Закарпатський зведений воєнізований гірничорятувальний загін постійної готовності роз’яснив свою позицію щодо Солотвинського солерудника

Закарпатський зведений воєнізований гірничорятувальний (аварійно-рятувальний) загін постійної готовності (ЗЗПГ) з огляду на значний суспільний та громадський резонанс, якого набув факт попередження про розірвання угоди на аварійно-рятувальне обслуговування Солотвинського солерудника між ЗЗПГ та гірничим підприємством по видобутку кам’яної солі «Солотвинський солерудник», вважає за необхідне роз’яснити свою позицію з даного питання, щоб уникнути різночитань, перекручень чи подвійних трактувань, зокрема тверджень про невиконання МНС України доручення першого віце-прем’єра України Олександра Турчинова та рішень міжвідомчої комісії, за якими МінАП, МНС та МінФін повинні сприяти вирішенню проблеми Солотвинського солерудника.

Закарпатський зведений воєнізований гірничорятувальний загін постійної готовності роз’яснив свою позицію щодо Солотвинського солерудника

Відповідно до вимог чинного законодавства на даному об’єкті в обов’язковому порядку повинно здійснюватися аварійно-рятувальне (гірничорятувальне) обслуговування. Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 1998 року № 386 «Про передачу сфери управління МНС» Державні воєнізовані гірничорятувальні служби, що створюються на подібних об’єктах, функціонують на госпрозрахунковій основі.

У даному випадку належне функціонування Солотвинського воєнізованого гірничорятувального взводу залежить виключно від виконання умов угоди Солотвинським солерудником, з яким вона була укладена. Отримані від Солотвинського солерудника кошти розподілялися на відповідне утримання підрозділу для забезпечення оперативного реагування на надзвичайні ситуації та здійснення профілактичних попереджувальних заходів.

Однак станом на 10 листопада 2008 року борг Солотвинського солерудника перед ЗЗПГ склав 767 тисяч гривень. Неодноразові звернення до Міністерства аграрної політики України, у підпорядкуванні якого перебуває ДП «Солотвинський солерудник», про необхідність віднайти кошти для оплати праці рятувальників не мали позитивного вирішення, у самого ж солерудника відповідні кошти відсутні, оскільки він впродовж кількох років не здійснює видобутку кам’яної солі.

Заручниками невиконання своїх зобов’язань Солотвинським солерудником перед ЗЗПГ стали алергологічні лікарні, які використовують лікувальні властивості солотвинських шахт для оздоровлення людей. За відсутності аварійно-рятувального (гірничорятувального) обслуговування об’єкта, в даному випадку Солотвинського солерудника, скористатися шахтами буде неможливо, оскільки це буде порушенням Гірничого закону України.

Рятувальники переконані, що проблему Солотвинського солерудника потрібно й необхідно вирішувати. Для Закарпаття ідеальним виходом з даної ситуації було б відновлення видобутку солі на ДП «Солотвинський солерудник», як бюджетоутворюючого для селища Солотвино підприємства. Його безперебійна робота, в свою чергу, дала б можливість алергологічним лікарням лікувати людей.

Оскільки ДП «Солотвинський солерудник» належить до категорії стратегічних підприємств, то для нього неможливо знайти відповідного інвестора, який погодився б вкласти кошти в ліквідацію надзвичайної ситуації та відновлення його нормального функціонування. Саме ж МінАП України схоже неспроможне знайти вихід з даної ситуації та залишається пасивним спостерігачем за поступовим руйнуванням підприємства, хоча могло б, принаймні, розтлумачити і працівникам ДП «Солотвинський солерудник», і рятувальникам, і пацієнтам алергологічних лікарень, що саме воно збирається робити аби знайти вихід з даної ситуації. Тим більше, що на нараді у червні 2008 року один із заступників цього міністерства‚ пояснюючи ситуацію‚ яка склалася на солеруднику‚ виглядав вкрай непереконливо…

Окрім того потрібно зазначити, що борг ДП «Солотвинський солерудник» перед рятувальниками не виник в один момент, його накопичення відбувалося впродовж років. Спроба вирішити дане питання шляхом надання Солотвинському воєнізованому гірничорятувальному взводу 50 тисяч гривень та включенням його 21 рятувальника до складу працівників ДП «Солотвинський солерудник» також не вирішить проблеми. Бо‚ згідно з чинним законодавством‚ Солотвинський воєнізований гірничорятувальний взвод у складі солерудника перетвориться на відомчу аварійно-рятувальну службу, а кожне гірниче підприємство повинно обслуговуватися Державною воєнізованою гірничорятувальною службою.

При цьому ми не відмовляємося від діалогу та продовжуємо шукати шляхи розв’язання даної проблеми задля недопущення розірвання угоди між ЗЗПГ та ДП «Солотвинський солерудник», однак вважаємо, що в ситуації, яка склалася сьогодні, потрібно шукати рішення, яке б не тільки тимчасово задовольнило сторони, а таке, що в подальшому остаточно вирішило б дану проблему.  

Володимир Галаговець, командир Закарпатського зведеного воєнізованого гірничорятувального (аварійно-рятувального) загону постійної готовності

27 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини