Ціни для туристів у Карпатах нині кусаються

Прагнення українців відпочивати в Карпатах навіть в нинішніх умовах дозволяє власникам житла в регіоні малювати астрономічні ціни на житлі.

Ціни для туристів у Карпатах нині кусаються

На період свят в Карпатах вже заброньовані всі котеджі, розраховані на 6-10 чоловік. Разом з тим, маємо новий ціновий рекорд на новорічні свята: якщо минулого року мінімальна вартість мешкання в горах стартувала з 150 грн. в добу на людину, то нині лижників чекає неприємний сюрприз - знайти кут дешевше 200 грн. їм навряд чи вдасться.

Власники баз виправдовують подорожчання поліпшенням сервісу і інфраструктури курортів. Проте вони ручаються лише за комфортність номерів: ні зручних під'їзних шляхів, ні сучасних лижних трас, ні самого снігу туристам як і раніше ніхто не гарантує.

Власники карпатських баз отримали шанс з лишком компенсувати невдалий літній сезон, коли із-за стихії від поїздок в гори відмовилися не менше третини гіпотетичних туристів, а заповнити номерний фонд не допомогло навіть зниження цін на розміщення на 15-20%.
Всупереч очікуванням, криза у вітчизняній економіці, що вже привів до падіння попиту на зарубіжні напрями, поки не торкнувся Карпат. «На сьогоднішній день кількість відпочиваючих, що забронювали житло в горах на період новорічних свят, практично не відрізняється від торішнього рівня», - відзначає директор інформаційно-туристичного центру «Ведмідь» Тарас Ведмідь.

Експерт також повідомляє, що в нинішньому році істотно розширилася категорія відпочиваючих, які просять підібрати їм житло не біля жвавих гірськолижних трас, а серед дикої природи. «Особливо високий попит на подібні пропозиції з боку жителів мегаполісів: Києва, Донецька, Дніпропетровська», - говорить пан Ведмідь.

Уловивши настрої українців, власники карпатського житла вирішили скористатися можливістю, що представилася, по максимуму. Якщо минулого року мінімальна вартість мешкання стартувала з 150 грн. з людини в добу, то зараз ця цифра виросла до 180-200 грн., причому цих пропозицій не так багато. Більш-менш обширний вибір номерів можуть запропонувати лише тим, хто готовий платити за скромну кімнату із зручностями на поверсі від 250 грн. з людини в добу. Ольга Білик розповідає, що деякі господарі спішно переводять ціни в долари, щоб не втрачати на курсовій різниці. Для порівняння: приватні готелі на гірськолижних курортах Східної Європи приймають туристів по 5-7 євро з людини в добу.

Санаторії ж і бази відпочинку цього сезону остаточно перейшли на пакетний продаж номерів. Орендувати житло на пару доби тут практично неможливо, а святковий тур, що передбачає мешкання з 28-29 грудня до 4-5 січня, стоїть від $500 з людини.

Тарас Ведмідь розповідає, що в порівнянні з минулим роком істотно виріс статус, а відповідно, і ціни косовських і верховинських курортних зон.

Самі карпатці виправдовують підвищення цін поліпшенням сервісу і інфраструктури в регіоні. Тарас Ведмідь запевняє, що власники багатьох баз відпочинку і приватних готелів інвестували значні засоби в облагороджування об'єктів. Як правило, гроші витратили на ремонт, облаштування санвузлів в номерах, сауни і ін. Зрозуміло, що, перевівши житло в дорожчу категорію, власники переглянули і розцінки. Експерт також відзначає, що комплекси, які відкрилися цього року, орієнтовані переважно на клієнтів з середнім і високим рівнем доходу (середня ціна 350-600 грн. в добу).

Начальник управління з питань європейської інтеграції, туризму і курортів Закарпатської обласної адміністрації Олександр Марченко розповідає, що у них в нинішньому році ввели в експлуатацію 19 нових готелів, зокрема великі комплекси «Карпатія» (Хустській р-н), «Тіса-тур» (Віноградовській р-н), «Боржавські полоніні» (Міжгірський р-н). Практично всі вони обладнані критими басейнами, а останній має в своєму розпорядженні і сніжні гармати. У Рахівськом, Мукачівськом і Свалявському районах, за словами пана Марченко, відкрилися також декілька десятків нових приватних готелів. На горі Красія (Вишка) замість бугелів з'явилися два нові підйомники крісел і прокладені траси завдовжки більше 1 тис. м. Всього ж в області в сезон функціонуватимуть 70 підйомників.

Іван Роман
08 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини