Тимошенко об’єдналася, розсварившись?

Про те, що Юлія Володимирівна веде переговори про створення коаліція з Партією регіонів, було відомо всім. І ще в цей понеділок свідки бачили Юрія Бойка, який сяючи щастям, вискочив з кімнати, де ці переговори проводились, зі словами: «Так, коаліція точно буде». Ще ввечері в понеділок на всіх каналах усі політики й політологи казали про це як про доконаний факт.

Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

Що сталося вночі між понеділком і вівторком, не знають навіть достатньо близькі до пані Тимошенко люди, котрі вели переговори з “регіоналами”. Хоча подейкують, що пані Тимошенко, як завжди, одночасно вела ці переговори не тільки з депутатами від Партії регіонів, а й з депутатами від НУ–НС та з Президентом Ющенком. Принаймні сьогодні мене в цьому переконувала людина, достатньо наближена до нього. І про те, що насправді більш імовірною є коаліція на трьох (БЮТ, НУ–НС та Блок Литвина), за твердженням цієї людини, було відомо ще минулого тижня.

Але як показали події вівторка, пані Тимошенко, у притаманному їй стилі, кинула і регіоналів, і Ющенка. Не очікуючи остаточних домовленостей з Президентом, Юлія Володимирівна за допомогою легендарно непідкупних комуністів провела голосування за спікера парламенту й забезпечила проголошення коаліційної більшості.

І ось тут починається суто українське політичне шоу. По-перше, з’ясовується, що насправді реально коаліції немає, тобто немає підписів хоча б 226 депутатів трьох фракцій нової коаліційної більшості, і шансів, що вони таки з’являться, не так уже й багато. По-друге, не зовсім зрозуміло, як пані Тимошенко, не домовившись ні з Януковичем, ні з Ющенком, планує реалізовувати свої заходи з подолання кризи. І проблема не в тому, що реально жодна політична сила, представлена у Верховній Раді, у тому числі й та, яку очолює сама Тимошенко, не має ані повного розуміння нинішніх економічних проблем, ані переліку заходів, які б забезпечили якщо не вихід з кризи, то хоча б менш болюче падіння економіки. Навіть якби сталася просто неймовірна річ, і з’ясувалося, що уряд знає, що і як робити для подолання кризи, необхідна або підтримки цих кроків з боку Ющенка, або наявність коаліції, у яку входять понад 300 депутатів – тоді на заперечення Президента України можна було б не зважати.

Чесно кажучи, ще у вівторок ввечері, до телевізійного звернення пані Тимошенко, я сподівався, що якісь домовленості з Президентом досягнуті, особливо враховуючи привітання Ющенка на адресу новообраного Голови Верховної Ради. Але чергова порція різких звинувачень на адресу Президента, кинутих Юлією Тимошенко під час телезвернення, свідчить, що реально жодних домовленостей з ним немає.

І це викликає подив. На що тоді розраховує пані Тимошенко? Пересварившись та кинувши вкотре і Ющенка, і Януковича, Юлія Володимирівна не зможе реалізувати жодних планів виходу з кризи, навіть якби знала, як це робити. А отже політична криза не тільки не ослабилася, а й набуває ще гостріших форм. Тобто своїми останніми кроками пані Тимошенко втратила більш-менш реальні шанси об’єднатися з кимось із двох основних політичних важкоатлетів заради отримання можливостей для реалізації якихось антикризових заходів. Це при тому, що досі не розв’язано проблему газової заборгованості й майбутніх цін на газ та немає затвердженого державного бюджету на наступний рік, а економічна криза в наступні декілька місяців тільки поглиблюватиметься, і без об’єднання зусиль політсил та досягнення певного консенсусу політичних та бізнесових еліт не обійтися.

Крім того, потрібно враховувати, що надзвичайно загрозливе зростання суспільного незадоволення слід очікувати вже в другій половині січня, коли, відгулявши новорічні свята та витративши останні заощадження, сотні тисяч і навіть мільйони громадян України, які вже втратили роботу чи мають велику заборгованість перед банками, сповна відчують усі безвихідь.

Чому ж пані Тимошенко пішла саме на такий варіант стосунків з “регіоналами” та Президентом України?

Можна припустити, що все сталося як завжди: прем’єрка провела блискучу тактичну операцію без жодного уявлення, що вона планує робити далі.

Припускаю також, що Юлія Володимирівна, розуміючи, що криза поглиблюється і вона з нею впоратися не зможе, демонстративно дурить і Януковича, і Ющенка, тим самим навмисно провокує жорсткий конфлікт з нею, аби потім, отримавши привід, звинуватити саме їх в усіх бідах та гримнути дверима. Якщо це так, то ще до святкування Нового року нас може очікувати абсолютно несподіваний розвиток подій.

Таке політичне шахрайство всіх що всіх можна було б вважати класичним українським бардаком і не звертати на нього увагу, якби не економічна криза, яку з кожним днем дедалі більше громадян України відчуває на собі.

Борис Кушнірук, УНІАН
11 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини