Щоб отримати повноцінну субсидію, опалення краще легалізувати

Програма житлових субсидій як одного з видів соціального захисту населення та допомоги малозабезпеченим сім’ям була введена в дію Постановою КМУ № 848 від 21 жовтня 1995 року і надалі продовжує активно працювати.

Вартість комунальних послуг відчутно відображається на кожному сімейному бюджеті, адже, до прикладу, з початком опалювального періоду за однокімнатну квартиру на санітарну норму житла 31,5 кв. м на одну особу потрібно платити близько 360 грн., а за проживання двох осіб на площі 52,5 кв. м — 600 грн. Таким чином, оформлення житлових субсидій стає першочерговим завданням для більшості ужгородських сімей, а особливо сімей з низькими доходами. На цю тему ми поспілкувалися з начальником ужгородського Управління праці та соціального захисту населення Галиною Гецко та її заступником Дмитром Свиридом.
Цьогоріч порівняно з минулим роком практично нічого не змінилося, але все одно ужгородцям варто нагадати, на який обсяг комунальних послуг призначається субсидія. По-перше, встановлено нормативи користування комунальними послугами, на підставі яких обчислюється розмір плати за ці послуги та розмір субсидії.
На жаль, уже при перших зверненнях ужгородців за призначенням субсидії на опалювальний період виникли проблеми, пов’язані з несвоєчасним поданням у будинки теплової енергії. Таким чином, розпочалася масова відмова ужгородців від послуг тепловиків та встановлення ними індивідуального газового чи електроопалення. Зміна виду опалення не впливає на право призначення субсидії, але при її призначенні на опалювальний період багатьом ужгородцям при розрахунку субсидія не виходить.
Причина — відсутність належним чином зареєстрованого електро- або газового обладнання (дозвіл відповідної організації — надавача послуг, виготовлення техдокументації, вартість яких багатьом не по кишені), а відповідно й такого виду послуги, як “опалення”.
Плата за опалення, яке має централізований характер, розраховується виходячи з норми опалювальної площі, тобто 21 кв. м на власника чи наймача і кожного прописаного у житлі та додатково 10,5 кв. м на всіх прописаних, але не більше фактичної опалюваної площі.
Окремий порядок розрахунку субсидій застосовується у випадку, коли для опалення будинків використовується природний газ. У разі відсутності газових лічильників норми споживання природного газу встановлено постановою КМ від 8 червня 1996 р. № 619 “Про затвердження норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників”. Так, за наявності газових лічильників субсидія призначається: при першому зверненні — виходячи з норм споживання; при повторних зверненнях — виходячи з величини фактичного споживання, яке встановлюється за платіжними доку-ментами (розрахунковими книжками), але не вище за норми, що встановлені для приміщень, не обладнаних лічильниками (згідно з Постановою КМ від 1 грудня 1995 р. № 959 “Про вста-новлення тимчасових норм спо-живання населенням електроенергії та природного газу, на оплату яких надається субсидія”).
Що стосується норм споживання електроенергії для розрахунку субсидій, то вони затверджені тією ж постановою № 959 Кабміну. Отже, в будинках, обладнаних стаціонарними електроплитами, вони становлять 100 кВт/год. на сім’ю, яка складається з однієї—двох осіб, і додатково 25 кВт/год. на кожного іншого прописаного, але не більше 200 кВт/год. У будинках, офіційно обладнаних електроопалювальними установками (без централізованого теплопостачання), санітарні норми становлять 28 кВт/год. на 1 кв. м опалюваної площі в опалювальний період із розрахунку 21 кв. м опалюваної площі на одну особу і додатково — 10,5 кв. м на сім’ю, але не більше загального розміру опалюваної площі. Для прикладу: склад сім’ї — 1 особа, саннорма опалюваної площі — 31,5 кв. м, тоді споживання електроенергії виходить: 28 х 31,5 = 882 кВт/год.
Слід наголосити на такому моменті. Санітарна норма споживання електроенергії (для нарахування субсидії) в помешканнях без електроплит та офіційно обладнаних електроопалювальних установок складає 75 кВт/год. на одну особу, 95 — на дві та 105 кВт/год. — на три і більше. Звичайно, ці невисокі санітарні норми потрібно збільшити, оскільки з моменту прийняття вищезгаданої постанови у 1995 році в населення суттєво збільшилася кількість домашніх електроприладів і, відповідно, середньомісячне споживання електроенергії. Управління праці та соціального захисту зверталося до енергетиків з приводу спрощення та здешевлення процедури легалізації електроопалення, принаймні для малозапезпечених верств населення. Чи погодяться вони на це, покаже час, а от щодо збільшення санітарних норм, то все залежить від Кабінету Міністрів.
Що стосується відмови в наданні субсидії, то, згідно з чинним законодавством, можуть бути тільки дві причини її непризначення: відсутність реєстрації в Ужгороді або перевищення обов’язковою часткою платежу (15 чи 20 відсотків місячного сукупного доходу сім’ї) загальної суми нарахованих комунальних послуг.
Слід наголосити, що ужгородське Управління праці та соціального захисту населення із 4,5 мільйона гривень, які цьогоріч були виділені на субсидії, використало приблизно половину. В наявності є ще понад 2 млн., але їх нема кому “віддати”. Тому принагідно звертаємося до ужгородців, які мають право на субсидію, але не використовують його, не баритися, а прийти до Управління задля її отримання, бо в іншому разі ці кошти просто повернуться до Державного бюджету.

Олексій Мегела, “Ужгород”
03 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини