На Закарпатті консолідують зусилля проти негараздів кризи

Світова фінансова криза вже боляче вдарила по деяких галузях економіки України. На сьогодні Закарпаття, яке особливо не обтяжене важкою промисловістю, поки не потерпає від економічних проблем. Хоча на окремих підприємствах проходять вивільнення, але вони не стали масовим явищем. Хоче ситуація із безробіттям наразі не є загрозливою, але все ж вимагає до себе пильної уваги.

На Закарпатті консолідують зусилля проти негараздів кризи

Саме питання стану соціально-економічної ситуації в області та тактику спільних дій щодо захисту трудових прав і соціальних гарантій працівників в умовах кризи, посилення контролю за умовами та охороною праці у діловій та відвертій розмові обговорено на недавньому спільному засіданні колегії головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, обласного центру зайнятості та облради профспілки.

У доповіді голови Закарпатської обласної ради професійних спілок І.І.Короля, співдоповідях начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації В.В. Мацоли та директора обласного центру зайнятості Ю.І.Фущича  відзначалося,  якщо за 9 місяців нинішнього року ситуація на ринку праці області у цілому залишалася стабільною, починаючи з жовтня активізувались звернення незайнятих громадян  до центрів зайнятості області (4,8 тис. осіб), що було пов’язано, насамперед, з поверненням їх із сезонних робіт. Зокрема, внаслідок завершення сільськогосподарських робіт, звільнення з держлісгоспів, підприємств по виробництву цегли і т.п.

А ось уже в листопаді до служби зайнятості за допомогою у працевлаштуванні звернулось 5,3 тисяч незайнятих громадян (на 24,5% більше, ніж у листопаді 2007 року). Чисельність незайнятих громадян, які шукають роботу за сприянням служби зайнятості,  щодня упродовж листопада збільшувалася в середньому на 96 осіб, у грудні – на 144 особи, що швидше всього зумовлено наслідками світової фінансової кризи. Найвищий приріст спостерігався у Виноградівському та Іршавському районах.

Якщо в жовтні очікувалося, що до кінця року послугами обласної служби зайнятості скористається 62,5 тис. незайнятих осіб, то вже зараз прогноз скориговано до 66 тис. громадян.

Станом на 15 грудня 2008 р. на обліку в службі зайнятості перебувало 22,3 тис. незайнятих громадян, які шукають роботу. Для них пропонувалося лише 1,6 тис. вільних робочих місць, що на 939 менше, ніж на початок листопада. Отже, на одну вакансію припадало 14 незайнятих громадян проти 6 – у 2007 році. А в Іршавському районі чисельність незайнятих в 130 разів перевищує кількість вільних робочих місць, у Рахівському – в 121 раз.

Стосовно вивільнення, то його фактичні обсяги поки що не перевищують передбачені Програмою зайнятості населення Закарпатської області на 2008-2009 роки. За 11 місяців 2008 року підприємства області вивільнили 1123 працівників, з них у листопаді – 62. За поданими списками у грудні очікується вивільнення з підприємств, організацій, установ біля 300 працівників, а у 1 кварталі 2009 року 1,3 тис. осіб. З ринкоутворюючих підприємств: ЗАТ «ЄвроКар» планує вивільнити 263 працівників, ВАТ «Закарпатінтерпорт» - 63 (Ужгородський район),  ТОВ «Фабрика автоінтер»єру «Айссманн аутомотіве Україна» - 90 працівників (Воловецький  район),  ТОВ «ДДСА-Продакшн» - 87 (Міжгірський район),  ТОВ «Цемм Томе Україна» 60 осіб (Виноградівський район),   філія «Сведвуд Проза Сведвуд Україна» у Рахівському районі - 41 працівника.

В умовах економічної кризи чітке дотримання законодавчих норм у сфері зайнятості у повній мірі дасть можливість поліпшити наслідки безробіття для кожної окремої людини.

Поряд зі звільненням працівників продовжується прийом на роботу. Підприємства проінформували службу зайнятості про прийом на роботу у листопаді 1,3 тис. осіб, в 1 декаді грудня –0,4 тис. осіб.  Активізувалося запровадження режиму неповної зайнятості на підприємствах.

Зокрема, на ринкоутворюючому підприємстві Воловецького району «ТОВ «ПОЛІМЕР-ТЕХНІКА» (середньоспискова чисельність 443 осіб)  працівники переведені на скорочений робочий день (7,5 годин).

У Берегівському районі в СП  „АЙСБЕРГ” всі 304 працівники тимчасово переведені на неповний робочий тиждень, а на  ТОВ „БЕРЕГ КАБЕЛЬ ГМБХ”  295 осіб тимчасово переведені на чотириденний робочий тиждень

Переводячи працівників на режим неповної зайнятості та відправляючи їх у відпустки, керівники підприємств у такий спосіб прагнуть зберегти висококваліфікований персонал.

Відзначалося, що на кінець року чисельність шукачів роботи може зрости до 23,5 тис. осіб, що на 5,5 тис. осіб більше, ніж було на початок 2008 року.

Незважаючи на ускладнення ситуації на ринку праці, центрами зайнятості області забезпечено виконання основних завдань програми зайнятості населення за 11 місяців. Зокрема, з працевлаштування – на 100,3%, із залучення до громадських робіт – на 108,1%, щодо здійснення професійного навчання безробітних – на 106,6%. Очікується і виконання річного завдання.

З метою якісного та своєчасного виконання антикризових заходів щодо стабілізації ситуації на ринку праці області учасники заходу прийняли спільне рішення, спрямоване на посилення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо  можливостей служби у наданні соціальних послуг і допомоги у випадку вивільнення працівників, а також організації виїзних зустрічей з керівниками і колективами підприємств і організацій, де можливе (або очікується) звільнення працівників – для вжиття  узгодження спільних дій. Нині центри зайнятості області готові надати допомогу всім, хто опинився у скрутній ситуації пошуку роботи і хоче працювати, використовуючи для цього усі можливості сучасних новітніх технологій, забезпечуючи також і передбачені законодавством матеріальні виплати.

Василь Гутник,
начальник відділу організаційної роботи та взаємодії з соціальними партнерами та громадськістю обласного центру зайнятості

19 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини