Закарпатську сироту Юлю Тимошенко вже удочерили, на черзі - Ющенко?

Діти - це майбутнє своїх батьків, цвіт життя людського. А що робити, коли самі батьки «забили» на власне майбутнє, абсолютно не переймаючись вихованням власних чад?

Закарпатську сироту Юлю Тимошенко вже удочерили, на черзі - Ющенко?

Не хочу вчитися, а хочу одружитися
 
Черговий рейд по так званих проблемних ужгородських сім’ях провела днями міліція спільно з відділом у справах дітей Ужгородського міськвиконкому. «Уже настали осінні канікули, а 33 ужгородські дитини ще й не приступали до навчального процесу, - каже начальник міської служби у справах дітей, колишній міліціонер Сергій ПРОСЯНИК. - Більшість із них - це діти з ромських сімей, які займаються жебракуванням та бродяжництвом. Як переконує досвід, саме ця категорія дітей згодом стає на шлях скоєння злочинів та різних правопорушень. А нерідко вони й самі стають жертвами злочинців. Повернути таких дітей до навчального процесу досить тяжко, бо жебракувати їх змушують самі батьки...»
 
Такими «проблемними» дітьми змушена займатися кримінальна міліція у справах дітей. «Перш за все ми намагаємося вилучити таких дітей з негативного середовища, що їх оточує, - каже в.о. начальника сектору кримінальної міліції у справах дітей Ужгородського міськвідділу Роман КОРОЛЬ. - Тому систематично проводимо різні операції та відпрацювання. Малих жебраків забираємо з вулиць і попервах поміщаємо в дитячий притулок, що знаходиться в Батьові Берегівського району. А їхніх горе-батьків суворо попереджаємо. А якщо вони й далі змушуватимуть дітей жебракувати, то будуть позбавлені батьківських прав. Дітей же передаємо в школи-інтернати (в основному в Перечинську). Тут для них створені усі умови, аби могли зростати і здобувати освіту». 
 
«Зозулині» діти
 
Під час рейду, як повідомляє майор міліції Катерина КИЙОВИЧ, працівники патрульно-постової служби затримали на ужгородському залізничному вокзалі одну з таких горе-матерів. 24-річна Марія жебрала копійки з 2-місячним немовлям на руках. Збоку тулився її 7-річний син Альберт. А вдома, як зізналася затримана, на неї чекають ще двоє малолітніх дітей, віком три і чотири роки. Паспорта жінка не має, не виробила і свідоцтва про народження чотирьох дітей, тож і не одержує від держави ніяких грошей на їхнє виховання.
 
Іншу жебрачку правоохоронці привезли у міськвідділ з пішохідного моста через Уж. 45-річну Любу з села Порошково Перечинського району там часто можна зустріти. Жебракує з трьома дітьми віком 5, 7 і 9 років. Має ще двох - одно- та дворічного малюків. Вони наразі у лікарні. Перед Новим роком чекає на шосту дитину... Під час перевірки правоохоронці з’ясували: жінка в Порошкові не зареєстрована, тому й не відомо, чи справді це її діти, а чи бере «в оренду», аби сердобольні люди більше кидали копійок... До з’ясування обставин дітей вилучено й направлено у Батьово.
 
Міліціонери часто стикаються з випадками споювання дітей дорослими. Так, пізнього вечора біля одного з ужгородських магазинів просто на тротуарі 40-річна жінка з Хустщини розпивала спиртні напої в компанії двох раніше судимих ужгородців та чотирьох повій. Усю цю картину спостерігав її 10-річний син. Хлопець зізнався міліціонерам, що таке безпутнє життя його мати веде уже протягом двох років після смерті батька...
 
- Під час відпрацювання, - розповідає Роман Король, - в Ужгороді затримано 18 неповнолітніх, які жебракували та бродяжили. 13 із них повернуто батькам, ще чотирьох поміщено у притулок. Одну дитину довелося терміново госпіталізувати. 15 матерям призначено адміністративне покарання за невиконання обов’язків щодо виховання своїх чад. Їхніх дітей взято на облік. За крадіжки, грабіж, вимагання та зберігання наркотичних речовин і холодної зброї притягнуто до кримінальної відповідальності п’ять підлітків. Проти одного ужгородця, який впродовж року розбещував свого малолітнього пасинка, порушено кримінальну справу.
 
Мати пішла за молоком і забула про немовля
 
- Доводимо до вашого відома, - звертається у відділ у справах дітей Ужгородського міськвиконкому головний лікар міської дитячої лікарні Оксана Передрій, - що в лікарню у відділення раннього дитинства доставили вночі без супроводу батьків Іринку В. віком рік і два місяці, яка проживає в будинку на вулиці Швабській в Ужгороді у підвальному непристосованому приміщенні. Сусіди викликали «швидку», бо матері дитини тиждень не було вдома. У лікарні батьки не відвідували маля, станом її здоров’я не цікавилися. У лютому був інцидент із 5-річним братиком дівчинки Сашком. Дитину доставили в лікарню аналогічним чином, але батьки забрали його без погодження з лікарем.
 
А ось ще один лист згаданої пані лікарки, котрий теж свідчить про батьківську черствість та байдужість до долі власних діток:

- У будинку на вулиці Дендеші в Ужгороді проживає сім’я М. з двома дітьми - трирічним Євгеном та восьмимісячним Олександром. Під час візиту дільничний лікар і медсестра не змогли оглянути дітей, оскільки хвіртка була зачинена. Для батьків залишили записку з проханням відвідати поліклініку, однак ті не з’явилися. Дільничний лікар повторно прийшла на патронаж до дітей, однак батьків вдома знову не було. Браму відчинили їхні родичі, котрі були у нетверезому стані. Вони повідомили: батьки зачиняють дітей самих у будинку й залишають на невизначений час. Коли лікар постукала в зачинені двері, старший син видавав якісь незрозумілі звуки, позаяк дитина не вміє розмовляти. Батьки дітей продовжують вести аморальний спосіб життя, зловживають спиртними напоями, не виконують батьківських обов’язків і рекомендацій лікарів. Умови проживання дітей вкрай незадовільні. Терміново просимо вас вжити відповідних заходів, оскільки життя та здоров’я дітей знаходиться під загрозою.
 
Отакі от горе-батьки живуть серед нас. Понароджують «на п’яну голову» дітлахів, а їхнім вихованням не переймаються. Або й просто кидають. Одна така «зозуля» залишила 10-місячне немовля на абсолютно незнайому жінку, запевнивши, що збігає в супермаркет по молоко і швидко повернеться. «Купує» молоко вже п’ятий місяць... Хлопчика віддали в дитячу лікарню, де він очікує своєї подальшої долі. Дитині поки не придумали імені. Не виключено, кажуть чи то жартома, чи всерйоз у «дитячому» відділі мерії, що наречуть хлопчика Віктором Андрійовичем Ющенком, аби ріс щасливим та успішним... А що, нарекли ж кинуту батьками в Ужгороді дівчинку Тимошенко Юлією Володимирівною?! І нічого, її швидко удочерили порядні люди, і тепер Юлечка вже має батьків.
 
- З початку року ми перевірили близько півсотні проблемних ужгородських сімей, - каже Сергій Просяник. - Такі сім’ї ставимо на соціальний супровід. Одним допомагаємо оформити необхідні документи, іншим - одержати гроші на дитину. Вражає те, що окремі горе-батьки не мають чи то бажання, чи часу навіть на те, аби оформити відповідні документи й одержати гроші на дітей! Одна така матуся народила дитя ще в 2000 році, і тільки тепер хоче офіційно зареєструвати, бо в школу не беруть без свідоцтва... А держава ж дає непогані гроші на виховання дітей: до 6-річного віку - по 172 гривні щомісяця на кожну дитину. Днями ми відвідали сім’ю, де батьки, маючи чотирьох малих діток, ніде не працюють, пиячать. Виживають за ті 172 гривні, які одержують лише на одну дитину, бо на інших ліньки оформити соціальну допомогу... На дитину-сироту держава виділяє 580 гривень на місяць. Не кажучи вже про те, що після народження першої дитини батьки одержують 12 тисяч гривень, другої – 25, третьої - 50 тисяч. То невже так тяжко оформити належним чином документи, аби отримати ці немалі кошти?!
 
Серед проблемних багатодітних сімей, які перебувають на відповідному обліку, - ужгородські родини Гарван, Вербич, Матічин, Лопушанські, Ташоні, Ястринські, Кодриші та інші. До слова, це, як мовиться, «білі» сім’ї, діти мають обох батьків, лише ті не хочуть працювати та займатися вихованням своїх чад.
 
21 ужгородську дитину з проблемних сімей направили цьогоріч у Батьово. У Свалявський дитячий будинок направлено на виховання 13 дітей. Здебільшого це новонароджені діти, від яких відмовилися батьки. 35 горе-батьків уже позбавлено судами батьківських прав. Ще півтора десятка таких справ - на розгляді в суді.

Володимир Тис, "ЕКСТРА"
03 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 2
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 9
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 4
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 4
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини