні удвічі і коштують зараз від 15 до 60 гривень.

Повно на кожному прилавку іграшок бика та корови, адже наступний рік за гороскопом буде їхнім. їх ще сяк-так беруть. Помандрувавши ярмарком та поспілкувавшись із людьми, я зробив висновок, що цьогорічні лісові красуні не будуть такими привабливими, як раніше. Бо ж криза...

23 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини