Нинішній мер Ужгорода — людина-війна

А тому нічого створювати і будувати він не може, впевнений начальник державного управління охорони навколишнього природного середовища Андрій Погорєлов.

Андрій Погорєлов
Андрій Погорєлов

Днями  виконком ужгородської міськради оголосив, що коли обласні служби матимуть претензії до міського сміттєзвалища, то мерія буде вивозити сміття під будівлі облдержадміністрації, райдержадміністрації Ужгородщини, управління охорони навколишнього природного середовища та під готель «Золота гора». На тлі тих негараздів, які відбуваються у місті з опаленням — третина житлових будинків, школи, дитсадки, університет не опалюються, такі заяви, можна сказати, дуже «прикольні». Черговий епатаж ужгородської влади днями прокоментував  начальник державного управління охорони навколишнього природного середовища Андрій Погорєлов.

— Що тут казати? Це чергові безглузді заяви міських можновладців. Сергій Ратушняк —   людина-війна і складається враження, що нині уся діяльність влади Ужгорода спрямована на боротьбу з тими, хто допомагає збереженню природи і охорони довкілля.

З часу мого призначення керівником управління, меру, раптом украй стало потрібне приміщення на вулиці Швабській, де розміщується управління. Можливо з метою комерційного продажу або для чергового бізнесу самого Ратушняка. Згодом почалися нападки через землю в Боздоському парку. На сесії міської ради винесли рішення оголосити мені недовіру, хоча згідно законодавства це не належить до повноважень мера та його команди. А зараз чергове рішення що стосується сміття. Що ж, проголошувати подібні заяви значно простіше, ніж дійсно щось робити.

Проблема зі сміттям в обласному центрі, уже справді загострилась так, що ужгородці дійсно таки можуть почати зносити сміття на площу Поштову.

Існуючий ужгородський полігон для утилізації відходів ще не відпрацював свій ресурс, він переповнений, але потрібно терміново вкласти кошти для його розширення, поглиблення, необхідно проводити поточні роботи, вкрай потрібні санітарне викачування стоків, рекультивація.

Утім, проблема починається не зі сміттєзвалище, а з майданчиків, де люди викидають сміття. Контейнери вчасно не вивозяться, прилегла територія не прибирається. А комунальне підприємство, яке, між іншим, ще мій дід створював і яке справді займалося прибиранням, сьогодні розбазарюється, на його території без дозволу будується магістральна бензинна заправка.

На жаль, прибирання сміття в місті цікавить ужгородську владу лише теоретично. Торік була можливість отримати з Державного фонду охорони навколишнього середовища 43 млн. грн. для фінансування будівництва сміттєпереробного заводу. Я запропонував заступнику мера Володимиру Химинцю скористатися цією можливістю, але він заявив, що міська влада розробляє окремий комерційний проект з іноземними інвестиціями і коштів Мінприроди не потребує.

— З’явилася інформація, що Ратушняк вимагає, аби вас притягли до кримінальної відповідальності, мовляв, за фальсифікацію документів, за якими депутати обласної ради прийняли рішення про збільшення площі Боздоського парку до 73 га.

— Це знову ж абсолютно безпідставні заяви. Я звернувся до компетентних органів, щоб розібралися, на якій підставі прес-секретар мера міста дозволяє собі такі звинувачення на мою адресу. Для таких заяв треба мати підтвердження про підробку документів, підписів абощо. Проект Рішення про визначення меж паркової зони легітимний, бо парк створено нашими дідами уже давно і на конкретній території. Не була визначена тільки згідно координат точна площа, яку він займає. Якраз зараз ці межі з’ясували, провівши, саме на замовлення мерії, безпосередньо на місці зйомки, заміри. Виявилось, що площа парку значно більша. В межах парку 73 га і рішенням сесії змінено тільки площу у першопочатковому документі на ту, яка є за фактом. Фактично ж не змінювали і межі території парку, які закріплені в охоронному зобов’язанні з підписами міських чиновників, дирекції парку, згідно координат. Існує можливість опротестувати рішення і якщо депутати облради з протестом погодяться, то будемо діяти, виходячи саме з цього.

Найприкріше, не зрозуміло, чому Ратушняк веде цю «війну», вводить в оману ужгородців — ніхто ж не забороняє будувати аквапарк на території Боздоського парку. Для цього треба тільки одне: проект організації парку  закріпити рішенням міської сесії. Однак чомусь меру хочеться відокремити 23 га від охоронної зони парку. Очевидно — уже має нові комерційні плани.

Щодо референдуму чи потрібен Ужгороду аквапарк. На мою думку, це чергова політична інтрига Ратушняка. Ніхто не проти його будівництва. Але про яку об’єктивність можна говорити, якщо витрати на проведення референдуму візьмуть спонсори. Напрошується єдине логічне пояснення: референдум оголошено для репетиції та апробації «нових технологій» підрахунку голосів на наступних виборах — мера або партій до парламенту.

Якщо нинішній мер так вболіває за ужгородців, то чому б не почати з малого — дати можливість дітям плавати у басейні «Спартак». Я майстер спорту з плавання і мене дуже цікавить доля цього басейну, як, кому, чому і на яких підставах вже при Ратушняку його продали?

— Чи не боїтесь Ви протистояти примхам сумнозвісного мера?

— На моїй стороні правда! Але ніхто не застрахований від цеглини, яка «раптом впала» не в тому місці та не в той час.

Мені відомо, що мер міста в «своєму» колі постійно неприязно згадує мене і батька, обіцяє знищити. По місту поширена інформація, чутки, що мер віддав би величезні кошти для мого усунення з посади. Відомо, що через деяких народних обранців тисне на посадовців Мінприроди України з метою мене усунути, але я, як корінний закарпатець, материнські прадіди якого жили на цій землі сотні років, не дозволю знущатись над майбутнім наших дітей, і закликаю земляків об’єднатись проти ЗЛА!

"Новини Закарпаття"
26 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини