30 років дарує своє мистецтво людям камерний оркестр Закарпатської філармонії

Святковим концертом у великому залі Закарпатської обласної філармонії в Ужгороді відзначив своє 30-річчя камерний оркестр, лауреат
II Всеукраїнського конкурсу камерних оркестрів (1983 р.) та володар трьох обласних премій ім. Д. Задора (1996, 1999, 2001 pp.).

30 років дарує своє мистецтво людям камерний оркестр Закарпатської філармонії

Цей перший інструментальний професійний колектив був заснований 1978 року при Закарпатській обласній філармонії, і до нього запросили найкращих випускників різних років Ужгородського музучилища, котрі продовжували навчання в консерваторіях тодішнього Радянського Союзу, зокрема Московській, Київській, Талліннській, Львівській. Очолив колектив Йосип Гарчар, на той час диригент симфонічного оркестру музучилища. А вже в березні 1979 року відбувся перший концерт.
Оркестр вів насичену концертну діяльність, двічі-тричі на рік виїжджав на гастролі і давав до ЗО концертів в обласних центрах Радянського Союзу та близькому зарубіжжі. Крім того, в його арсеналі був ряд цікавих проектів, зокрема вечори одного композитора, наприклад, Вівальді, Баха, Моцарта (їх теперішній керівник Владислав Юрош мріє відновити,'бо, як каже, молодь не чує твори цих видатних композиторів. "На жаль, нині на радіо й телебаченні мало музики, яка б виховувала"). Працювали з вокалістами, виступали з концертами перед школярами, причому були окремі програми
для учнів середніх і музичних шкіл. Грали навіть у дитячих садках, виконували музику з мультфільмів — одним словом, шукали, чим можна зацікавити кожну вікову категорію.
У 1989 році головним диригентом у камерний оркестр прийшов Тібор Береш, згодом — Павло Готвоні та Ярослав Мурин, а останні 14 років ним керує Владислав Юрош. Як каже Владислав Іванович, котрий в оркестрі з дня заснування, найважчі часи
для колективу вже позаду. У кінці 80-х — на початку 90-х багато його учасників виїхали за кордон, де працюють і донині. (На жаль, не вдалося їх зібрати на ювілей через активну концертну діяльність). Проте й тоді виступати не припиняли.
Нині на зміну метрам прийшли молоді талановиті музиканти, і є постійне ядро колективу, а отже, за таких умов легше формувати програму. В ній, як і раніше, твори українських та європейських класиків — Т. Альбіноні, А. Вівальді. Й. Бахаг Й. Гайдна, В. Моцарта, популярна музика Й. Штрауса, Й. Брамса, А. Дворжака, музика сучасних українських композиторів - Ж. Колодуб, М. Скорика, Є. Станковича і родзинка саме нашого камерного оркестру — музика закарпатських композиторів Д. Задора, С. Мартена, В. Теличка, В. Волонтира, А. Затіна, Н. Марченкової, Й. Базела, М. Попенка та інших. Є й чудові вокальні твори, які в супроводі оркестру виконують народна артистка України Марія Зубанич та заслужена артистка України Оксана Ільницька. Одним словом, репертуарний список великий. Тож на ювілейному концерті намагалися представити "з усього потрошку". А твори метра Іштвана Мартена, котрий свого часу чимало писав для камерного оркестру, вирішили відкласти до іншого ювілейного концерту — з нагоди 85-річчя з дня народження видатного композитора, який відбудеться 26 листопада.

10 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини