На Закарпатті не відбулося стрімкого зростання цін на лікарські засоби

На початку жовтня п.р. в Україні відбулося стрімке зростання цін на ліки. Крім того, протягом 7-10 жовтня ц.р. на фармацевтичному ринку України мали місце факти припинення діяльності аптечних закладів у зв’язку з переобліком, пов’язаним із підвищенням цін, а також припинення поставок лікарських засобів з боку окремих дистриб’юторів. В цілому в Україні зафіксовано факт значного підвищення відпускних оптових цін (від 10 до 40%) провідними дистриб’юторами фармацевтичного ринку України та, як наслідок, підвищення цін у роздрібній аптечній мережі (в окремих випадках на 70 – 90%).
Причиною підвищення цін за інформацією дистриб’юторів, стало зростання курсу долара США на міжбанківському ринку. Однак, підвищення курсу купівлі-продажу долара США на цьому ринку в період з 29.09.08 по 09.19.08 становило лише 12%.

Станом на 30.10.08р. в порівнянні з 01.10.08 в Закарпатській області не відбулося  стрімкого зростання цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення.
З метою запобігання необґрунтованого зростання цін на ринку лікарських засобів, та на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.10.08 №1339, Державною інспекцією з контролю за цінами в Закарпатській області проводяться спільні перевірки додержання державної дисципліни цін суб’єктами господарювання, що здійснюють діяльність на ринку лікарських засобів, за участю Державної податкової адміністрації у Закарпатській області та Державної інспекції з контролю за якістю лікарських засобів.
За період з 22 по 30 жовтня  п.р. проведено 13 перевірок суб’єктів господарювання, що здійснюють реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення. Порушення державної дисципліни цін встановлено в двох суб’єктах господарювання за рахунок застосування рівня торговельної надбавки, що перевищує граничний встановлений розпорядженням ОДА рівень. Так, перевіркою КП «Центральна районна аптека №9» (м.Свалява) встановлено, що при формуванні роздрібної ціни на лікарські засоби, ціни на які підлягають регулюванню, застосовано рівні торгівельних надбавок до оптової ціни виробника в розмірі від 21,3 до 22,1%, що призвело до завищення рівня торгівельної надбавки проти встановленого граничного рівня 20%, порушення державної дисципліни та отримання аптекою необґрунтованої виручки в сумі 50 грн. До порушника застосовано економічні санкції на загальну суму 150 грн. 
Розпорядженням голови Закарпатської облдержадміністрації від 25.12.03 №643 „Про регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення” встановлено обмеження торговельної надбавки для всіх суб’єктів господарювання, що здійснюють реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення, ціни на які підлягають регулюванню, граничним рівнем 20 відс. до ціни виробника (митної вартості). Таким чином, постанова КМУ, що готується до прийняття щодо обмеження рівня торговельної надбавки розміром 35% на ціни на ліки в  області не вплине.
В Закарпатській області не зареєстровано виробників та дистриб’юторів лікарських засобів. Всі лікарські засоби надходять в Закарпаття з-за меж області через постачальників, основними з яких є: МПП «Едельвейс», ТОВ «БАДМ», ЗАТ «Альба Україна», СП «Оптима-Фарм», ТОВ «Артур К», «Гедеон-Ріхтер», ТОВ «ВВС ЛТД».
Проведеним протягом 10-30 жовтня п.р. моніторингом рівня цін на лікарські засоби по аптечним закладам області, встановлені поодинокі факти підвищення рівня  цін. При цьому, ріст цін відбувався не тільки за рахунок надходження ліків від постачальника за ціною, що вища від попередньої, за сталого (у відсотках) рівня торговельної надбавки, але і за рахунок росту торговельної надбавки, що застосована суб’єктом господарювання. З такими суб’єктами господарювання проведено роз’яснювальну роботу і в ході перевірок знижено ціни на ліки та вироби медичного призначення шляхом проведення переоцінки залишків продукції.
Знижено ціни по аптеці ”Візіон” (м. Ужгород), аптеці ФОП Руснак В.В. (м.Свалява), 
ФОП Руснак М.М. (м.Свалява),  КП «Центральна районна аптека №7» (смт. Великий Березний), ТОВ «Міф» (м. Рахів), ФОП Скрип О.А. (Перечин), ЦРА №8 (Перечин), аптека №39 (с. Довге Іршавського р-ну) шляхом проведення переоцінки залишків продукції.
Загальна сума, на яку в процесі проведення перевірок здійснено переоцінку лікарських засобів та виробів медичного призначення  становить 575,50грн.
За період з 20.10.08 по 30.10.08 проведено 100 моніторингових досліджень рівня цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення, що реалізуються аптечними установами області.
За результатами моніторингу цін в порівнянні з 01.10.08 спостерігається зниження рівня оптово-відпускних цін на ряд лікарських засобів, постачальником яких є СП ”Оптима-Фарм ЛТД” на 2,5% - 7,2%, що привело до зниження  роздрібних цін на 2,5-6,1%.
Розпорядженням КМУ від 17.10.08 №1339 визначено заходи щодо забезпечення стабілізації ситуації на ринку лікарських засобів, серед яких: забезпечення кредитної підтримки виробників та суб’єктів господарювання, що здійснюють оптову торгівлю; невідкладне повернення виробникам  лікарських засобів додаткових витрат, пов’язаних із підвищенням ставок акцизного збору на спирт етиловий.

Стебницька Л.А., начальник інспекції з контролю за цінами в Закарпатській області
30 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини