Закарпатські Баранинці стали прикладом для міст і сіл України

В Ужгородському прес-клубі із журналістами зустрілися очевидці та учасники виборів депутатів до Баранинької сільської ради, що відбулися 2 листопада. «Баранинський майдан»--так називають події вихідних очевидці.

Павло Чучка.
Павло Чучка.

Голова сільської дільничної  виборчої комісії Богдан Пилипів розповів журналістам, що громада Баранинців відкликала 5 депутатів від Партії регіонів, які 2,5 роки блокували роботу сільради. У неділю, 2 листопада, провели вибори нових народних обранців. Вночі перед виборами, за 5 годин до початку голосування, Ужгородський міськрайонний суд виніс ухвалу, якою скасував рішення виборчої комісії щодо проведення виборів. Проте люди не впустили судовиконавців до територіальної виборчої комісії, працівники якої рішення не отримали та провели вибори.
«Дякую баранинській громаді, яка захистила вибори від посягань виконавчої служби та окремих депутатів», — сказав Б. Пилипів.
Виконавчий директор Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Олег Лукша зауважив: «Закон передбачає значні права, але й значну відповідальність для голови сільської ради. Саме голова має ряд важливих повноважень. Натомість у Баранинцях причиною конфлікту стало намагання окремих депутатів диктувати свої умови щодо земельних, майнових питань та інших питань діяльності ради», — вважає О. Лукша. За його словами, 2,5 роки Баранинська сільрада жила у судових тяганина та конфліктах. «Аналізуючи судові рішення, можу констатувати повний правовий безлад, що практично паралізував роботу сільради. Громаді не залишалося нічого іншого, як відкликати депутатів-саботажників від Партії регіонів, які блокували життєдіяльність сільради», — констатував Олег Лукша.
Він також засвідчив, що Баранинці — не єдиний випадок конфлікту між депутатським корпусом та очільником ради, така ж ситуація спостерігається у ряді міст і сіл Закарпаття.
«У Бараницях — повна перемога громади, тріумф місцевого самоврядування, це прецедент для інших громад щодо реалізації своїх прав», — підсумував О. Лукша.
Сільський голова Баранинців Павло Чучка сказав, що більшість сільських голів Закарпаття призначені головами РДА, а не насправді обрані народом. «Держава руйнує сама себе, руйнуючи громади. Сьогодні борються дві держави, одна піднімається знизу, а друга – стара, диктаторська, пресує громади зверху. Але за 16 років ми не навчилися нічого, крім протестувати. Натомість і п’ятої частини енергії, яку спрямували у руйнівне русло, вистачило б на конструктивну роботу. Але до світла на вулицях, до водопостачання, басейну руки не доходять, бо наші ініціативи блокують державні структури нагорі».
П. Чучка розповів, що до нового виконкому Баранинскої сільради (яка об’єднує 4 села) ввійшло 35 осіб. «За два роки назбиралося дуже багато справ, по-перше. А по-друге, ми зробили це, щоб надати статусу людям, які захищають права свого села. Кожен із них тепер звертатиметься до районних органів влади як член виконкому, а не як простий селянин, якого в районній адміністрації не сприймають за людину».
Сільський голова також розповів про те, що йому з громадою вдалося зробити за два з половиною роки діяльності, незважаючи на тиск та відсутність фінансової допомоги з боку району. «Ми врятували останній четвертий водопровід, який залишився на 4 села. Тепер в однієї з громад немає перебоїв з водою. Решта три були зруйновані за часи незалежності. Власними силами реконструювали 2 км дорогу у Довге Поле, за яку райрада давно прозвітувала, а насправді нічого не зробила,-- каже Павло Чучка.-- Організували дітям футбольне поле, де вони тренуються з тренером і їздять на змагання за кордон». У Бараницях розпочали також проведення проводового радіо, відремонтували садок в Довогому Полі та отримали підтримку від Японського посольства, яке має профінансувати комплекти меблів у дитячий садок в Бараницях на суму 65-70 тисяч у.о. До Нового року село має бути повністю освітленим, --обіцяє сільський голова і каже, що саме через реальні дії на користь громади місцеве керівництво отримало таку потужну підтримку на виборах 2 листопада. 
 

Ужгородський прес-клуб
05 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини