В Ужгороді журналістам представили найбільший в історії Закарпаття викопний скарб

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, на якому журналістам продемонстрували доісторичні скарби Закарпаття. Йдеться про знайдений восени біля села Геєвці на Ужгородщині найбільший за всю історію області скарб — 113 предметів із бронзи.

Йосип Кобаль представляє цінні знахідки
Йосип Кобаль представляє цінні знахідки

Завідуючий відділом археології Закарпатського краєзнавчого музею Йосип Кобаль розповів, що знайдений скарб — справжній подарунок для культури, історії та науки області. Це 113 бронзових предметів (прикраси та елементи зброї), а також фрагмент посуду, в якому скарб був закопаний у землю. Вони датуються 1300 роком до нашої ери, тобто були створені 3300 років тому.

«Найчастіше, на жаль, скарби потрапляють у приватні руки, а у цьому випадку Закарпатський краєзнавчий музей зумів виграти конкурентну боротьбу і цінна знахідка стала надбанням усіх мешканців та крайової історії», — зауважив Й. Кобаль. Знайшли заховані предмети селяни, коли обробляли землю. Вони отримають винагороду від музею – кілька тисяч гривень. Ціна ж самої знахідки, зі слів науковця, щонайменше у 5 разів більша. За кордоном, до речі, законодавство зобов’язує приватних колекціонерів вести журнал надходжень і науковці у такому випадку мають право і можливість їх оглядати та досліджувати.
«Цінність археологічної знахідки полягає у тому, чи знаємо ми, де і коли вона знайдена. Це важлива інформація, лише при наявності якої може йтися про наукові дослідження і опис історії краю», — сказав Йосип Кобаль і висловив вдячність селянам, які виявили патріотизм та віддали скарб історикам.

За словами Й. Кобаля, Закарпаття — найбагатший в Україні регіон на знахідки бронзового віку. Навіть на території Європи нема жодної території, щоб на 1 квадратний кілометр було знайдено таку кількість скарбів, як у Закарпатській області.

Знайти скарб, згідно з віруваннями, може той, хто свого часу знайшов цвіт папороті. Тоді скарб сам «дає про себе знати» і «дозволяє» ним заволодіти, що під силу далеко не кожному. Йосип Кобаль розповів кілька історій про закарпатців, які знаходили скарби. Так, у 1930 році селянин з Волівця, обробляючи землю, натрапив на золотий скарб, який продав за кілька кухлів пиву корчмареві. Після обіду, повернувшись на поле, він знайшов ще й посудину із золотими кільцями, які знову продав за випивку. Корчмар усе придбане майно продав за 375 крон годинникареві, проте це вже помітила міліція і скарб досі зберігається із чеських часів.
За знайденими бронзовими предметам можна дізнатися навіть про рослинність того часу, оскільки пилок зберігається в землі мільйони років.

Усі презентовані у прес-клубі речі мають культовий характер. В одній із втулок наконечника спису знайшли невелику пластину. Такі випадки були зафіксовані лише двічі у Європі. Це приклад ритуалу, пов’язаного із замовлянням проти хвороби. У кожному з предметів таким чином виявляється духовність людей того часу.

«Закарпатські скарби відомі далеко за межами Закарпаття, колекція знахідок обласного краєзнавчого музею була другою за цінністю серед музеїв у Радянському Союзі. На жаль, здійснений мною опис закарпатських знахідок у нас не видали, бо економічна криза, вічний брак коштів. Натомість у Німеччині вже за дав тижні знайшли можливість видати цю наукову працю», — розповів Йосип Кобаль.

У Закарпатському краєзнавчому музеї зберігається понад 130 тисяч оригінальних експонатів. В Україні серед обласних музеїв це 6-7 місце. Колекція бронзових скарбів музею найбільша в Україні, крім того, тільки закарпатський музей володіє колекцією кельтських старожитностей.

17 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини