Чи є в Сидора совість? Темне минуле ужгородського попа-сепаратиста

Гортаючи старі підшивки натрапили на статтю про Д.Сидора, який нині не сходить зі сторінок газет і виступає мало не «батьком-благодійником» для закарпатців. А от що писав про цього батюшку «Карпатський голос» ще 19 грудня 1997 року на основі розповідей перечинців.

Димитрій Сидор
Димитрій Сидор

«Прийшов Сидор у Перечин 8 років тому. В цей час головою церковної двадцятки був Василь Бодак, заступником і дяком – Іван Пашко, касиром – Михайло Зганич, ревізорами – Афанасій Риган та Іван Малош. Упродовж кількох років Сидор був задоволений своєю зарплатою. Крім грошей, ми забезпечували його дровами, платили за квартиру. На перший раз купили йому дещо з меблів.

З часом грошей йому стало малувато: почав просити більше. В церкві став наводити свої порядки.

Не полюбився йому церківник старий Мондок, якого в гніві виштовхнув із церкви зі словами: «Не ганьбитеся, перечинці, що маю такого згорбленого церківника?».

Невдовзі не вгодив Сидору і касир. Димитрій декілька разів пропонував «поблагословити» гроші і розділити, але Зганич не погоджувався. Після декількох сутичок Сидор подався в Ужгород до уповноваженого ради у справах релігії і наговорив, що Зганич – уніят, допомагає грошима костелу і ще казна-що. Касира зняли, попри те, що люди його відстоювали.

Далі Сидор взявся за дяка: «Іванович, ви знаєте, що у вас велика пенсія. Начальство гострить зуби на вас. Якщо хочете, щоби все було добре, підготуйте конверт із солідною сумою». Конверта Пашко не дав і потрапив у немилість до Сидора.

Тому треба було вивільнити місце для свого кума Ганчака, бо інакше як міг у церкві таке сказати: «Іванович, ви не співаєте, а ревете». Адже Пашко був учасником хорової капели лісокомбінату. Після цього чоловік взагалі перестав ходити до церкви.

Далі Сидор почав наступати на голову двадцятки. Однієї неділі став сваритися, що йому мало платять грошей, що він не має за що жити. При людях кричав, що Бодак -- дурний, його треба направити лікуватися до Берегова. Залишив людей після служби й кричав, що голова двадцятки взяв собі 500 карбованців. Біля церкви виникла ганьблива сварка, крики. Хоча ці гроші при ревізорах Бодак дав на аванс майстрам за позолоту іконостасу.

На місце Зганича обрав жінку, незважаючи на те, що люди протестували, бо жінка ще ніколи касиром у церкві не була. За словами Сидора, з жінкою легше працювати. Справді легше, бо вже через півроку запропонував їй приховати хоча б 300 карбованців. А коли побачив, що та не згодна, почав аргументувати, що йому платять мало, бо його батько-священик одержує 650 карбованців на місяць.

Тоді пішов у селищну раду з вимогою зняти касира, мовляв, та краде гроші. Однак коли голова сільради Ольга Йосипівна покликала усіх до себе, відмовився від своїх слів. Казав, що такого не говорив.

13 вересня 1987 року до нас мав приїхати єпископ. Усі готувалися до зустрічі, особливо Сидор. Для обіду на десять персон запросив 500 карбованців. У переддень приїзду дав Бодаку «рознарядку», аби підготувати конверти по 800, 500, 250, 200, 100 карбованців. Вказану суму ми в конверти не вклали, і це збісило Сидора. Мовляв, він мав соромитися перед єпископом через те, що ми скупі.

З того й почалося. Сидор ходив до своїх знайомих і розповідав усілякі байки про нас. Оголосив у церкві, що в Москві згоріла духовна семінарія і для ремонту потрібні гроші. Бідолашні бабусі з мізерної пенсії здавали по 1-3 карбованці. Зібрали 500 крб. Ці гроші забрав Сидор, щоб передати на єпархію. Пізніше ми поцікавилися, скільки грошей віддав, і виявилося, що лише 300 карбованців. Окрім того, по вулиці Пушкіна бабка Карандашова гроші збирала в тих людей, які до церкви не ходять. Скільки зібрала і де вони – невідомо.

Про «діяння» священика люди не знають, окрім хіба п’яти чоловік – членів церковного виконоргану. Людям же Сидор говорить, що одержує всього 140 карбованців, і на такі гроші не розживешся. А насправді усе виглядає так. За угодою Сидор отримував 120 крб, а фактично за кожну неділю йому давали 50 крб. За панахиду, молебні – 50-150 крб. За статутом хрестити дітей слід у церкві. За одне хрещення платять 15 крб, з яких 5 крб йдуть у касу, а решта – попу. Майже всі хрещення Сидор робить вдома у людей, за що бере собі 20-25 крб. Хіба касир знає, в кого і коли він хрестив і скільки за це взяв?

Для прикладу: у 1987 році за записами ЗАГСу в Перечині народилося 119 дітей. А у звітах вказано лише 26 хрещень.

Так само з вінчаннями і похоронами. Вінчає скоро вранці в церкві або ввечері в себе вдома. Скільки дають йому грошей – таємниця, бо ніде вони не реєструються. Люди платять за похорон 50-65 крб., а в касу йдуть 15. У багатьох випадках у касовій книзі робиться запис «без оплати», хоча гроші бере.

Навіть коли робив похорон молодої матері Зброілової, в якої залишилося двоє малих діточок, взяв гроші. Чи була в нього совість, чи було милосердя, коли знав, що в жінки не має ні батька, ні матері, ні чоловіка?

На Йордана впродовж тижня ходив «освячувати» будинки. У кожній хаті дарували від 5 до 25 карбованців. Ці гроші ніде не записував, просто клав у кишеню.

Чомусь нікого не цікавить, за які гроші збудував триповерховий особняк. Якби то був якийсь сирохман, ним би вже давно зайнялися відповідні органи.

На основі розповідей перечинців записав Василь Русин».

Далі буде

06 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

Русин 2008-11-14 / 09:59:00
Благодарим вас за откровенность антирусины-маргиналы. Есбеушный сайт с галицко-бандеровским персоналом, кроме блевотины антинаучной ничего больше не может. Отрабатываете мрази 30 сриберных. Вы соучастники дискриминации русинов. Назовите псы галицике свои фамилии. Воеете как шакалы и пишете как СОМАРЫ

Иван 2008-11-12 / 10:47:00
вся нынешняя власть получает деньги, чтоб творить этот бардак.Если б не получали то работали.

Умный 2008-11-11 / 13:48:00
журналисты не пробовали обратиться в УПЦ Московского патриархата с просьбой дать оценку политической деятельности о. Сидора? За куда менее значимую политическую деятельность в России Московская церковь живо сана лишает

трибунал над самозванцями 2008-11-08 / 19:44:00
Сидор - церковний злодій і провокатор!

Петя 2008-11-08 / 13:51:00
Погана Сидор людина , погана.

Я знаю. Та жити треба.

Добре што Сидор сись сайт не читать.

Бо угнав би Петра.



ПРАВДА. 2008-11-08 / 13:41:00
с чего буря в стакане?

"Конгресс" - отца Сидора не законный. Загвоздка выходит.

В решении Сидор пишет ,что делегаты решили. А вопрос откуда взялись те делегаты кто их туда делегировал?

Собрались родственники и кучка купленых людей. Дайте мне денег я в два раза больше делегатов соберу.


Решения конгресса Сидор в последний момент подсунул.

Никто толком и не знал ,что он подписывает.

розумні всі стали 2008-11-07 / 17:17:00
А чого ж ви цю статтю раніше не писали, а тіки тепер? Та в нас країна вся така, тіки до пори до часу всі мовчать, поки людина не пре проти влади.

жопоросс 2008-11-06 / 23:53:00
жопороссы требуют прекратить травлю отца Сидора УПЦ ФСБ!!!!!




это генацід русынів і жопороссов!!!!



куда смотрыть Європа!!!!!

:) 2008-11-06 / 21:18:00
Цю стаття треба ставити не в новини, а центральною! Аби всі бачили куди веде хамство й жадоба до грошей!

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини