Голова Ради Карпатського Єврорегіону Михайло Кічковський провів робоче засідання української сторони у Львові

Як відомо, на черговому 38 засіданні Ради „Карпатського Єврорегіону“ , яку очолив голова облради, член Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Михайло Кічковський, представники країн–учасниць цього поважного форуму, що відбулося в Закарпатті, винесли на обговорення і схвалили ряд ключових для країн КЄ рішень. Серед них – „Про екологічну ситуацію в Карпатському регіоні, її соціальні наслідки та шляхи поліпшення“, „Про оголошення 2009 року Роком Карпат“, „ Про міжнародний туристичний маршрут „Карпатський Єврорегіон“, „Про запровадження міжнародного фестивалю народної творчості представників національних меншин“ та ін.

Голова Ради Карпатського Єврорегіону Михайло Кічковський провів робоче засідання української сторони у Львові

Нагадаємо: Михайло Кічковський як член Постійної Урядової делегації України в Конгресі МРВ РЄ ініціював розгляд магістрального питання щодо екології Карпат на черговій сесії цього міжнародного форуму. Як уже повідомлялось, 14 пленарна сесія Конгресу прийняла рішення про пріоритетність розгляду даного питання і дала відповідне доручення його Бюро.

     14 листопада ц.р. голова Ради „Карпатського Єврорегіону“ Михайло Кічковський перебував у Львові, де українська сторона презентувала рішення членів Ради КЄ „Про оголошення 2009 року Роком Карпат“, в рамках якого відбулося й уросте відкриття офісу Асоціації органів місцевого самоврядування „Єврорегіон Карпат– Україна“, яка одночасно виконуватиме й функції представництва української сторони. Таким чином, центральний офіс Ради КС прописався в Ужгороді, а представництво української сторони – у Львові.

     У заходах, що відбулися у Львові з цієї нагоди, взяли участь голови обласних рад: Львівської – Мирослав Сеник, Івано–Франківської – Ігор Олійник, Маршалок Підкарпатського воєводства (Республіка Польща) Зигмунт Холєвінський та представники органів місцевого самоврядування гірських районів Західних областей України.

     Михайло Кічковський, звертаючись до керівництва офісу з напутніми добрими словами, відзначив, що перші, чи не найважчі кроки у питанні щодо екологічної ситуації в Карпатському регіоні на європейському рівні зроблені, країни учасниці Конгресу пройнялися проблемою і готові сприяти у її вирішенні. Нам із вами, – мовив він, – належить докласти чимало зусиль для того, аби до цієї важливої справи долучились вищі органи влади, органи місцевого самоврядування, науковці, громадські організації Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини та України і , навіть, представники бізнесу. Для цього ми повинні, відповідно до Резолюції Ради КЄ, популяризувати даний регіон шляхом збереження його унікальної природної та історико–культурної спадщини. До цього Михайло Михайлович подарував представництву добірку інформаційно-рекламних матеріалів про інвестиційні та туристично-рекреаційні ресурси Закарпаття, які послужать у налагодженні співробітництва з іншими регіонами України та сусідніх держав Європи.

    Голова Ради Карпатського Єврорегіону Михайло Кічковський провів робоче засідання української сторони у Львові Знаковим було й те, що того дня у сесійній залі Львівської облради на виконання доручення Президента України відбулося й обговорення закону „Про розвиток гірських територій“. Адже, як наголосив Віктор Ющенко під час зустрічі з членами Постійної Урядової делегації України Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, закон „Про статус гірських населених пунктів“ не відповідає євро інтеграційним процесам України. Таким чином, є нагальною потреба в прийнятті нового закону щодо розвитку гірських регіонів України.

     З основним положенням проекту присутніх ознайомив директор Інституту регіональних досліджень НАН України Василь Кравцов, який виступив розробником законопроекту на замовлення Міністерства регіональної політики та будівництва України, яке очолює Василь Куйбіда.

     Виступаючи в обговоренні проекту, М.Кічковський відмітив, що потреба в такому законі назріла давно. Та дуже важливо, аби він носив європейський, стимулюючий характер, сприяв комплексному вирішенню актуальних проблем. Його прийняття стане ще одним кроком на шляху інтеграції України у європейське товариство. В цьому плані велике значення реалізація пропозиції української делегації в Конгресі щодо обговорення проблем Карпатського регіону. У лютому 2009 році передбачається проведення міжнародної науково-практичної конференції із зазначеного питання. „Я переконаний, – підкреслив Михайло Михайлович, – що ці заходи допоможуть задіяти економічний потенціал Європейських країн для вирішення багатьох проблем гірських територій України“.

     Голова Ради Карпатського Єврорегіону Михайло Кічковський провів робоче засідання української сторони у Львові1Відтак Михайло Кічковський запропонував законопроект направити на місця для широкого його обговорення. Зауваження та пропозиції органів місцевого самоврядування та виконавчої влади регіонів однозначно будуть дієвими, потрібними, такими, що допоможуть законопроект максимально наблизити до життя горян.

     На завершення роботи зібрання голови обласних рад урочисто підписали Декларацію намірів щодо проголошення 2009 року Роком Карпат.

Анна Романенчук, Закарпатська обласна рада
18 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини