Закарпаття: За СРСР у Мукачеві працювала школа армійських кухарів

Харчування української армії як стратегічне завдання.

Закарпаття: За СРСР у Мукачеві працювала школа армійських кухарів

Вже не один рік поспіль організацією харчування військовослужбовців Збройних Сил України опікуються комерційні структури. Але чи став смачнішим, а головне - ситнішим солдатський пайок? Про це розповідає начальник продовольчої служби логістики командування Повітряних Сил ЗС України полковник Олексій Профатило.

- На самому початку переходу до нової схеми організації харчування військовослужбовців були розставлені усі крапки над "і", - розповідає полковник О. Профатило. Тоді, аби запобігти можливості здешевлення комерційними структурами норм харчування військовиків за рахунок включення до їхнього раціону дешевших продуктів, було розроблено типовий розподіл продовольства на тиждень, який передбачав співвідношення різних продуктів.

Зокрема, майже 40 відсотків повинно припадати на гречку та рис, близько 30 відсотків - на менш калорійні - перлову та ячмінну крупи, горох тощо. Решта - це овочі та макарони. Сьогодні із цим жодних проблем немає.

- Олексію Федоровичу, які ж головні підсумки діяльності комерційних структур - годувальників військовослужбовців Повітряних Сил?

- Нагадаю, близько двох років тому в Українському війську почали запроваджувати харчування військовослужбовців через комерційні структури господарювання. Суть його, як відомо, полягає в тому, аби вивільнити якнайбільшу частину військовослужбовців від невластивих їм функцій. Зокрема, це стосувалось і старої системи продовольчого забезпечення. Якщо раніше у нас, скажімо, залучались військовослужбовці до приготування напівфабрикатів, прибирання їдалень, складів, підвезення продовольства та інших робіт, то зараз цим займаються підприємці, котрі стали переможцями відповідних тендерів.

Сам експеримент був започаткований ще у 2004 році і на практиці довів свою життєздатність такого підходу. Нині нас харчує 7 структур господарювання.

Більшість із них вже набула певного досвіду, та залишається чимало проблем, які ми вирішуємо спільними зусиллями, не завдаючи при цьому шкоди самому процесові. За потреби ті чи інші питання виносимо на вищий рівень.

- Як змінились завдання продовольчої служби Повітряних Сил?

- Змінились докорінно. По-перше, відбулось скорочення військовослужбовців продовольчих служб: начальників їдалень, кухарів. Залишились хіба що начальники продовольчої служби і в деяких частинах - начальники складів.

Разом з тим начальником Генерального штабу ЗС України - Головнокомандувачем Збройних Сил України прийнято рішення про відновлення деяких посад продовольчої служби. Так, вводяться посади начальників продовольчих складів, а в частинах, де були об'єднані в одну посади начальників продовольчої і речової служби, триває процес їх роз'єднання. Досвід показав, що з переходом на організацію харчування через структури господарювання за військовою
частиною залишились функції утримання військових запасів продовольства, техніки та технічних польових засобів приготування їжі та випічки хліба в польових умовах. Також за частиною залишився облік майна, що перебуває у користуванні господарськими структурами, контроль за його утриманням, використанням, ремонтом тощо. Тож тих людей, які передбачали старі штати,
просто не вистачало.

- Хто сьогодні має право харчуватись у їдальнях частин Повітряних Сил?


- Зараз харчуються військовослужбовці строкової служби. Разом з тим за рахунок держави передбачене харчування для всіх без винятку категорій військовослужбовців, які забезпечують польоти, але тільки в дні їх виконання.

Це ж стосується і військовослужбовців, які відбувають на полігони, польові аеродроми, до навчальних центрів. Проте є певна проблема з офіцерськими складом. Тому відповідним департаментом Міноборони спільно з Центральним управлінням продовольчого забезпечення командування Сил підтримки розроблений проект постанови Кабміну, який у період навчань та польових виходів дозволить харчування за рахунок держави й офіцерського складу. Зараз цей документ знаходиться на погодженні у Міністерстві фінансів. Додам, що він також
передбачає харчування за рахунок держави ще й військовослужбовців служби за контрактом.

- Цивільні структури готові в повному обсязі виконувати завдання щодо харчування вояків, наприклад, у бойових умовах?

- Щодо польових умов, то це питання вирішене наступним чином: військова частина власними силами розгортає наявні польові засоби на полігоні. Проте, виходячи з того, що штатом не передбачено жодних підрозділів, які повинні були б цим займатись, командиру доводиться виконувати завдання щодо розгортання польових пунктів харчування за рахунок інших підрозділів. Згодом ці технічні засоби передаються в користування комерційній структурі, яка й організовує на них харчування військовослужбовців.

Нещодавно відбулось навчання на полігоні "Чауда", що в Криму, де ми мали чудову нагоду переконатись у спроможності комерційної структури організувати харчування наших військовослужбовців ще й у польових умовах. І тут не можу не відзначити один позитивний момент. Якщо раніше наші вояки у польових умовах їли із казанків, після чого їх треба було мити, то зараз військовослужбовці харчувалися з одноразового посуду.

Ви знаєте, що влітку використання та утримання казанків вельми складна проблема, адже навіть найменша неохайність хоча б одного із солдатів може призвести до масових кишкових захворювань. Тому такий крок дав змогу нам усунути одну з причин інфекції. З цим завданням успішно впоралось підприємство "Артек-Союз", яке, власне, й організовувало там харчування.

Позитивні відгуки були і від військовослужбовців, керівництва частин, вищих посадовців.

А от у забезпеченні харчуванням наших військовослужбовців під час ведення бойових дій участь структур господарювання не передбачена. Втім, якщо щось подібне, не дай Боже, трапиться, то, згідно з керівними документами, до певного моменту структура господарювання не може скласти із себе такі повноваження. У цей же період у Збройних Силах формуються свої продовольчі служби та комплектується штат їдалень, необхідний для виконання всіх згаданих
завдань.

- А яким чином буде здійснюватись підготовка кухарів для особливого періоду

- При старій системі в Україні було дві школи кухарів - у Києві та Мукачевому. Із переходом до нової схеми харчування потреба в таких школах відпала. Тому зараз це питання належить до ряду проблемних.

- Торік військова прокуратура мала певні претензії до однієї із фірм, яка забезпечує харчуванням військовослужбовців частин Вінницького гарнізону, зокрема щодо порушення нею санітарних норм...

- Згідно з договором, укладеним між структурою господарювання і Міноборони, контроль за військовим харчуванням покладено на декілька структур. Первинний контроль здійснюється у військовій частині. Безпосередньо ці функції виконує командир військової частини, його заступники, начальники продовольчої служби, медичної частини, особи чергової служби, до чиїх обов'язків внесено такі повноваження, а також члени внутрішньоперевіряльної комісії, котра створюється в кожній частині. Поряд з цим існують інші структури, наприклад, санітарно-епідеміологічні загони, дислоковані в різних областях України, серед завдань яких є також перевірка організації харчування військовослужбовців, які забезпечуються через структури господарювання.

Є у нас і довольчі склади командування Сил підтримки, де передбачена лабораторія з контролю за продовольчим забезпеченням, санітарно-епідеміологічні загони та ветеринарні центри. Фахівці, які там працюють, мають і право на здійснення контролю, і, головне, набули досвіду
щодо контролю за харчуванням військовослужбовців, а також утриманням військових запасів НЗ, що є в частинах.

Зараз питання щодо контролю стоїть досить жорстко, оскільки більшість фірм ще не набули достатнього досвіду в організації харчування. А харчування військовослужбовців Збройних Сил України - завдання стратегічне.

- Питання щодо так званих недоторканних запасів - теж належить до "проблемних"?

- Договором, укладеним між Міноборони і комерційними структурами, комерційну структуру зобов'язано поновлювати наші запаси НЗ, які зберігаються на особливий період у військовій частині. Певні труднощі таки виникають, освіжити їх одразу і в повному обсязі структури господарювання не спроможні. Це пов'язано з тим, що відповідні запаси чималі, термін зберігання продовольства не такий уже й тривалий, а на харчуванні в мирний час перебуває
значно менше особового складу, аніж у воєнний. Фактично солдати не встигають усе це з'їдати. Тому шукаємо способи для вирішення питання.

- Питання недофінансування армії позначається на раціоні військовослужбовців?

- На щастя, поки що таких проблем немає. Ні ми, ні комерційна структура не мають права не додати солдатові на стіл усього того, що передбачено нормою харчування. І, сподіваюсь, до цього не дійде. Питання це на порядку денному Кабміну, тож, певен, голодною нашу армію урядовці не залишать, а необхідні кошти найближчим часом вдасться отримати.
"Народна армія"

20 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини