Зайнятість Закарпаття: Час переходити від кількості до якості

Рахівський район ­ – один з найбільш чисельних в Закарпатській області за кількістю незайнятого населення на зареєстрованому ринку праці. Протягом січня - вересня за послугами у сприянні працевлаштуванню до служби зайнятості звернулося 5732 громадян, це близько 12 відсотків працездатного населення). Завдяки тісній співпраці з роботодавцями з початку 2008 року вдалося працевлаштувати 2284 незайнятих громадян, у тому числі 159 осіб із числа соціально незахищених категорій населення, в тому числі на заброньовані робочі місця – 58 осіб. Крім того, на замовлення роботодавців направлено та працевлаштовано 16 осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Згідно з програмою сприяння зайнятості населення у Рахівському районі  у звітному періоді 2008 р. було передбачено  створити 900 нових та додаткових робочих місць, фактично створено 910. За рахунок Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття профінансовано створення 64 додаткових робочих місць на   44  суб’єктах господарювання для безробітних, які перебували на обліку в центрі зайнятості в пошуку роботи за набутою спеціальністю більше трьох місяців (завдання виконано  на 103,2 %). Сума коштів на фінансування заробітної плати безробітних  за січень-вересень за діючими договорами склала  526,9 тис.грн. За індивідуальними бізнес-планами отримали допомогу на відкриття підприємницької діяльності  25 безробітних, що становить 113,6 % від планового показника. Вони отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю в сумі  93,8 тис. грн.
Для оперативного реагування та впливу органів місцевого самоврядування на ситуацію, яка склалася на ринку праці, в районі з ініціативи служби зайнятості обстежено 140 підприємств промисловості, сфери послуг, установ освіти та охорони здоров'я щодо попиту на робочу силу, створення нових робочих місць під впливом змін в економіці, реорганізації сфери діяльності та перепідготовки кадрів. Обстеження проводилось шляхом анкетування.
Провідну роль у працевлаштуванні безробітних відіграє співпраця з працедавцями, які за „Єдиною Інформаційною автоматизованою системою" обслуговування населення України є найважливішими партнерами в реалізації політики зайнятості. Для налагодження контакту з підприємствами в центрі зайнятості проводяться засідання, семінари, засідання за „круглим столом". Присутніх інформуємо про нові форми взаємодії з роботодавцями, порядок отримання дотацій на створення додаткових робочих місць, надається інформація про професійно-кваліфікаційний склад безробітних, які зареєстровані в службі зайнятості в розрізі професій, та можливість підібрати їм робітників необхідної кваліфікації на вакантні місця, у разі потреби організувати професійне навчання. Для більш оперативного вирішення питання працевлаштування в центрі зайнятості на замовлення роботодавців проводяться міні- ярмарки вакансій.
Тісно співпрацюємо з органами місцевого самоврядування в організації оплачуваних громадських робіт. Позитивну роль у відновленні виробничо-господарської структури району відіграла організація громадських робіт з ліквідації наслідків стихійного лиха за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття. За період дії Указу Президента України “Про оголошення окремих територій у Вінницької, Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей зонами надзвичайної екологічної ситуації”, розпорядження Кабінету Міністрів України “Про проведення оплачуваних громадських робіт з ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23 – 27 липня 2008 року” до громадських робіт було залучено 538 осіб. Вони  виконали робіт на суму 503  тис.грн. Середня заробітна плата одного працюючого у вересні склала 1200 грн. Для матеріального заохочення громадян до участі в громадських роботах застосовувалася гнучка преміальна система, розмір премії конкретному працівникові не обмежувався.
Центр зайнятості веде постійну роботу з професійної орієнтації незайнятого населення та учнівської молоді. Так, за січень-вересень 2008 року профорієнтаційними послугами охоплено 5226 осіб з числа незайнятих громадян, яким надано 13861 послугу. З них, послуги з професійної консультації склали 2413 одиниць, профінформаційні послуги - 7915 одиниці, послуги з профвідбору- 33 одиниці. Проведено 5 днів відкритих дверей для випускників шкіл, якими охоплено 221 випускник шкіл району. Учням надано інформаційну, консультативну та методичну допомогу із застосуванням інтерактивних та діагностичних методів професійної визначеності та нахилів до сфери діяльності. Проведено індивідуальне профконсультування та анкетування 1220 випускників шкіл, 15 профорієнтаційних уроків та бесід з питань вибору кар’єри та життєвого шляху, профілактики СНІДу, алкоголізму, наркоманії, якими охоплено 364 учнів шкіл.
Хороші партнерські відносини склалися з Ясінянським ДЛМП (директор В.Піпаш), Рахівським лісовим дослідним господарством  (директор В.Приступа), Великобичківським ДЛМП  (директор В.Пукман), ПП “Портал” (директор В.Пащенко), ТОВ “ЕВК” (директор М.Бердар), головним лікарем райлікарні М.Тацюком,  які чуйно відгукуються на потреби соціально слабозахищеної верстви населення і понад встановлену квоту бронювання робочих місць приймають на роботу тих громадян, які не можуть на рівних конкурувати на ринку праці.
У своїй роботі ми постійно знаходимо підтримку та порозуміння від районної ради і держадміністрації, Рахівської міської ради та інших районних служб.
З питань працевлаштування на постійну та сезонну роботу за 2007 рік кращими визнані виконкоми: Ясінянської селищної ради (селищний голова Д.Поляк), Великобичківської селищної ради (селищний голова О.Зеленко), Розтоківської сільської ради (сільський голова В.Николайчук), Богданської сільської ради (сільський голова П.Грапенюк).
Серед соціальних партнерів центру зайнятості – Державна податкова інспекція та управління праці РДА, які спільно з працівниками центру зайнятості щомісяця проводять роботу з легалізації найманої робочої сили для виведення з тіньової економіки додаткових робочих місць та соціального захисту найманих працівників, які за неофіційну роботу не отримують жодних соціальних гарантій (не мають гарантій отримання лікарняного листа, гарантованої пенсії, страхування від нещасного випадку чи на випадок безробіття). Щиро дякуємо всім соціальним партнерам за співпрацю.
Керівництво центру зайнятості робить усе, щоб наші клієнти почували себе комфортно в стінах центру. Давно нема жодних черг ні для подання будь-якої звітності для роботодавців чи для незайнятих громадян для реєстрації в пошуку роботи чи консультації.
Державна служба зайнятості працює відповідно до вимог часу. Наразі є необхідність перегляду підходів до надання послуг клієнтам, критеріїв оцінки їх якості. Незабаром відбудеться презентація нової платформи ЄІАС ДСЗ. Час переходити від кількості до якості  наданих послуг. Необхідно будувати ефективну систему управління, коли кінцевою метою діяльності служби буде лише якісна послуга, а не працевлаштування. Діяльність служби зайнятості буде вважатися ефективною за таких умов:
-реалізація у повному обсязі заходів, передбачених програмами зайнятості населення, іншими програмами з питань соціально-економічного розвитку, у виконанні яких бере участь державна служба зайнятості;
-забезпечення виконання функцій, передбачених чинним законодавством, відповідно до затвердженого бюджету;
-поширення позитивної думки про діяльність державної служби зайнятості серед громадськості, роботодавців, партнерів соціального діалогу.

В інформаційних матеріалах буде змінено акценти при висвітленні результатів діяльності служби зайнятості: зазначатися буде весь спектр послуг роботодавцям і населенню, у тому числі  направлених на запобігання безробіттю, а не звужувати роботу лише до працевлаштування незайнятих громадян.
Упровадження ЄІАС на новій платформі дозволить створити єдиний інформаційний простір. Ліквідація проблем, пов’язаних із синхронізацією даних, дозволить ефективно використовувати можливості програмного засобу "Монітор керівника".  Використання такого інструменту допоможе відмовитися від стандартної статистичної звітності, що збирається на постійній основі і на розробку якої залучаються значні кадрові та фінансові ресурси на базовому, регіональному та державному рівнях.
Напрямки діяльності державної служби зайнятості будуть гнучко коригуватися з урахуванням  стрімких зрушень на ринку праці.

Василь Веклюк,
директор Рахівського районного центру зайнятості

06 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини