Громадська рада при ДПА у Закарпатській області за відновлення податкових векселів з ПДВ

та застосування непрямих методів для визначення податкових зобов’язань.

Громадська рада при ДПА у Закарпатській області за відновлення податкових векселів з ПДВ

Чергове засідання Громадської ради при ДПА у Закарпатській області відбулося учора, 11 грудня. Відкрив засідання коротким вступним словом голова Громадської ради Василь Рябич.

Про стан відшкодування ПДВ та заходи податкових органів по боротьбі з «податковими ямами» доповідала голова ДПА у Закарпатській області Тетяна Шаповалова. За її словами, протягом січня-жовтня 2008 року платниками області заявлено до відшкодування на поточний рахунок податку на додану вартість у сумі 276,7 млн. грн., що на 74,2 млн. грн., або 36,6% більше за відповідний період 2007 року. Цей факт насамперед зумовлений зростанням у суб’єктів господарювання області, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, обсягів імпортних операцій. Внаслідок цього суттєво зросли суми ПДВ, сплачені на митниці. Зокрема, за 10 місяців поточного року сплачено ПДВ митним органам у сумі понад 1 мільярд гривень, що на 418,4 млн. грн. або 65,3% більше, ніж за відповідний період минулого року. Н

айбільші суми ПДВ, сплачені на митниці при здійсненні імпорту, спостерігаються по підприємствах із іноземними інвестиціями, які відіграють значну роль у процесі розвитку виробничої інфраструктури області та забезпечення робочими місцями населення. Крім того, у січні-жовтні 2008 року зросли обсяги експортних операцій в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 384,5 млн. грн. або на 21,1%.

Тетяна Шаповалова відзначила, що з початку поточного року на рахунки платників фактично відшкодовано з бюджету податку на додану вартість у сумі 237,9 млн. грн., що майже у 2 рази більше за відповідний період торік. Разом з тим, податковими органами області проводиться систематична робота, спрямована на виявлення незаконних схем формування бюджетного відшкодування ПДВ. За результатами проведених перевірок визнано безпідставними заявки на відшкодування у сумі 67,2 млн.грн., що більше на 34млн.грн., або в два рази, як за відповідний період минулого року, чим самим збережено додатково бюджетний ресурс на відшкодування ПДВ сумлінним платникам або кожну четверту гривню від заявленого до відшкодування ПДВ у поточному році.

Додаток №5 до декларації з податку на додану вартість з розшифровкою платниками податку податкового кредиту та податкових зобов'язань у розрізі контрагентів за звітний місяць, запроваджений із квітня цього року, дав можливість податковим органам оперативно виявляти т.зв. «податкові ями». Одне таке «фіктивне підприємство» виявлено і на Закарпатті: ПП „Весна”, зареєстроване у Перечинському районі, виписало податкові накладні підприємствам з інших регіонів України за березень-травень 2008 р. на суму 496 млн. грн. і не включило ці суми до податкових зобов’язань.

Усім сумлінним платникам податків, наголосила голова облДПА, необхідно ретельно перевіряти своїх партнерів по бізнесу, особливо з інших регіонів, на доброчесність у сплаті податків, аби не втрапити у «податкову яму». Присутнім на засіданні було роздано листівки та пам’ятки з інформацією про виявлення таких «фіктивних підприємств» та боротьбу з «податковими ямами».

Члени Громадської ради в цілому визнали позитивною роботу органів податкової служби області з відшкодування ПДВ. При цьому відзначили, що з урахуванням сучасних економічних умов необхідно поновити застосування податкових векселів з ПДВ при ввезенні товарів на митну територію України, що дозволить виробникам ефективно використовувати власні оборотні кошти. Одностайно було прийнято рішення звернутися від імені Громадської ради до органів влади з відповідним зверненням відновити застосування податкових векселів з ПДВ.

На попередніх засіданнях Громадської ради жваво обговорювали необхідність запровадження непрямих методів для визначення податкових зобов’язань і висловилися за те, що з метою досягнення принципу рівності в оподаткуванні необхідно залучати до оподаткування не тільки сумлінних платників, а й тіньовий сектор економіки. На сьогодні Законом України від 21.12.2000р. №2181-III "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" передбачена можливість застосування податковими органами непрямих методів для визначення податкових зобов’язань, однак відсутня затверджена методика визначення суми податкових зобов'язань за непрямими методами.

Перевiрка платника податкiв iз застосуванням непрямих методiв полягає у виявленні усiх його доходiв - вiдображених i не вiдображених в наданих для перевірки документах. З досвiду роботи податкових органiв випливає, що приховувати витрати значно складнiше, нiж доходи. Після вивчення основних принципів методу визначення податкових зобов’язань за непрямими методами на теперішньому засіданні члени Громадської ради при ДПА у Закарпатській області переважною більшістю підтримали необхідність законодавчого затвердження визначення податкових зобов’язань за непрямими методами і вирішили звернутися до ДПА України з пропозицією якнайшвидше внести необхідні зміни до законодавчих актів щодо запровадження методики визначення об’єкта оподаткування усіх платників податків, в тому числі громадян незалежно від соціально-правового статусу, із застосуванням непрямих методів.

Секретар Громадської ради - начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян облДПА Єва Мойшевич проінформувала членів ради про проведені податковими органами області масово-роз’яснювальні заходи для платників податків. Зокрема, з початку року проведено 514 семінарів і практикумів, в яких взяли участь майже 7 тис. платників, надано відповіді на 171 письмовий запит платників податків з питань роз’яснення податкового законодавства, 6833 усних консультацій на особистому прийомі та 6898 консультацій телефоном, в тому числі інформаційно-довідковою службою ДПА в області 2032 телефонних консультацій. Кількість наданих консультацій постійно зростає.

З метою інформування платників податків про порядок застосування податкового законодавства використовуються і засоби масової інформації (друковані та електронні), в яких з початку року розміщено майже 700 матеріалів з роз’ясненнями.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян
ДПА України в Закарпатській області

13 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини