Закарпаття: Пісні — крила для злету

Їх пісня - любов наша. Ці слова я не раз чула з уст сільського голови Оноківців Віктора Дмитрука та депутата районної ради Надії Стегнач. Але щоразу слова були точнісінько однакові: їх пісні - любов наша. Наче й справді їх промовляла одна й та сама людина і наче й справді це виражало спільну думку всіх. А ще якось я чула майже ті самі, але по суті, вже зовсім інші слова: пісня для них - як любов, вона на все життя.

Закарпаття: Пісні — крила для злету

Це про них, про милих співачок з ансамблю «Оріховчанка», якому вже присвоєно звання «народний». Нещодавно цьому прекрасному колективу виповнилося п'ять років. Маленький ювілей, але успіхи настільки вагомі, що свято з нагоди цього було вельми велелюдне, що і величезний зал фірми Йосипа Горвата ледь вмістив усіх бажаючих. Оскільки оріховчани ще не мають свого клубу (а він буде! - так запевнив всіх сільський голова Віктор Дмитрук), то й святкували в орендованому приміщенні. Слава Богу, що безплатно, за що щиро дякували підприємцю.
У кожного колективу є свої таланти, своя міра творчих можливостей, що визначають художню вартість зробленого ним. «Оріховчанка» стала відомою далеко за межами свого краю. Тому й не дивно, що на ювілей «Орі-ховчанки» зібралося так багато шанувальників пісні.
Тепло привітали співачок сільський голова Віктор Дмитрук, заступник начальника управління культури та туризму ОДА Василь Марюхнич, його районний колега Леонтій Ленарт, депутати районної ради Микола Андрусь та Надія Стегнач, сільський голова Кам'яниці Марія Коваль-Мазюта, почесний голова Оноківців Євдокія Мудрі-Кості та багато інших. Усі дякували ансамблю за те, що дарують такі прекрасні пісні, бажали їм подальших успіхів на мистецькій ниві.
1 на своєму ювілейному святі «Оріховчанка» була неперевершена. Зал щоразу вибухав бурхливими оплесками. Співають в ансамблі люди різних професій. Усіх їх єднає любов до пісні. Матий дочка Люба та Надія Міцуличі, свекруха та невістка Ірина та Світлана Когут, Ганна Стадницька. Марія Ігнат, Віра Решетар - з дочкою Любою та інші щиро закохані в пісню, і нині не уявляють собі життя без неї.
Нині ансамблем керує Тетяна Раховська. Співачки щиро зізналися, що з приходом цього талановитого керівника ансамбль дістав друге дихання. Крім того, що Тетяна - керівник, вона ще солістка з прекрасним голосом.
Святкування ювілею «Оріховчанки» перетворилося у прекрасний огляд художньої самодіяльності. Як і належить, святковий концерт відкрили ювіляри вітальною піснею. Довго не відпускали зі сцени чоловічий ансамбль «Голоси Карпат», жіночий ансамбль з Гути, танцювальний колектив «Потічок». А коли вихором влетіли на сцену кам'яницькі «цигани», присутні були вражені майстерністю танцюристів (кер. Людмила Петрецька).
А як прекрасно співали солісти Тетяна Раховська, Лука Федурця, Оксана Хомутник, Йосип Черевко, дует Раховських, тріо в складі Марії Гричушенко, Тетяни Ра-ховської та Віри Луцьо. Не можна добрим словом не згадати музикантів Павла Пинзеника, Лесю Дубенко, Мар'яну Галайду та Сергія Раховського. Одним словом, ювілей був дійсно зірковим.
Ювіляри були щасливі. Вони дякували численним спонсорам, серед яких депутат обласної ради Володимир Гісем та районної ради - Надія Стегнач і Сергій Фрінт. Дякували Ірині та Світлані Когут, адже п'ять років тому саме вони організували цей прекрасний ансамбль з художнім керівником Віктором Колодієм. Нині він був серед почесних гостей свята.
Прекрасний репертуар ансамблю. Він, без перебільшення, особливий. Тут зібрані лише перлини української пісенності. Взяти хоч би пісні «Дунаю, Дунаю», «Прославимо маму, що кличе до храму», «Козачка», «Осінь блукає в садах» тощо.
На_ювілеї було море квітів, подарунків. Серед них поет Йосип Лемко подарував колективу свою збірку пісень, заступник голови обласної організації «Єдиний центр» Василь Марюхнич - кавоварку. Було чимало інших дарунків. І, звичайно, були й грамоти та подяки від облдержадміністрації, райдержадміністрації, сільської ради. Вражаючим був фінал концерту - усі самодіяльні артисти разом заспівали пісню «Бажаємо щастя», зал дружно підспівував.
...Свято завершилося. Співачки розпростовують крила для нового творчого злету. їм, дякуючи керівництву сільради, створено всі умови для вдосконалення своєї майстерності, духовного збагачення, прилучення до світу прекрасного, доброго, вічного.

Марія Ужгородська
10 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини