На закарпатській Іршавщині за власні кошти активно будують і ремонтують соціальні заклади

Двічі на тиждень голова облдержадміністрації проводить прийоми громадян з виїздом в райцентри, а заодно й ознайомлюється зі станом справ в економічній та соціальній сферах районів. Цього вівторка Олег Гаваші побував з робочою поїздкою на Іршавщині.

На закарпатській Іршавщині за власні кошти активно будують і ремонтують соціальні заклади

Насамперед керівник краю провів прийом громадян. На прийом до Олега Гаваші прийшло понад два десятки іршавчан. Переважна більшість питань, що порушувалися мешканцями району, стосувалася вирішення проблем громад та земельних спорів.

Михайло Ломага, сільський голова Броду, просив у керівника краю сприяння у реконструкції дитсадка.

– Необхідно гроші на добудову пральні, санвузла дитсадка. В сусідній Дешковиці, яка входить до Бродської сільради, потрібно завершити ремонт дошкільного закладу, – звернувся до голови облдержадміністрації Михайло Ломага.

Цього року в Дешковецькому дитсадку вже зроблено великий обсяг робіт – перекрито дах, замінено електропроводку та старі вікна і двері на металопластикові, встановлено автономне опалення.

Олег Гаваші дав доручення начальнику управління освіти та науки облдержадміністрації Михайлу Мотильчаку врахувати пропозиції представників Брідської сільради при формуванні бюджету на 2009 рік.
Директор Будинку культури в селі Довге Юрій Мельник просив у керівника області допомогти з обладнанням закладу. Будинок культури відреконструювали за два роки. За рахунок продажу землі сільрада змогла виділити для ремонту 1 мільйон 318 тисяч гривень. "Роботи практично завершені. Потрібно ще закупити стільці, звукову апаратуру, сценічні костюми, обладнати сцену. З наступного року заклад може розпочати  повноцінну роботи", – повідомив Юрій Мельник. Керівник краю пообіцяв посприяти з виділенням всього необхідного вже в найближчий час.

 Подякувати за допомогу, яка була надана Іршавському відділенню обласного центру профілактичної медичної та соціальної реабілітації дітей з особливими можливостями, прийшла на прийом директора Світлана Пелехата. Під час червневої робочої поїздки на Іршавщину, керівник краю подарував закладу мікроавтобус і пообіцяв допомогти коштами на встановлення системи опалення та закупівлю додаткового обладнання. Вже влітку центр отримав 170 тисяч гривень. Нині у закладі вже проведено теплопостачання. У центрі проходять реабілітацію понад 110 дітей з Іршавщини. З ними працюють психолог, логопед, невролог, реабілітолог та медсестра з масажу. Керівництво закладу планує наступного року закупити обладнання для проведення водних процедур з дітьми, в яких є порушення центральної нервової системи.

Звернувся до Олега Гаваші і командир роти Іршавського аварійно-рятувального пункту Віктор Лісовський: з наступного року планується ліквідувати рятувальний пункт у районі. Що можна зробити, аби зберегти цей пункт? – таке запитання поставив голова ОДА начальнику головному управління МНС в Закарпатській області Володимиру Бодаку. Останній за кілька днів має розробити пропозиції.

    Вже наступного дня Олег Гаваші провів низку нарад з іншими начальниками управлінь, яких стосувались питання, порушені під час прийому.

* * *

Сільський дитсадок на закарпатській ІршавщиніЦього ж дня Олег Гаваші відвідав низку об’єктів соціальної сфери Іршавщини, ознайомившись передусім із ситуацією щодо освоєння коштів субвенції з держбюджету. В районі споруджуються за державні кошти два об’єкти – пологове відділення райлікарні та загальноосвітня школа в Лукові. Насамперед керівник краю побував на будівництві пологового відділення на 38 ліжок з гінекологічним відділенням та жіночою консультацією Іршавської районної лікарні. Будівлю почали зводити двадцять років тому. Цього року із держбюджету було виділено кошти на добудову відділення. Для завершення будівництва потрібно ще 4,3 мільйона гривень.

Наступний об’єкт, який відвідав голова ОДА, – будівництво критого басейну в Іршаві. Роботи фінансуються за рахунок районного бюджету розвитку. Через здорожчання будівельних матеріалів вартість  робіт зросла з 3 до 5 мільйонів гривень. Голова Іршавської райдержадміністрації Максим Хохлов каже, що навіть через зростання цін на будматеріали басейн можливо було завершити вже цього року.

– Від продажу землі ми планували отримати 6 мільйонів гривень, але через скасування урядом на початку року існуючої процедури проведення аукціонів, ми майже півроку не могли продавати землю, – скаржиться Максим Хохлов. У планах районної влади завершити будівництво вже  наступного року. І створити тут цілий спортивно-оздоровчий комплекс. А для цього планується провести реконструкцію стадіону, спортивних доріжок, звести тенісні корти, волейбольний майданчик тощо.

– Басейн відвідуватимуть учні шкіл і дитсадків міста та району. Безкоштовно, звичайно ж, – повідомив голова райдержадміністрації.

    У селі Лоза Олег Гаваші відвідав дитсадок та амбулаторію загальної практики сімейної медицини. Цьогоріч понад 100-річну будівлю дошкільного закладу капітально відремонтували, на що з районного бюджету виділили понад 250 тисяч гривень. Тепер садочок – як новий.

– За ці кошти нам вдалося перекрити дах, замінити підлогу, вікна та двері, відновити систему тепло- та водопостачання, влаштувати внутрішні туалети, – тішиться сільський голова Іван Петенько. У планах –відкриття  і ясельної групи.

Щодо амбулаторії, яка відкрилася в Лозі майже рік тому, то на сьогодні цей заклад потребує медичне обладнання, насамперед стоматологічне та фізіотерапевтичне. Керівник краю пообіцяв вирішити це питання вже найближчим часом.

 У трьох селах району – Лукові, Великому та Малому Раковці – Олег Гаваші оглянув навчальні закладі. У Лукові вже другий рік зводять нову школу. Загальна вартість будівництва – майже 7 мільйонів гривень. Нині будівельники завершують перекриття будівлі. "Вже за рік у новому приміщенні школи будуть навчатися майже 300 дітей із цього та навколишніх сіл", – пообіцяв Максим Хохлов.

У 2009 році планується добудувати і корпус для початкових класів у Великораковецькій школі. За рахунок виділених з обласного бюджету коштів у сумі 150 тисяч гривень, тут у грудні завершиться реконструкція учнівської їдальні. Також у школі цьогоріч замінено сантехніку та електропроводку. 

У початковій школі села Малий Раковець Олег Гаваші оглянув новозбудований спортивний зал вартістю 430 тисяч гривень. Ця школа відома своєю дівочою футбольною команди. Нещодавно команда зайняла друге місце на всеукраїнських змаганнях. І тепер дівчата мають чудові умови для тренувань.

У середній школі села Малий Раковець голова облдержадміністрації оглянув актовий зал, який нещодавно відреконструювали. У школі за рахунок районного бюджету також замінено внутрішні санвузли. Загальна вартість робіт – 60 тисяч гривень.

У цьому ж селі капітально відремонтували дитсадок – перекрито дах, замінено санвузли. До речі, практично у всіх дитсадках звучала одна проблема – необхідно відкривати нові групи, бо батьки виходять на роботу і треба прилаштовувати дітей.

– Наразі майже 65 відсотків дітей району відвідують дитсадки, каже Максим Хохлов. – До 2010 року плануємо збільшити цей показник до 75 відсотків. Цьогоріч в Імстичеві вперше за часів незалежності відкрито новий дитсадок. У грудні запрацює дошкільний навчальний заклад у Дешковиці. У 2009 році в районі буде відновлено роботу 2-3 дитсадків, додатково відкриється 8 груп в діючих дошкільних закладах. Поступово проблему буде знято з порядку денного.

Останній об’єкт, який цього дня відвідав Олег Гаваші, – цегельний завод в Мідяниці, запуск якого заплановано на наступний рік. Як повідомив керівник підприємства Петро Фодор, завод випускатиме 20 мільйонів штук цегли на рік.

– Будівельники вже звели сучасну піч, аналогів якої нема на Україні, адже вона працюватиме на газі та вугіллі. Середня ціна однієї цеглини становитиме 1,7-1,8 гривень. Завдяки цьому ми зможемо конкурувати із виробниками всього Західного регіону країни, – вважає Петро Фодор.
Підприємство розташоване поблизу глиняного кар’єру, тому проблем із сировиною не виникатиме, переконаний керівник підприємства. На цегельному заводі буде створено майже 100 робочих місць, в основному тут працюватимуть мешканці навколишніх сіл – Мідяниці, Арданові, Дунковиця.

Підбиваючи підсумок робочої поїздки, Олег Гаваші зазначив, що задоволений роботою, яка проводиться на Іршавщині у соціальній сфері.
– Зверніть увагу, практично всі заклади, які ми сьогодні відвідали, ремонтуються за рахунок коштів сільрад або бюджету розвитку району. Районна влада докладає чималих зусиль для будівництва та реконструкції закладів освіти, медицини та культури. Для цих потреб тут активно залучають і кошти інвестиційних фондів, і кошти, які отримують від продажу землі. На Іршавщині газифіковано всі населені пункти, за темпами будівництва закладів соціальної сфери – район на перших місцях з в області, – констатував керівник краю. – У нових школах та амбулаторіях створюються сучасні умови. Завдання обласної влади – знаходити кошти на будівництво великих об’єктів – шкіл та лікарень. Приклад Іршавщини свідчить, що при вдалих підходах у наповненні бюджету розвитку можна вирішити чимало проблем місцевого значення – реконструювати школи, дитсадки, клуби.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
19 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини