Чи покарає парламент Закарпатську облраду "за русинів"?

Верховна Рада може розпустити Закарпатську обласну раду й провести там дочасні вибори.

Чи покарає парламент Закарпатську облраду "за русинів"?

Саме це випливає з проекту постанови №3401 від 20.11.2008 року «Про призначення позачергових виборів депутатів Закарпатської обласної ради» авторства двох членів фракції НУНС, представників Української народної партії Юрія Костенка і Ярослава Джоджика. Незважаючи на те, що проект зареєстрували ще в листопаді, його роздали на руки депутатам тільки сьогодні – адже до цього часу засідання парламенту не відбувалися.

Автори постанови звинувачують закарпатських депутатів у тому, що ті порушуючи Конституцію України, потурають сепаратистському руху русинів. Головна вина Закарпатської облради – 7 березня 2007 року вона визнала русинів окремою нацією, що, на думку Костенка та Джоджика, призвело до загострення сепаратистських настроїв в області й виникнення загрози територіальній цілісності України.

Нагадаємо, 25 жовтня 2008 року на другому Європейському конгресі підкарпатських русинів було ухвалено «Акт про встановлення русинської державності». Рішенням цього конгресу обласній раді було висунуто ультиматум, що до 1 грудня 2008 року остання має надати русинам та цілому Закарпаттю автономію або навіть незалежність.

Після такої гучної події закарпатськими подіями неабияк зацікавилися в Києві. Про русинське питання серйозно заговорили як про загрозу територіальній цілісності України. Фракція НУНС навіть звернулася з цього приводу до СБУ, а та пообіцяла серйозно зайнятися цією справою і «розібратися з сепаратистами».

Русинське питання відразу взяли на озброєння й політики. Представники БЮТ та деякі члени НУНС звинуватили в організації русинського руху голову Секретаріату Президента Віктора Балогу, який нібито частково фінансує русинські організації та контролює більшість у Закарпатській обласній раді. Звичайно, сам Балога та його соратники рішуче відкидали ці звинувачення.

В самій Закарпатській облраді вже третій рік діє більшість, яка сформована на основі фракцій Партії регіонів, «Нашої України», частини перебіжчиків з БЮТ та кількох дрібніших фракцій. За останні кілька років рада дійсно ухвалювала низку рішень, які за бажання можна трактувати як потурання русинському рухові. Це – і згадане визнання русинів за націю, фінансування русинських газет, видання русинських підручників та русинських ефірів на радіо та телебаченні.  

Закарпатські депутати, незважаючи на висловлений їм русинським конгресом ультиматум, поки що не висловилися з приводу автономії області і відновлення «Підкарпатської Русі». Більше того, в порядок денний найближчого засідання Закарпатської облради 4 грудня навіть не внесено жодного питання, де б йшла мова про русинів та їхні вимоги. І як стверджують деякі обізнані політики – і не внесуть...

В умовах політичної та економічної кризи в державі й повного ступору роботи Верховної Ради результативне голосування народних депутатів за проведення дострокових виборів Закарпатської облради видається мало не фантастикою. Тим більше, що вже кілька тижнів парламент не може обрати собі голову й більше місяця Рада не може ухвалити «другий антикризовий пакет». Про те, що грошей на вибори зараз взяти просто ніде, й говорити не доводиться.

На що ж розраховують автори постанови щодо перевиборів на Закарпатті?

За словами Ярослава Джоджика, логіка їх дій полягає скоріше у «тиску, вихованні і попередженні» сепаратистських дій в закарпатських депутатів. Мовляв, якщо вибори й не проведуть, то хоч вплинуть на депутатів облради, аби ті більше не мали бажання підтримувати русинський рух. Звичайно, відкрита в СБУ справа й дамоклів меч перевиборів таки можуть мати виховний характер для обласного парламенту.

Можна тут відшукати й інші, більш матеріальні інтереси УНП, лідери якої ініціюють перевибори Закарпатської облради. Адже зараз ця партія в облраді не представлена, а у разі перевиборів ситуація для «костенківців» може якісно змінитися... Втім, це, очевидно, занадто дрібний інтерес як на масштабну акцію штибу дострокових регіональних виборів.  

Народний депутат від НУНС, що має партійний квиток «Єдиного Центру» і вважається близьким до Віктора Балоги, Василь Петьовка зауважив, що проведення дострокових виборів в Закарпатській області не має сенсу. Адже, по-перше, Закарпатська обласна рада не дала жодних підстав вважати якісь її дії сепаратистськими. По-друге, облрада за жодних обставин не проголосує за вимоги русинів щодо якоїсь незалежності чи автономії Закарпаття.

Про те, наскільки «серйозно» у фракції НУНС ставляться до ініціативи своїх же колег по фракції говорить той факт, що Василь Петьовка, чи не головний представник Закарпаття в парламенті, дізнався про постанову щодо дострокових виборів в області від журналіста «Главреда».  

Проте політичні сили, які з ентузіазмом сприймають можливість проведення дочасних виборів облради, таки є. Ще в 2006 році фракція БЮТ в Закарпатській облраді розкололася, і 14 з 25 депутатів увійшли до створеної Партією регіонів та «Нашою Україною» більшості. І хоч блок ухвалив рішення про позбавлення «перебіжчиків» мандатів, жодних юридичних наслідків це рішення не мало.

За словами опозиційного депутата від БЮТ в Закарпатській облраді Олександра Солонтая, перевибори обласної ради дали б чудову змогу бютівцям оновитися й отримати в раді наступного скликання потужну фракцію. Разом з певним перегрупуванням політичних сил і проходженням до облради правих партій можна було б сформувати якісно іншу коаліцію, яка б різко відмовила у підтримці русинського питання на Закарпатті...

Ярослав Джоджик, народний депутат, фракція НУНС, Українська народна партія

Ярославе Івановичу, яку мету ви переслідували, коли реєстрували постанову про проведення дострокових виборів Закарпатської обласної ради?

Держава має реагувати на антиконституційні дії, адже безкарність сепаратистських кроків може призводити до їх посилення. Закарпатська обласна рада ухвалила багато рішень, які стимулюють русинський сепаратизм. Щоб зупинити це і продемонструвати, що влада реагує на антиконституційні кроки, ми зареєстрували відповідну постанову. Я розраховую на підтримку цієї постанови у стінах Верховної Ради.

Вже проводилися переговори з депутатами про підтримку такої постанови?

Попередньої роботи з цього приводу ще не було. Це питання ще має пройти через парламентські комітети і отримати їх оцінку. Постанова тільки нещодавно зареєстрована.

Яка позиція фракції НУНС щодо цього питання?

Наша фракція зверталася з серйозними зверненнями до силових органів і Президента, аби ті серйозно відреагували на закарпатські події і русинський з’їзд, який проголосив незалежність краю. Думаю, наші депутати мають підтримати зареєстровану постанову.

Зараз фракція блоку «Наша Україна» входить до більшості в Закарпатській обласній раді, тож виникає певна неузгодженість. Там ваші депутати підтримують сепаратистські рішення, а в Києві ви проти своїх же депутатів будете боротися. Вам так не здається?

Ми розглядаємо ситуацію не під таким кутом зору. Для нас важливо запобігти сепаратним діям в Закарпатті, це треба зупинити, незалежно від того, хто це в Закарпатській облраді підтримує. Якщо позиція закарпатських депутатів антидержавна, то незалежно від політичної приналежності цих депутатів, така позиція неприйнятна.

Закарпатська обласна рада має ухвалити ще якесь одіозне рішення по русинах? Можливо, саме це стало для вас приводом реєструвати відповідну постанову?

Про нові рішення обласної ради мені не відомо. Але якщо держава не буде реагувати на антиконституційні дії будь-якого органу, то це буде мати негативні наслідки в майбутньому. Обласні депутати вже ухвалили небезпечні рішення. Тому я вважаю, що ми маємо відреагувати, можливо, через проведення позачергових виборів обласної ради.

Зареєструвавши постанову про дострокові вибори до Закарпатської обласної ради, ви більше розраховуєте на самі вибори, чи на те, щоб залякати чи якось вплинути на її депутатів, щоб вони більше не ухвалювали сепаратистських рішень?

Я думаю, що гостра постановка питання про перевибори на Закарпатті має кілька цілей. Однією з головних цілей нашого законодавчого кроку і є морально-психологічний політичний вплив на закарпатських народних обранців. Таким чином, ми висловлюємо оцінку їхній позиції щодо визнання русинів окремою національністю. Можливо, це переконає їх у майбутньому уникати подібних дій.

Насправді, наша постанова має елементи тиску, виховання і попередження. Зрозуміло, що проведення виборів обласної ради проблему русинського сепаратизму не вирішить. Має бути комплексна виховна робота націонал-демократичних організацій. Також необхідні  відповідні дії спецслужб. Ми маємо в Закарпатті складну проблему, яка підігрівається спецслужбами інших держав.

Ви рахували скільки треба грошей, аби провести вибори в Закарпатській області?

Ми точно не рахували. Можу сказати приблизно, бо коли у нас в 240 населених пунктах проводили довибори, то витратили на це біля 20 мільйонів гривень. На обласні вибори, мабуть, треба менша сума. Виділяти гроші на вибори треба окремим рішенням Верховної Ради.

Василь Петьовка, народний депутат, фракція НУНС, партія «Єдиний центр»

Кожен депутат має свій погляд на процеси, які проходять в Закарпатті. Я просто не бачу ніяких підстав для русинського сепаратизму в Закарпатській області. Такий прояв мав місце, але це вже не актуально. Виконуючий обов’язки глави СБУ Валентин Наливайченко поінформував, що СБУ займається русинським питанням, тож найближчим часом ми отримаємо оцінку ситуації від СБУ.

Я думаю, що збуджувати суспільство, зокрема, на Закарпатті, черговими позачерговими виборами не потрібно. Можливо, політики, які подають постанову про перевибори Закарпатської обласної ради, бояться якогось рішення цього органу щодо русинів. Але я переконаний, що такого рішення не буде. В порядку денному чергової сесії Закарпатської обласної ради такого питання немає. Мене поінформували, що 4 грудня рада нічого подібного не розглядатиме.

Останній русинський конгрес був спровокований однією з політичних партій, яка знаходиться десь в Криму. Ці люди нібито зобов’язали Закарпатську обласну раду розглянути русинське питання до 1 грудня. Я вас запевняю, якщо якесь рішення щодо автономії русинів якимось чином і опиниться в порядку денному обласної ради, то воно не буде підтримане жодним голосом.  Тим більше жодного голосу не дасть фракція «Наша Україна». Навіщо наганяти зайвий ажіотаж?

Я не бачу жодних підстав для проведення дострокових виборів Закарпатської обласної ради. Проте інколи у Верховній Раді не все керується логікою і здоровим глуздом. Ті чи інші рішення іноді ухвалюють на зло комусь, проти кого дружать.

Тобто, якщо БЮТ захоче підкласти свиню вам, то можуть за це і проголосувати?

Виключати цього не можу. Але, на мій погляд, Верховна Рада не цим буде займатися. Думаю, Закарпатська обласна рада не давала серйозних підстав, щоб проти неї застосовували такі заходи як дострокові вибори. Ми вже загралися з позачерговими виборами. Депутати підтримали дострокові вибори міського голови Києва. На мій погляд, той прецедент довів, що такі дії не дають користі.

Але якщо хтось порахує, що державні кошти зараз можна витрачати на вибори в окремій області, то хай за це голосують. Проте вибори там абсолютно нічого не змінять.

Ви розглянете питання виборів на Закарпатті на фракції? Адже автори відповідної постанови ваші колеги по НУНС...

Ми це питання обговоримо.

Віталій Червоненко
02 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

Магнат 2008-12-09 / 11:26:00
А за що, власне, карати облраду? Вона тільки визнала русинів, які існують де-факто. Інша справа, що Сидор і прислужники намагаються використати це в своїх протиправних діях. Хіба обласна рада заявляла про автономію Закарпаття та виступала з іншими сепаратиськими лозунгами? Вона зробила тільки те, що повинна була зробити.

ПРАВДА. 2008-12-03 / 10:59:00
Треба бути ідіотом і не розуміти звідки ноги ростуть у Сидоровому сепаратизмові.

Все направлено проти Балоги. Іде супер - ігра. Вона побудована на загостренні сепаратистських

настроїв в Закарпатті. Дивлячись з боку. Ніби ніякого зв'язку нема. Сидора фінансує Москва , Балога відсторонився

від русинського руху і ніякої допомоги йому не дає. Але прослідкується одна інтересна лінія зв'язку.

Питання чому Сидор втягнув НРРЗ для чого ділитися славою. А відповідь проста в свій час Балога підтримував Жупана і Лецовича. І русинський будинок який находиться в центрі Мукачево. Був наданий за символічну оренду для ОПР Лецовича який входить в НРРЗ.

І побудувавши цю схему стає все зрозуміло

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини