Олег Гаваші: На Закарпатті необхідно розробити реальні кроки, які б допомогли мінімізувати наслідки економічної кризи

У четвер, 6 листопада, відбулося розширене засідання колегії Закарпатської облдержадміністрації, на якому розглянуто підсумки економічного і соціального розвитку області за 9 місяців цього року. Доповідали відповідно начальник головного управління економіки Віктор Погорєлов та начальник головного фінансового управління Петро Лазар.

Олег Гаваші: На Закарпатті необхідно розробити реальні кроки, які б допомогли мінімізувати наслідки економічної кризи

За рейтинговою оцінкою результатів соціально-економічного розвитку за 9 місяців Закарпаття посіло 4 місце в державі, – повідомив Віктор Погорєлов. Більшість основних показників роботи господарського комплексу області у січні-вересні 2008 року мали позитивну динаміку. Так, у промисловості темпи зростання обсягів виробництва становили 117 відсотків і у 3,4 раза перевищували загальнодержавні. Високі темпи приросту випуску продукції досягнуто у більшості галузей промисловості. Спад зафіксовано лише у добувній – на 6 відсотків. Зниження темпів виробництва відбулося за рахунок призупинення видобутку солі, природного газу та щебеню.
За цей період стабільно працювали й аграрії. Забезпечено темп приросту валової продукції сільського господарства на 6,7 відсотка. Цьогоріч в області збільшено обсяги виробництва рослинницької і тваринницької продукції.
Область залишається привабливою для інвесторів. За 9 місяців в крайову економіку залучено 31,2 млн. дол. США прямих іноземних інвестицій. Загалом надійшло 359,5 млн. дол. США.
Поліпшився рівень оплати за спожиті енергоносії: стан проплати за електроенергію становить 101,1 за природний газ – 115 відсотків.
А щодо темпів зростання середньої заробітної плати, то Закарпаття – на першому місці в країні. Її розмір за останній рік збільшився на третину. Наразі номінальна середньомісячна заробітна плата штатного працівника, зайнятого в галузях економіки регіону, у серпні становила 1522 гривень. Разом з тим в області продовжує фіксуватись зростання заборгованості з виплати заробітної плати – до 6 мільйонів гривень. Але зростала вона в основному на підприємствах державної форми власності, які знаходяться в підпорядкуванні міністерств. Найбільші обсяги заборгованості мають Солотвинський солерудник – 1,64 мільйона гривень, радгосп „Виноградівський” – 291,5 тисяч, філія „Тячівдержспецлісгосп” – 214,5 тисяч гривень. Значний борг залишається на підприємстві-банкруті – ТОВ „Закарпатполіметали” – понад 2 мільйони гривень.
Наголошувалося на засіданні колегії на тому, що вже в жовтні світова фінансова криза вплинула на роботу підприємств машинобудівної галузі, де реалізують інвестиційні проекти. Зокрема скорочення замовлень від заводів „Опель” та „Форд” призвело до скорочення обсягів виробництва ТОВ „Ядзакі Україна” на 10% в цілому, а в подальшому – на 50 відсотків. Погіршує ситуацію й той факт, що наразі підприємствам досить важко отримати кредити на розширення діяльності у зв’язку із жорсткішими умовами по кредитуванню банківськими установами.
– Закарпатці поки що серйозно не відчули наслідки світової кризи. Однак вже до кінця року ситуація позначиться на економіці області. Один із найбільших платників податків та митних платежів – автомобілебудівний завод „Єврокар” вже скоротив виробництво, більша частина працівників відправлена у відпустки. Подібна ситуація спостерігається і на інших підприємствах, які працюють з іноземними інвестиціями. Вже невдовзі криза вплине і на наповнюваність бюджетів, і на рівень зайнятості в області, – констатував голова облдержадміністрації Олег Гаваші. – Необхідно вже сьогодні розробити реальні кроки, які б допомогли мінімізувати наслідки економічної кризи. Треба думати не про вчорашні здобутки, тішитися успіхами, а прогнозувати, що буде завтра.
Водночас керівник краю застеріг від споживацької психології, яка сформувалася у деяких керівників – вони звикли тільки вимагати. Мовляв, дайте, дайте, дайте… А коли з’явилися реальні кошти, освоїти їх, виявляється, не вистачає організаторських здібностей. Так, сьогодні на ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності в області використано лише 70 відсотків коштів. Більше двох мільйонів гривень на ці потреби не використано на Тячівщині, півтора мільйона – в Хусті. Керівник краю звернув увагу на необхідність акумулювання і безумовного використання коштів, які залишаються на рахунках органів місцевого самоврядування.
З інформацією про підсумки виконання місцевих бюджетів області за 9 місяців виступив начальник головного фінансового управління Петро Лазар. Він повідомив, що цього року надходження податків і зборів до бюджетів усіх рівнів збільшились на 46%. Протягом січня-вересня 2008 р. обсяг мобілізованих в області податків та зборів, включаючи митні, досяг майже 2,5 мільярда гривень. За дев’ять місяців до місцевих бюджетів надійшло 765,3 мільйона гривень, що на 40 відсотків більше минулорічного періоду. Зросли на 36 відсотків надходження власних коштів і до бюджету Пенсійного фонду, перевищивши 1,1 мільярда гривень. Разом з тим начальник головного фінансового управління наголосив на тому, що у 48 сільських, 3 селищних та 2 міських радах не виконано план доходів загального фонду місцевих бюджетів. Недостатньо використовуються і кошти спеціальних фондів місцевих бюджетів.
Ще одне проблемне питання, на якому наголосив увагу начальник головного фінансового управління, – оплата праці працівників органів місцевого самоврядування та державних адміністрацій. Так, у зв’язку із підвищенням на 45 відсотків посадових окладів відповідно до постанови Кабінету Міністрів України у поточному році на оплату праці працівників місцевих держадміністрацій необхідно додатково 21,3 млн., а органів місцевого самоврядування – 16 мільйонів гривень. Також через підвищення тарифів на оплату енергоносіїв для бюджетних установ необхідно додатково 4,4 мільйона гривень. Цих коштів наразі бюджетом не передбачено, – констатував Петро Лазар.
В обговоренні питань порядку денного взяли участь голови Берегівської та Виноградівської райдержадміністрацій Володимир Трикур та Василь Якоб, директор обласного центру зайнятості населення Юрій Фущич, начальник Служби автомобільних доріг в Закарпатській області Василь Маркович, голова Іршавської райдержадміністрації Максим Хохлов та інші. Колегія прийняла відповідні рішення.
Голова облдержадміністрації Олег Гаваші виконав приємну місію – за дорученням Президента України вручив державні нагороди.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
07 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини