Акція "Незгасима Свічка" у Мукачеві

1 листопада, у суботу, сотні мешканців міста над Латорицею та Мукачівського району - представники громадсько-політичних об’єднань, підприємств, установ , організацій, культурно-освітніх та навчальних закладів прийшли до пам’ятного знаку жертвам Голодмору. Вони зібралися, щоб у рамках проведення Міжнародної акції «Незгасима свічка» згадати сумні і трагічні події в історії нашого народу, вшанувати пам’ять тих, хто постраждав від Великого Голоду 1932-1933 років.

Акція "Незгасима Свічка" у Мукачеві

Із схиленими в глибокій шані головами зустріли вониі символ Міжнародної акції «Незгасима свіча» - Свічу на спомин Голодомору, створену з ініціативи Всеукраїнської громадської організації «Братство бджолярів України» з метою використання в заходах, присвячених 75-й річниці голодомору 32-33 років в Україні, зокрема,  у акції «Незгасима свічка». Виконана у вигляді великого снопа пшениці з гіпертрофованим колоссям, до якого із землі тягнуться численні виснажені руки, вона відлита з натурального бджолиного воску, наданого пасічниками усіх 25 областей України.
 Заступник голови облдержадміністрації Омелян Метелешко, який разом із заступником голови обласної ради Василем Брензовичем, взяли участь  у запаленні свічі на спомин Голодомору,- підкреслив важливість міжнародної естафети «Незгасима Свічка», яка проходила протягом 2008 року під егідою Світового Конгресу Українців та Міністерства закордонних справ України під гаслом «Україна пам»ятає – світ визнає». «Символічна свіча- факел побувала у 32 країнах, розпочавши свій шлях навесні з далекої Австралії. І дуже символічно, що на нашій землі до свічі-факела долучилася Свіча на спомин Голодомору, власне 1 листопада, коли закарпатці відзначають День пам»яті»- зазначив О.І.Метелешко.  - 2008 рік, згідно Указу Президента України Віктора Ющенка, проголошений Роком пам»яті жертв Голодомору. В результаті сталінсько-більшовицької політики в Україні померло від голоду щонайменше 5 млн. осіб, а за новітніми даними більше 10млн. Працьовитий, волелюбний народ перетворювали на покірних рабів, насильно зганяючи в комуни, відбирали все до останнього, знищуючи цвіт та гордість нації, її генофонд. Нині є очевидним, що Голодомор 1932-1933 років в Україні став результатом спланованих системних заходів та виступив одночасно інструментом знищення соціальної бази народного опору радянській владі в Україні, всесоюзної індустріалізації, застереженням Українському радянському урядові проти намірів проводити порівняно самостійну політику…  Сьогодні ми тут, біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору, щоб своєю присутністю, з болем у серцях вшанувати пам’ять жертв насильницької смерті, мільйонів ні в чому не винних людей»- зазначив секретар Мукачівської міської ради Золтан Ленд»єл у своєму виступі перед присутніми, закликавши їх вшанувати пам’ять загиблих хвилиною мовчання.
 Священик Української Православної церкви Київського Патріархату о.Сергій Потюк здійснив панахиду та освячення «Незасимої Свічки», а  Марія Волкова поділилася  спогадами про Голодомор 1932-1933 років, під час якого на її руках померла від голоду рідна сестра Катерина. З власними віршами на тему страшних років Голодомору виступила мукачівська поетеса, член спілки «Союзу українок» Юзефа Комарницька.
 Вінки та квіти, запалені лампадки під звуки Реквієму  були покладені до пам’тного знаку жертвам Голодомору 1932-1933 років.

Мукачево.net
04 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини