Карпати потрібні Європі, увага Європи – потрібна їм

Цього тижня, як уже повідомляло "Закарпаття online", у Санкт-Петербурзі пройшов Невський міжнародний екологічний конгрес, на якому відбулася широка дискусія з питань формування міжнародної системи екологічної безпеки, удосконалення законодавства в галузі використання та управління природними ресурсами, а також обмін інформацією і досвідом реалізації успішних стратегій і програм, спрямованих на підвищення якості довкілля, попередження негативного антропогенного впливу на нього і пом’якшення наслідків стихійних лих.

Карпати потрібні Європі, увага Європи – потрібна їм

В роботі конгресу взяли участь представники Організації Об’єднаних Націй та інших міжнародних організацій, парламентарі з багатьох країн Європи, Азії та інших континентів, в тому числі України, спеціалісти освітніх та науково-дослідних установ, журналісти.

     Виступаючи на конгресі, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Володимир ДАНИЛЕНКО розповів про здійснення у нашій країні загальнодержавної програми щодо подолання спричинених техногенними аваріями та природними катаклізмами бід, звернувши увагу при цьому на екологічні проблеми в Українських Карпатах, викликані почастішанням руйнівних паводків, зсувів, забрудненням рік та інших природних водних об’єктів, атмосфери, ураженням хворобами лісових масивів тощо.

     На екологічний форум для виступу «Про екологічну ситуацію в Карпатському регіоні, її соціальні наслідки та шляхи поліпшення» був запрошений і голова Закарпатської обласної ради, член Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Михайло Кічковський. Однак з поважних причин він не зміг взяти участь у його роботі. Тому доповідь оголосила Генеральний консул України в Санкт-Петербурзі Наталія Прокопович. У ній йшлося не лише про критичний екологічний стан Карпатських гір. Увага присутніх акцентувалася на реальних заходах, які здійснюються на рівні державних, місцевих і регіональних влад з широким залученням науковців, екологів, громадськості України по розв’язанню наболілих проблем довкілля та на необхідність об’єднання зусиль європейської спільноти у збереженні навколишнього природного середовища Карпат. Відмічалася водночас активна позиція органів місцевого самоврядування в реалізації програм по захисту навколишнього природного середовища в Карпатському регіоні, захисту басейну ріки Тиса від паводків та ряд інших. Наголошувалося на важливості прийняття Радою «Карпатського Єврорегіону» з цього питання окремої Резолюції, а також проголошення 2009 року Роком Карпат. В ході цієї акції буде реалізовано цілий комплекс заходів щодо збереження довкілля гірської гряди, раціонального використання її природних ресурсів, відновлення та оздоровлення лісових масивів, відродження народних культурних і духовних традицій їх багатонаціонального населення, створення належних екологічних умов для безпечного розвитку прийдешніх поколінь.

     Щоб ці благородні зусилля реалізувалися сповна, необхідна підтримка міжнародної спільноти. Адже Карпати потрібні Європі, як і увага Європи – потрібна їм. Тому, наголошувалось в доповіді, голова Закарпатської обласної ради виступив від імені української делегації в Конгресі місцевих та регіональних влад Ради Європи стосовно розгляду цього питання в Конгресі та прийняття відповідної Резолюції та Рекомендацій щодо сталого розвитку гірських територій.

     Приємно відмітити, що доповідь за актуальність порушених проблем, об’єктивність висновків та конструктивність пропозицій була високо оцінена організаторами екологічного форуму. Як наслідок, на заключному засіданні заступник голови Ради Федерації Федеральних зборів Російської Федерації Світлана Орлова вручила доповідачу грамоту оргкомітету, відзначивши при цьому, що всі країни Європи повинні сприяти вирішенню екологічних проблем Карпат, і пообіцяла з боку делегації Росії в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи одностайну підтримку української ініціативи.

Іван Вільховий, Закарпатська обласна рада
11 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини