Влітку профспілки Закарпаття оздоровили близько 10 тисяч дітей та підлітків

Оздоровлення дітей завжди було і є одним з важливих напрямів роботи профспілок усіх рівнів Закарпатської області.

Влітку профспілки Закарпаття оздоровили близько 10 тисяч дітей та підлітків

Про підсумки цієї роботи, проблеми та перспективи на наступний рік розповідає голова Закарпатської обласної ради профспілок Іван Король.

— Іване Івановичу, які, на вашу думку, характерні особливості цьогорічного літнього відпочинку дітей, їх підсумки?

— Хотів би відзначити, що цю роботу ми проводили спільно з управліннями обласної державної адміністрації — у справах молоді та спорту, освіти і науки, охорони здоров'я, культури, відповідними контролюючими органами. Випробуваною формою такої співпраці стало проведення разом з виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності перед початком літнього сезону щорічного семінару-наради з питань оздоровлення дітей, куди запрошуємо усі зацікавлені організації. Питання підготовки та ходу цієї кампанії постійно розглядалися на засіданнях президії облпрофради, обласної оздоровчої комісії профспілок, щотижневих нарадах з головами обласних організацій галузевих профспілок.
Завдяки проведеній роботі цього літа за організаційної та фінансової участі профспілок оздоровлено близько 10 тисяч дітей та підлітків, у тому числі в дитячих таборах — 5,5 тисячі, у 8 туристичних господарствах ЗАТ «Закарпаттурист» — 3,2 тисячі, в 3 профспілкових санаторіях — 1,2 тисячі дітей. На нашій базі відпочило і набралося здоров'я також 4,2 тисячі дітей з регіонів Чорнобильської зони.

У всіх цих закладах діти під керівництвом досвідчених вихователів-педагогів уміло поєднували відпочинок з оздоровленням, забезпечувалися повноцінним харчуванням, належними умовами проживання, медичними оглядами, для них було організоване змістовне дозвілля. Радує те, що цього року обійшлося без травм та отруєнь дітей, які мали місце в інших областях України.

На оздоровлення дітей влітку цього року використано близько 8 млн. грн., у тому числі понад 3,1 млн. грн. з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, 1,2 млн. — з профспілкового бюджету. Серед інших джерел фінансування - кошти господарників, спонсорів, батьківська доплата тощо.

Цього року завдяки нашим спільним зусиллям кошти, які виділялися з Фонду соцстраху, були освоєні повністю. До речі, профспілковий санаторій «Карпати» прийняв 2 групи дітей з потерпілих від повені сімей страхувальників з Рахівського і Тячівського районів, а оплата путівок була повністю за кошти соціального страхування. Крім того, дітей з потерпілих від повені районів прийняв лікувальний спортивно-оздоровчий комплекс «Латориця» у Мукачеві. Підсумки літнього відпочинку дітей нещодавно розглянуто на засіданні президії облпрофради, де були визначені кращі організатори цієї роботи. Окремих з яких представлено до нагородження відзнаками Федерації профспілок України.

Найкраще про дітей працівників своїх галузей подбали обласні організації профспілок працівників освіти і науки (Василь Балаж), охорони здоров'я (Микола Колесник), держустанов (Марія Петечук), культури (Наталія Товтин), Закарпатської філії ВАТ «Укртелеком» (Петро Паук), обласної дирекції УДППЗ «Укрпошта» (Василь Гецко), житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення (Павло Орос)г торгівлі, громадського харчування та послуг (Галина Сваричевська). У порівнянні з попереднім роком суттєвий крок-уперед зробив обком профспілки працівників автотранспорту та шляхового господарства (Олександр Воронін), де на 1000 працюючих оздоровлено 39 дітей, що є одним з найвищих показників серед галузевих профспілок. Добре спрацювали цього літа і профспілкові комітети ВАТ ЕК «Закарпаттяобленерго» (Іван Соханич), ВАТ Мукачівський завод «Точприлад» (Антоній Екшмідт), українсько-австрійського підприємства ТОВ «Фішер — Мукачево» (Петро Швардак), ВАТ «Ужгородський Турбогаз» (Сергій Єштокін), об'єднана профорганізація працівників шляхових господарств (Іван Копинець). їх роботу відзначено у постанові президії облпрофради з цього питання. Подяки обласної ради профспілок найближчим часом буде вручено керівникам окремих підприємств і організацій нашого краю за їх особистий внесок у цю важливу справу.

Якщо говорити про окремі оздоровниці, то найбільше дітей цього літа побувало в стаціонарних дитячих оздоровчих закладах «Водограй», «Колосок», «Мрія», «Трембіта», «Вогник», «Білочка», «Барвінок», «Зв'язківець», туркомплексі «Нарцис», лікувальному спортивно-оздоровчому комплексі «Латориця», санаторіях «Поляна» і «Карпати». У санаторіях «Човен» і «Малятко» за рахунок виділених соцстрахом коштів влітку відпочило і набралося здоров'я понад 1,4 тисячі дітей.

— Звичайно, цьогорічна оздоровча кампанія виявила й цілий ряд проблем, пов'язаних із літнім відпочинком малечі. Якщо можна, Іване Івановичу, детальніше про окремі з них...

— Підвищення цін і тарифів на електроенергію, газ, паливно-мастильні матеріали, продукти харчування, інші товари та послуги призвели до подорожчання путівок в літні дитячі оздоровчі заклади, вартість яких зросла у порівнянні з попереднім роком. їх оплата стала можливою за рахунок залучення більших, ніж торік, коштів з різних джерел фінансування, що профспілкам таки і вдалося зробити.

Ще однією проблемою, і хочу особливо на цьому наголосити, було те, що, як і в попередні роки, окремі керівники підприємств та організацій, й передусім з іноземними інвестиціями, про дітей своїх працівників не дбали. До прикладу, в місті, Ужгороді жодної дитини своїх працівників не послали на відпочинок ТОВ «Гроклін — Карпати» (980 працюючих), ТОВ «ЕНО-меблі», ТОВ «Матяш і Матяш», де трудиться до 300 працівників. Або візьмемо Ужгородський район. На ТОВ «Ядзакі-Україна», де близько 1300 працюючих, спромоглися оздоровити влітку -лише двох дітей, ЗАТ «Єврокар» (1100 працюючих) - п'ятьох дітей. Як кажуть, коментарі тут зайві.

На жаль, впливати на керівників цих структур у нас немає можливості, оскільки тут не створені профспілкові організації і цим намаганням чиниться всілякий спротив. Очевидно, Ужгородські міська і районна влади мали б втрутитися в цю ситуацію, адже здоров'я наших дітей - це важлива державна справа.

І, нарешті, третя проблема - перевезення дітей до місць відпочинку залізничним транспортом, а якщо точніше — то ціна на дитячі квитки. Вона постійно зростає. А кількість дітей нашої області, яких прагнемо оздоровити на морі - в Херсонській, Миколаївській, Одеській та інших областях, щороку більшає. Цього літа, до прикладу, з ініціативи галузевих профспілок на морі побувало понад 900 дітей.

Отож батьки в першу чергу на своїх гаманцях відчули подорожчання дитячих квитків. Майже у два рази зросла вартість бронювання місць у І потягах — з 6 до 10 грн. В обидва боки — це вже 20 гри., а з пересадками — 40 грн., що дуже відчутно, оскільки літнє перебування дітей на морі - справа не з дешевих. Але заради здоров'я своїх дітей батьки йдуть на це.
До кого ми тільки не звертались з цього приводу: в Кабінет Міністрів України, Міністерство транспорту та зв'язку, Укрзалізницю. Але все марно — віз і нині там. Отримували формальні відписки, мовляв, залізниця збиткова і т. д. і т. п. А те, що подорожчання вартості перевезення дітей важким тягарем лягає на сімейні бюджети, нікого не хвилює! Тому, на мою думку, потрібні спільні дії для вирішення цієї та інших назрілих проблем дитячого відпочинку влітку.

— І нарешті, про перспективи оздоровлення дітей у наступному році. Що очікують профспілки від літа-2009?

— Ми почали з підбиття підсумків цьогорічного літа. Доброю підмогою став нещодавно прийнятий Верховною Радою України і підписаний Президентом Закон України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», якого всі, хто причетний до цієї проблеми, з нетерпінням чекали усі останні роки. В ньому, зокрема, чітко визначено засади державної політики в оздоровленні дітей, втому числі, встановлення пільг із землекористування для оздоровчих закладів, оплати ними комунально-побутових послуг, придбання продуктів харчування, сплати місцевих податків і зборів тощо.

За попередніми даними, наступного року з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності буде виділено більше коштів, ніж цього року, що створює непогані перспективи на майбутнє.
У своїй постанові президія обласної ради профспілок звернулася до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування передбачити в обласному і місцевих бюджетах на наступний рік виділення коштів на літнє оздоровлення дітей, підготовку стаціонарних оздоровчих таборів профспілок.

У зв'язку з цим наша конкретна пропозиція до владних структур - активніше залучати до обласної програми стаціонарні дитячі табори «Барвінок» у Перечині, «Вогник» — на Ужгородщині, «Колосок» — в Хустському районі, які знаходяться на балансі галузевих профспілок. В цих трьох оздоровчих закладах протягом однієї зміни можна загалом прийняти близько 500 дітей, для цього є відповідні умови. На жаль, ці дитячі заклади використовуються тільки в літній період. Тому всім зацікавленим організаціям треба подумати, як використати ці бази під час зимових канікул, об'єднати для цієї роботи і кошти, і спільні зусилля на благо дітей.

Отже, підготовку до наступного оздоровчого року розпочинаємо вже сьогодні.

Розмову вів Сергій Баранчиков
17 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини