"Засновник" політичного русинства Маґочі заплакав крокодилячими сльозами

В своїй заяві на сайті "Українська правда" в "русинському" екстремізмі він звинуватив... Україну

"Засновник" політичного русинства Маґочі заплакав крокодилячими сльозами

Нерішучість України призводить до екстремізму

Протягом останніх сімнадцяти років Україна є незалежною державою. За цей час вона запровадила багато демократичних перетворень. Та одне питання є болючою суперечністю цим демократичним процесам.

На противагу своїм сусідам — Польщі, Словаччині, Угорщині та Румунії, а також Чеській Республіці та Сербії — Україна відмовляється визнати русинів (карпаторусинів) окремим народом. Така політика являє собою елементарне порушення прав людини.

Протягом усіх 17 років уряд України відкидає усі вимоги визнання русинів (карпаторусинів).

Ці вимоги здійснювалися в різних формах: численні запити русинських громадсько-культурних організацій Закарпаття, кілька запитів від демократично обраної Обласної ради Закарпаття (включаючи ухвалення 7 березня 2007 року абсолютною більшістю голосів (71 проти 2) рішення про визнання русинів національністю на території Закарпаття.

Уряд та Верховна Рада не прийняли до уваги жодної з цих законних вимог, натомість доручивши Міністерству юстиції знайти юридичні підстави для своїх дій, чи то бездіяльності.

Востаннє Міністерство юстиції висловило свою позицію в листі до Секретаріату Ющенка від 6 березня 2008 року, що рясніє внутрішніми суперечностями. Наприклад, у листі стверджується, що кожен громадянин України має право на свою власну національну самоідентифікацію.

Натомість, зазначено в листі, існування нації (в листі переплутано поняття "нація", "національність" та "національна меншина") не може диктуватися органами влади, ні державними, ні місцевими.

Тут починається низка суперечностей. Мінюст стверджує, що Україна ніколи не відкидала існування етнічної групи під назвою русини, уважно уникаючи самого питання про русинів як окрему національність.

Незважаючи на те, що органи влади не можуть вирішувати питання існування національностей, для невизнання русинів Міністерство юстиції знайшло підстави. Це цитата з листа Інституту політичних та етнонаціональних досліджень НАНУ, в якому стверджується, що "русини є органічною складовою української нації", тобто її "субетнос" або "етнографічна група".

Міністерство юстиції також вказує на те, що не існує "офіційного переліку національностей України". Однак воно погоджується з фактом існування такого переліку для перепису населення 2001 року. Та оскільки русини класифікуються як етнографічна група, вони не увійшли до переліку 130 національностей та народностей, опублікованому Державним комітетом статистики України.

В результаті відмови України визнати русинів, люди вимушені вдаватися до відчайдушних,іноді екстремістських кроків. Русини Закарпаття нещодавно відновили вимоги не лише про автономію, а навіть "суверенну державу".

Ми, русини, підтримуємо територіальну цілісність України, та її зусилля на шляху до демократизації та зближення з Європою. Та невже Україна очікує стати членом Європейського Союзу, якщо її влада, чи то через ідеологічну заскорузлість, чи через зволікання, відмовляється визнати карпаторусинів окремою національністю?

У 19 столітті царська Росія класифікувала українців (яких вона називала малоросами) не як національність, а як етнографічну групу росіян. У 21 столітті для України та етнічних українців немає сенсу повторювати ті самі аргументи проти карпаторусинів, які росіяни в минулому вживали супроти українців.

Визнання карпаторусинів окремою національністю задовольнить елементарні людські права карпаторусинів і стане важливим кроком України на шляху її євроінтеграції.

Павло Роберт Маґочій, голова Світового конгресу русинів, для "Української правди"

12 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

kruk 2008-11-20 / 10:27:00
Нестор Шуфрич "набив морду" Миколі Рудьковському http://kruk.ucoz.com/load/1-1-0-106 Нестор Шуфрич "набив морду" Миколі Рудьковському

марсіанин-"інформації" 2008-11-18 / 23:43:00
перебачте нашу відсутність, но ми літали на Марс, де нам уповіли, ош ми можеме трибувати марсіанську автономію у составі Завидова. Но кіть ви кажете, ош в Україні не мож дістати ниґда афтономійу, то ми будеме трибувати удділення Завидова (но і Загаття, Залужа, Арданова, Чорного Потоку і Собатина за кумпанійю) уд Украйіни. Завидовські пани нам дадут афтономійу і узнаут нашоє право на самоопридиління. І лем тоґди ся ми оприділиме, што дале...

головний орк 2008-11-18 / 10:40:00
X -у 17/11/2008 19:14

«Исе и роблять и Магочi, и Чепа, и Сидор и Жупан и много других активистiв руинського руху. Ко святий из сих людий? Нико.Ушиткi майеме ганж». Оце дійсно правда. Сидор, Жупан, Гецко – не святі, хоча о. Сидор і мав би таким бути :)

Ось оркi - дiйсно кроссавчеги та кроссаведсы :)

головний орк 2008-11-18 / 10:35:00
X-у 17/11/2008 19:14

Русини Подкарпаття складаються з 4 етногрупп, отже маємо і 4 говірки (або «бисіды»): долинську, лемківську, бойківську та гуцульську. 3 останні етногруппи мешкають і по-за межами Закарпаття, в Польщі лемкі, а в Румунії гуцули створють ще й окремі навіть від русинів, а не тільки українців «народи». Русини ex-Yugoslavia ще один iнший народ... Чи не забагато русинських «народів»? Тим більше що треба ще визнати орків!

X 2008-11-17 / 19:14:00
Йовжко. Майете правду оби сь ме ся розвивали ги нация,то майеме робити и дуде фест.Исе и роблять и Магочi, и Чепа, и Сидор и Жупан и много других активистiв руинського руху. Ко святий из сих людий? Нико.Ушиткi майеме ганж.Ей бо они роблять свою роботу-обйеднувуть русинський нарiд.Ми майеме свойу культуру не похожу не на йедн другу.Майеме и сврйу бисiду,а лiтературу и письмо треба розвивата далше.Коли словаки начали ся признавати як окримiшня нация? 120-150 годiв назад,майже паралельно з активнiстю русинiв.Но они ся виявили бiлш органiзованими,а у нас исезайме бульше часу. Я вiрю,и не лиш я,аж прийде тот час коли русини и наСловаках и у други сусiднiх державах будуть ся чуствовати ги йеднация ков они и йе.Ви роздiляйете окремо гуцули, лемки, бойки.Они и утворйувуть национальнусть РУСИНИ.Я сам належу огрупи лемкiв ейбо я русин.


Закарпатець 2008-11-17 / 15:28:00
Чого 17 років лем говорите о том, что Русини мавуть боти? Чого голосовання Закарпатцюв, 78% за о аутономію з року 1991 Украйинська держава невизнала? То є Лисенковщина говорити а говорити, факти прятати и унічтожати, и брехньов факти прикривати. Кто то робить так ай продовжує діло Лисенка, тобто ширить майгурше тмарство в науці ХХ в віку. Не ганбіть Україну!

Йовжко 2008-11-17 / 15:07:00
Мої засади суть основані на етнології. ктору розробили далеко не в Україні, а не на селекціоннуй біології Лисенка котру туй по чорному пропагуєте.Русини мають місто бути, яко народность, і БУДУТЬ. Яко гасконці,бретонці, провансальці в Франциі,такой як нгуцули, лемки, бойки, галичани подуляни ай інші приклади в інших народов.Нигда не боли і вже не будуть русини Закарпаття-Словакії-Сербії-Польші-Румунії вже єднов цільнов общностьов. Не занімайтесь пустов селекційов народов, а бережіть то, што ще маємо!

Закарпатець 2008-11-17 / 14:25:00
Ваші засади Йовшко суть повні таких научных фактів, як ай травопольна наука украйинського академика Лисенка з Полтави, котрый фурт кричав на Моргана и Менделя, что генів не ма! А что генетика є буржоазна-імперіалистична наука. Так вы типирь кричите, што русинів не ма, лем гілка украйинців, а є то лем выдумана національність. Лисенковська "научна" традіція має дуже глубоки кориння в "науці" Украйини и дуже шкодить украйинцям и Украйинскуй державности. Кібо йсте мали аспонь троху поняття о том Йовжко кулько талановитих людей Лисенковськый приступ и політика, яки вы туйкы пропагуєте, выгнали з Украйини до світа, уже давно бо йсте стихли. Фурт туй доказуєте, ош русыны Пудкарпаття не мавуть міста на Украйині, яка є булша як Франція. А де факто, вы доказуєте, ош украйинці и Украйина є іціцька-піціцька держава з іціцьков-піціцьков наційов на окрайині цівілізованної Європи.

Йовжко 2008-11-17 / 11:42:00
Никого нич не давлю, борюся лем з охломонством ай хамським меснічеством, котре до науки та й цивілізованої культури нияк центр Европи в вашум лиці представити не може!


Не уподобнюйтеся тим бовванам котрі фурт годні придумовувати,або щи гурше, йняти віри, читавучи кусок папіра в бударі.Нич тим ні мені, ні собі(кидь сьте розумний) не докажете, а лем будете плодити образи, што носять нацистський характер.

Я ся сміву називати русином бо предки живуть в Ужові років 300 і такой усі до єдного ся називали.Але такоже відношу ся май широко до українського народу, лем на туй підставі што вольов історичнуй сутьби, наш покалічений субетнос бов втянутий в орбіту процесів українського(так само і галичани) ....і то замідьте, не по 44 році, а намного раньше!Так же само,як туті словацькі руснаки,ци сербські русини у своїх країнах.І ниє тому ради оби етнічні процеси пушли вспять, ходь би той Сидор общерусинську віру придумав! =)По сьому стую на засадах,ош закарпатські русини, є субетносом українського етносу, по туй простуй причині,што приставка суб- удноситься до народа, який не спруможний вуробити єднаке усім пунятноє і на єдних граматичних основах вироблене письмо,літ. мову,політичну домінанту, дієві політичні інституции ай громадські організации, єдину і самобутню культурну домінанту, і запозичує йсі елементи чий частини од другого, ближнього за походженням,чим стає його частинов.Доки хоть їдного з них не будеме мати, доти русинські діти будуть "упливати" кудись інде оби реалізоватися як повноцінна людина і називатимуть ся словаками,українцями, чехами... А з такими перебачте, ковдошами як Сидор і Магочі на чолі сисього "двіженія" ви лем вкуниць дискредитуєте русинську самобутність.Я вже не кажу ,же рус. общності вже давно ниє.Кажда русинська громада в тих країнах тягне перину на себе.

РОБИТИ ТРЕБА, а не кричати, бо нико нич вам задарь не дасть!

головний орк 2008-11-17 / 10:12:00
22.10.2008 в Мукачеву вiдбувся I Вселенський сойм оркiв, нашi вимоги до Сойму подкарпатськых русинiв: визнати оркiв окремим народом, надати автономiю, якщо до 01.12.2008 нашi законнi вимоги не визнають, ми мусимо проголосити Республiку Подкарпатська Оркiя (бо живемо ми як раз пiд Карпатами, пiд землев).



Вiдповiдi:

14/11/2008 12:37 «Дурний тя пiп хрестив ниборе...» - о. сидор не має до мого хрещення нiчого спiльного ... попа Гапона вбили 100 рокiв тому...а бiльше дурного попа я не знаю!



14/11/2008 12:59 «а сколько стоит вступить в ваш народ?»: до нашого народу не можна вступити, бо ми автохтоне населення территории на юг, север, запад, восток и вниз от Карпат. Але в нашому урядi ще залишилось декiлько вакантних посад, до уряду ми як демократичный народ включаємо також представникiв iншiх народiв: так, Прем’єр-мiнiстром обрану одну босорканю з Виноградова (вона однак людей мучить – хай це робить на законних пiдставах), мiнiстром транспорту став легiнь який вже тричi втiкав з Берегова (до того був мiнiстром у сидора, але дiзнався що сидор запропонував цю ж саму посаду ще 7-8 особам), мiнiстр соцiального захисту та унутр. справ – мiсцевий опир (краще за вампiра все одно нiкого не знайдемо)

Так що майбутнє за орками, гоблiнiв (русинiв) – на смiтник!

Тарас Шевченко 2008-11-16 / 16:55:00
Пардон за Закарпатця, котрий не дає кредит оранге, Йовжко! Дуже добру роботу робите! Вождь Брежнев возрожденіє русинув в Чехословакіі задавив в року 1968 войскамі Варшавского договора во імя мірового пролетаріата, а так ви давите русинство во імя українства. Дармо, вождь Брежнев з Дніпропетровська як ай українці суть козацького роду! А козацький род основав козак Мамай з Чінгіз ханського роду и зато Україна бола є и буде колисков Татаро-монгольскої навали. И так король Одоакeр прийшов од Дніпра в шароварох, с кривов шаблйов и побритванов головов з хохлом аж до Рима.

Закарпатець 2008-11-16 / 16:46:00
Магочі не основав політичне Русинство. То є брехня!. Русинська оброда (возрожедніє) зачала ся в Чехословакіі в року 1968 за Дубчека (Пражська яр) и окупація Чехословакіі в августі 1968 війсками СССР (Варшавського договора) задавила як демократизацію в Чехословакіі так ай Русинську оброду. Пак нараз по паді комунизму в року 1989 возникла в Межілабірцях Русінська оброда в Чехословакії. Подобно возрожденіє Русинства ся зачало на Пудкарпатті за Горбачова. Прочитайте статї Фединишинця "Я русин, муй син русин" в Закарпатскій Правді. З сими подіями Магочі не має нич общого! Дуже много кредиту даєте Магочіму, ай за роботу яку нигда не робив.




Закарпатець 2008-11-16 / 16:24:00
Славянув (словенів), предків чехув (мораван), словакув, русинув (рутенів), словінців в Дунайскім регіоні хрестили св. Кіріл и Мефодій в року 863. В року 867 во Велеграді арцієпископ (арцібіскуп) русин (рутен) св Мефодій хрестив чеського князя Боржівоя. [з Далімілової летописі (кроніки) чехів].



Св.Володимир хрестив предків росіян и українців о 125 років пізніше, в року 988. [летопис Нестора]. Летопись Даліміла мінімально є так научний як ай летопись Нестора з єднов дуже великов діференційов. Далімілові інформаціі суть основані ай на документох, Несторові інформаціі в летописі не суть основані на документох.

Йовжко 2008-11-15 / 23:17:00
Пардон, до пусліднього предложенія хотів ім повісти - майраніше умісто пузніше =)))))))))

Йовжко 2008-11-15 / 23:13:00
Найліпше боде, кідь почитаєте таку собі книгу "Трактат про дві Сарматії" Матвея Меховіти. Йто писав незаангажований поляк йще 500 року назад.Там дуже красно написано удмінності межи русинами(українцями ай білорусами) ай руськими з іншого, і чом нас з вами зачисляв до перших, а не до других, чи до третіх.

Йінакше голову поломите уяснюючи ко та як та з ким та коли нас убзивали і називали.За туто забудьте!Ниє в цілуй Европі народу,што б остаточно сформувався пузніше як 500 року назад, той не треба шукати такого собі вуйка з люльков межи гуннами ай римляни.

Йовжко 2008-11-15 / 22:59:00
Но пак дайте і мені помудорствовати мало.Што я дурніший од них? =))

Виходячи з того,же ми вже довели, що наші політичні русини мавуть ся називати май старішим назвиськом - рутени(з респекту до праняня Одоакра)нарождається нове єпохальне одкритіє в русинській історіографії - Київ тоже засновали і барзо правили в ньому закарпатські рутени!!!=))) Як то іще мож порозуміти, кідь княгиня Ольга в офіційних письмах імператорам Візантійському ай Германському величала ся королева RHUTHENORUM!

Ruthenorum regis - офіційна латинська назва Києвських князів в Європі.

DUX"ом RUTHENORUM пудписувався Хмельницький.І ко вам повів, тоді ож Одоакер не з берегів Дніпра???


Про закарпатських русинів в контексті отдільно од решти мова іде лем раз (а раз - як в туй приказкі - не ...): Heinricus Stephani regis filius, dux Ruizorum/син Іштвана Святого носив титул князя русинов!Айбо і сеся часто встічається далеко на восток уд Карпат...

orange 2008-11-15 / 22:05:00
Ну все, Йовжку, ми пропали: на форум зайшли "знавці" русинської тематики, котрі свято вірять, що Одоакр має відношення до русинів. З цими говорити "безполєзно"...:))))))))))))))))

Закарпатець 2008-11-15 / 21:54:00
Русини Пудкарпатья ай днысь ся называвуть рутенами на заході, особенно німцями (рутен, рутенише) а ай многима мадярами. В класичній латинський історичній літератури и документах, лем слово рутен ся употребляло. Дуже скоро ся заболо, што Лучкай історію Русинув (Рутенув) пысав по латинськы, и латинськый язык в централній Європі бов офіціально літературным языком до середини ХІХ віку.



Слово "РУТЕН" походить зо західної и центральної Європи, а не з восточноі Європи. З Кієвськов Русью, ныч общого не має! Документ: Король племені рутенов Одоакер стратыв Максима и ёго товаришув в року 477. Ту на латинськім язику написане: "ANNO DOMINI CCC LXXVII ODOACER REX RHUTHENORUM GEPPIDI GOTHI UNGARI ET HERULI CONTRA ECCLE SIAM DEI SEVIENTES BEATUM MAXIMU CUM SOCIIS SUIS QUINQUA GINTA IN HOC SPELEO LATITANTIBUS OB CONFESSIONEM FIDEI TRUCIDATOS." Суть офіціальні документи з того часу во Ватикані. О Києвськой Русі официальних документив не є нич до Х віку. Є лем то, што Нестор написав в летописі 80 років пузніше, по Хрещенії Русі!




На слободном тлумачени текст з латинського визырать так: " Року Божого 477. Одоакер король Русинох, Ґепидох, Ґотох, Унґрох и Герулох у войни против церкви Божей, забив благочастивого Максима зоз 50 товаришами, котри ся молили з ним у тей пещери, рухав долю, а провинцию Норик з мечом и огньом опустошив.”



В року 477 Кієвськов Русью ани лем Не ПАХЛО, не што якись "русини-украйинци" боли на світі.

Референції:

Славомир Олеяр:"Цо скриваю катакомби у Салцбурґу"

http://www.rusnak.info/katakombi.htm


"РУСИНИ - НАЙСТАРШИ ПОЗНАТИ СЛАВЯНЄ"

http://www.rusnak.info/najstarsi_slavjanje_1.htm

Йовжко 2008-11-15 / 18:16:00
orange Не мерегуйтеся так за нього, йбо чоловік може й не знати, што "русичі" слово книжноє і ні в документах, і в церковнуй літературі до ХІХ ст. нигди го не найдете. Писалися всі РУСИНАМИ.


Вже не кажу за то,што православні словяни в Карпатах зачали ся називати русинами пузніше од усіх, йто лем із-за того, же католики на них насідали.

Ниє біди, називайтеся як хочете, лем сміху не робте.

orange 2008-11-15 / 17:55:00
Йовжку, хочете ошколовати неошколованого? Сись челядник навіть не знає, ож вшиткі жителі Русі именовали ся русинами, і што русинами были Сковорода, і Хмельницький. Не бесідуйте з ним напусто, а ліпше посадіт го за книги - учити вто, што прогуляв у школі.

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини