Яка вона, Карпатська мрія?

Нещодавно побачила світ книжка «Земля, наближена до неба» (автори – М.Кічковський, Ф.Гамор, І.Діус, В.Ніколайчук, А.Погорєлов, С.Поп, С.Стойко та інші), присвячена проблемам охорони довкілля, сталого розвитку Карпат – природної серцевини Європи. У книзі широко використані унікальні аналітичні матеріали провідних фахівців, науковців України та зарубіжних держав. Йдеться про необхідність міжнародної координації зусиль усіх природоохоронних відомств і структур у рамках Рамкової конвенції про охорону довкілля та сталий розвиток Карпат під егідою Ради Європи, розробки Екологічної Конституції Європи.

Яка вона, Карпатська мрія?

У закарпатській газеті „НЕДІЛЯ“ від 22-28 листопада ц.р. у рубриці “Із щоденника“ Сергій ФЕДАКА у своїй статті „Карпатська мрія“ ділиться враженнями про згадане довідкове ілюстроване двомовне видання (видрукуване українською та англійською мовами), які пропонуємо вашій увазі.

     „Нинішня світова економічна криза справлятиме вплив на Україну десь близько року і завершиться принциповою структурною перебудовою всього нашого народного господарства. Багато чого відімре у страшних муках, а те, що було останнім, стане першим. Роль традиційних індустріальних районів України зменшиться, натомість Закарпаття має шанс зміцнити свої позиції у загальноукраїнських розкладках.

     Причин для того багато – і наша найменш «вбита» екологія, і найкращі в державі демографічні показники, і повернення з-за кордону десятків тисяч заробітчан, і вигідне транзитне положення. Якщо інші області уже зазнають болісної деіндустріалізації, то в нас промисловості майже немає. Натомість є потужний потенціал для розгортання рекреаційно-туристичної галузі і перетворення її на базову для всього народногосподарського комплексу області. Але це можливо лише за умови наполегливої праці у відповідному напрямку.

     Саме про це ішлося на нещодавньому засіданні Комітету сталого розвитку Конгресу місцевих і регіональних влад Європи. За його результатами видано книжку «Земля, наближена до неба» (автори М.Кічковський, Ф.Гамор, І.Діус, В.Ніколайчук, А.Погорєлов, С.Поп, С.Стойко та інші). Презентаційний фотоальбом містить водночас і дев’ять конкретних пропозицій по екологізації закарпатської економіки. Ідеться про широке залучення у наш край зарубіжного капіталу – у вигляді як бізнесових інвестицій, так і міжнародних грантів та коштів різноманітних фондів.

     Задля цього планується оголосити наступний рік Роком збереження і розвитку Карпат, котрі є найбільшим джерелом прісної води на субконтиненті і одним з головних факторів формування погоди. Тому ідеться про створення нових структур і в рамках Карпатського Єврорегіону, і в рамках вищеназваного Конгресу, які би переймалися тут конкретними проектами – протипаводковим будівництвом, розчищенням русла Тиси та її приток, боротьбою проти їх хімічного забруднення, розбудовою туристичної інфраструктури, збереженням та примноженням біорізноманіття, відродженням народних промислів, виробництвом екологічно чистих продуктів харчування.

     У більш віддаленій перспективі можливе і перетворення Закарпаття на якийсь спеціалізований центр науково-технічної чи проектно-конструкторської діяльності. Коли через рік євро та інші валюти перехворіють, фінансові потоки шукатимуть нових русел, поки же ці русла треба підготувати, зробити їх максимально привабливими. Книжка робить це максимально дипломатично, аби не передати куті меду. Ми же дозволимо собі помріяти більш розкуто. На Закарпатті може бути розгорнута кінофабрика (у формі спільного підприємства) – на жаль, поки не так для вітчизняного кіно, як для обслуговування зарубіжних студій, що могли би знімати тут різноманітні гірські епізоди своїх стрічок.

     Давно на часі створення сувенірних фабрик для відтворення автентичної продукції, що могла би зупинити навалу в Європу китайської псевдокарпатики. Попри все, поки не вдалося налагодити навіть випуск дерев’яної дранки, необхідної для перекриття щонайменше 50 наших церков та й багатьох світських будівель. Край має прекрасні умови для проведення міжнародних спортивних зустрічей, але для цього майже відсутня спортивна інфраструктура. Дивно, що область досі не має свого зоопарку. Нещодавній антикризовий закон (треба розуміти, перший у ряді подібних), попри всю його недосконалість, а десь і екзотичність, мав би стимулювати відродження нашого села, в тому числі гірського. Оскільки європейці вже не уявляють свого харчування без БАДів (біоактивних добавок), наше верховинське різнотрав’я дає прекрасні можливості для налагодження відповідної індустрії.

     Що ж до туризму і супутнього йому екстріму, то у нас неможливий хіба що дайвінг, хоча наявність Синевиру дозволяє мріяти і про це. Сучасні США було створено знаменитою американською мрією. Ну і, звичайно, волею до реалізації тієї мрії. «Земля, наближена до неба» – заявка на карпатську мрію. Книжка стимулює уяву, провокує розум до пошуків. Якщо цій мрії вдасться осідлати нову фінансову хвилю, вона цілком зможе перетворитися на реальність“.

Підготувала Анна Романенчук, сайт Закарпатської обласної ради
26 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини