Василь Петьовка: Якщо чесно працювати, можна досягти реальних змін

Успішний політик та успішний менеджер, Василь Петьовка не приховує обурення ситуацією, яка склалася в Україні. На його думку, політики мусять давати рівно стільки обіцянок, скільки спроможні виконати.

Василь Петьовка: Якщо чесно працювати, можна досягти реальних змін

Василь Петьовка — одне з яскравих облич "Єдиного Центру", член Президії партії, яка ставить перед собою дуже серйозні завдання і готова за них відповідати перед людьми. 

— Що заважало парламенту працювати цілий рік? Хіба справа лише в числах, тобто перевазі у 2 голоси, які мала демократична коаліція?

— Я глибоко переконаний, що найбільше заважала конструктивно працювати парламенту Юлія Тимошенко зі своєю фракцією. На мій погляд, дуже багато було обіцяно. А за 2 роки це зробити просто неможливо. Так от вона, щоб не виявитись «крайньою» в очах українців, ставала на перешкоді всім, хто намагався врятувати си`
туацію в державі.

— Під час стихії у західних областях українська влада в потрібний момент змогла консолідуватись і вчасно зреагувати. Що заважає це зробити зараз, адже наслідки економічної кризи можуть бути навіть серйозніші?

— Сьогодні парламенту для прийняття необхідних законів заважає консолідуватись лише одна політсила— БЮТ. Вона фізично не дає працювати, третій тиждень блокує трибуну.

— На що реально здатна влада на місцях, щоб запобігти наслідкам економічної кризи?

— Влада на місцях є сильною та єдиною за умови законодавчої підтримки та повноцінного фінансування. Але ж коли цим зайнятися урядові Тимошенко — немає часу за постійними самовихваляючими пресконференціями та популістськими заявами.

— Наскільки протиріччя «підкуполом» відображаються на співпраці політиків на місцях?

— Відтоді, як вступив у дію принцип імперативного мандату для депутатів місцевого рівня, ситуація на місцях різко погіршується. Вона скоро може досягнути таких же результатів, як і у Верховній Раді.

— Останні рік два точиться багато розмов про необхідність зміни еліти, її оновлення. На Вашу думку, час дійсно настав?

— Ми маємо таку політичну еліту, яка забагато обіцяє, щоб сподобатись виборцям, а потім, зайнявши омріяні посади, забуває про свої обіцянки. Час змін не просто настав. Ми його втрачаємо.

— Вибори — це засіб?

— Чому люди мають боятися цих виборів? Треба йти і голосувати. Якщо ми хочемо, щоб Україна якомога швидше стала на ноги, щоб з нею рахувалися, нам потрібно навести лад в державі. Для цього треба сформувати політичну еліту, відповідальну перед державою і всіма громадянами України. А обрати нову еліту можна тільки шляхом народного голосування. І бажано, щоб ті політичні сили, які йдуть на вибори, обіцяли рівно стільки, скільки реально можна зробити.

— Чим Єдиний Центр збирається підкріпляти свої політичні амбіції?

— Менше словом — більше ділом. У партії є хороша програма, бажання формувати прозорий виборчий список, а головне — нам є що запропонувати щодо вирішення українських проблем. Я впевнений, що Єдиний Центр привнесе у вітчизняну політику багато прагматичного та морального.

— За інформацією ЦВК, уряд досі не виділив кошти не тільки на дострокові парламентські вибори, але й на вибори мерів у Вашому рідному Мукачевому, а також Рівному та Феодосії. Про них було відомо заздалегідь, а рішення Верховної Ради прийняте ще у вересні. Як би Ви прокоментували зволікання Кабміну?

— У мене складається враження, що чим гірше в державі, тим кращий настрій у прем’єрки. А для того, аби було погано українцям, робиться все більше і більше — як підшефним Тимошенко урядом, так і її політичною силою в парламенті. Усе спрямовано на те, щоб «мутної води» прибувало.

— Днями Андрій Клюєв вкотре заявив, що коаліція Партії регіонів і БЮТ — лише справа часу. Як би Ви прокоментували таку ситуацію: всі ці домовленості, закулісні інтриги?

— У принципі, коаліція БЮТ і Партії регіонів можлива, є достатня кількість депутатів. Але наскільки це природно? Між тим, така спроба уже мала місце і з тріском провалилася. Я більш ніж переконаний: якщо така коаліція і буде, то лише ситуативна, на дуже короткий час. Попереду нас чекають президентські та парламентські вибори, тому БЮТ і Партія регіонів не можуть бути однією командою.
Звичайно, через бізнес`інтереси це об’єднання може відбутись, але важко уявити, як і за якими правилами воно існуватиме. Для них менша проблема об’єднати політиків, більша — пояснити це виборцям.

— Ви пройшли через місцеву політику, обіймали посаду міського голови, на черзі — представництво інтересів громади на загальнодержавному рівні. Наскільки залежить працездатність ВР від досвіду державного управління кожного депутата, адже інколи здається, що в парламенті представлені усі професії, окрім необхідної?

— У парламенті є дуже багато мудрих людей, які дуже багато в своєму житті зробили і, сподіваюся, ще зроблять. Однак існуюче тіньове формування партійних виборчих списків робить їх заручниками політичних лідерів. З цієї причини дуже часто можна почути в кулуарах Верховної Ради мудрі речі, які, на жаль, не звучать в сесійній залі. Вихід єдиний — зміна закону про вибори. Потрібна або змішана система, або відкриті партійні списки. До речі, Єдиний Центр запропонував власний відповідний законопроект.

— Як часто Ви зустрічаєтеся зі своїми виборцями?

— Адресу проживання я не змінив — місто Мукачево. Сім’ю з собою до столиці не забрав, тому дуже часто їжджу на Закарпаття. А там щомісяця проводжу щонайменше 8–10 зустрічей із виборцями.

— Зрозуміло, що народ ніколи до кінця не задоволений діями влади, але все таки: на що здебільшого скаржаться громадяни?

— Переважно людей турбують побутові речі. Наприклад, неврегульованість земельного законодавства. Крім того, дуже багато лунає скарг на роботу правоохоронних органів та судів. Майже постійно звертаються до мене з питань медицини та освіти.
На мій погляд, держава і політикум, які нині диктують правила гри, дещо відірвані від реального життя, вони за ним не встигають. Що я маю на увазі: оплата за навчання у вищих навчальних закладах зростає так стрімко, що люди, які працюють у промисловості чи сільському господарстві, змушені просити про допомогу, аби дитина отримала якісну освіту. Те ж саме і в медицині. Коли людина потрапляє в біду, її заробітної плати заледве вистачає на лікування. І це при тому, що офіційно в нас медицина безкоштовна.

— Влада Мукачева однією з перших у всій Україні представила стратегію розвитку конкретного міста. А навесні в одному з авторитетних часописів був опублікований рейтинг міст за благоустроєм, і Мукачево посіло шосту сходинку. У чому секрет успіху?

— Ніякого особливого секрету насправді немає. Я представляю команду, яка понад вісім років працює на благо міста й області. А розпочиналося все 20 років тому. Тоді бізнес тільки робив перші кроки, але мушу сказати, достатньо успішні. Як тільки ми помітили, що підприємства поволі стають на ноги, то всім колективом прийняли рішення висунути нашого колегу Віктора Балогу на посаду міського голови. Весь бізнес і громада міста прагнула, щоб численні податки, які сплачувалися до державної казни, чесно і добросовісно вкладалися у розбудову міста. У якості мера я лише продовжив розпочату справу. Якщо чесно працювати, то можна досягти реальних змін. І приклад Мукачева доводить це — навіть з огляду на складні умови, адже правила, за якими повинно жити місто,встановлюються Кабінетом Міністрів. Тобто виходить, що в Києві краще знають, як нам жити, ніж безпосередньо в самому місті. Але в будь якому разі правильно підібрані кадри, передусім чесні
люди, які вміють працювати, — це основа успіху в будь`якій справі. Як кажуть, кадри вирішують все.

— Усі знають Василя Петьовку як політика, як мера, але мало хто Вас знає як сім’янина. Як Ви проводите вільний від політики час?

— У мене двоє синів, і так сталося, що старший — інвалід дитинства. Тому дружина змушена тримати на контролі і сімейні клопоти, і бізнес. Я особисто не дуже люблю гучні компанії. Кожні вихідні проводжу з сім’єю. Як правило ми або провідуємо бабусь, або займаємося активним відпочинком. Взагалі, спорт і раніше, і зараз становить невід’ємну частину мого життя. Пам’ятаю, навіть був змушений носити гіпс зо два тижні, бо зламав ногу на футболі.

— Яке Ваше улюблене місце відпочинку і чому?

— Я дуже полюбляю ходити в ліс по гриби на Закарпатті. До речі, мій молодший син також у захваті від такого відпочинку, тому я постійно беру його з собою. Коли я в лісі, а ще якщо вдається щось знайти, то це настільки захоплює, що можу навіть не почути «бринчання» мобільного телефону в кишені. Особливе задоволення мені приносять прогулянки тими ж місцями, де я полюбляв бувати в дитинстві. Взагалі, як тільки з’являється вільна хвилина, я беру корзину і можу три чотири години блукати лісом. Для мене кращого відпочинку просто не існує».

Петро Розуменко, Газета "Єдиний Центр"
07 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

hellveen 2008-11-12 / 22:47:00
закарпаття.нет.юа став рупором єдиного центру?

ганьба!!!

Патрійот 2008-11-11 / 22:21:00
Згідний з Михайлом

михайло 2008-11-07 / 07:49:00
На мою думку-найбільше заважали працювати відщепенці-єцовці та нунсовці.А Пітовка-один зних.І їм буде кришка-хлоп.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини