ПРОВОКАЦІЯ

Кому вигідне роздмухування "русинської" проблеми на Закарпатті?

"Вождь" сепаратистів Димитрій Сидор
"Вождь" сепаратистів Димитрій Сидор

Коментувати події навколо Другого європейського конгресу русинів безглуздо, оскільки це означає піднімати ціну питання, вартість якого – іржава ко­пійка в умовах інфляції. Проте й мовчання всілякого роду провокаторами трактуватиметься як значущий факт, тому висловити свій погляд треба, щоб не повертатися до проблеми, суспільне значення якої сягає рівня застільних дебатів у недільний вечір.

Стверджувати, що русинського питання в природі не існує – це така сама провокація, як і буфонадне «прем’єр­ство» Івана Туряниці чи нинішнє «державотворення вітця Сидора». Однак гра на культурно-історичних традиціях, ін­тимній ментальній самоідентифікації чи врешті на марнославстві та інших люд­ських слабкостях – це давня циніч­на технологія, відома з часів Стародав­нього Риму, теоретично оспівана Ніколо Макіавеллі, яка нині затято проштовхується горе-політтехнологами, які настільки далекі від креативу, як літературний неук Фонвізіна від географії.

Ще в радянські часи такі невігласи створювали міф про КДБ, котрий нібито володіє могутніми інтелектуальними ресурсами і грає на рівних на світовій політичній шахівниці з ЦРУ, ізраїльським Мосадом чи британською Інтеліджент сервіс. Хоча результати такого самозвеличування чудово проілюстровані розвалом СРСР, який не тільки не зміг протистояти «світовому імперіалізму», а й сам упав ніби картковий будиночок. Нині в російській політиці відтворюється той самий міф, завдяки дармовій ціні на енергоресурси й приходу до влади В. Путіна. Проте вся біда КДБ-ФСБ й полягає в тому, що, плекаючи власні амбіції в умовах закритого суспільства, вони так і не спромоглися вийти за межі інформаційного поля холодної війни, а партійна наука іншого не вчила. Про абсолютну віртуальність таких підходів свідчить і провал В. Путіна та його зовнішньополітичних радників під час президентських виборів в Україні 2004 року, коли вони не змогли прорахувати «помаранчевий ефект», бо й далі живуть ілюзіями про безвідповідальність мас, якими керують вправні «пастухи». Треба зазначити, що такий погляд підживлюється російською практикою, оскільки повернення до авторитаризму там відбулося достатньо природно, а кадебістський проект В. Жириновського й досі живий. Утім мова тепер іде про Україну й конкретно про Закарпаття, де вже діють зовсім інші суспільні закони й де традиційна позиція – влада зверху, а народ знизу – задоволення не приносить. Тому для розуміння русинського питання потрібне повернення до психології минулих сто­літь, але слід констатувати, що жодних перспектив воно не має. І до нього варто ставитися, як до комунізму: з повагою до старості, але думати про майбутнє.

На настроях пригніченості й особистої нереалізованості базуються всі про­вокації, в то­му числі й полі­тичні. Не згадуючи десятки іс­то­ричних аналогій, наведемо лише приклад попа Гапона, який вивів на вулиці тисячі неграмотних, знедолених робітників, під­ставивши їх під ку­лі, і спровокував першу російську революцію. Звичайно, русинська провокація не буде мати ефекту й частки відсотка тих подій, але десятки, а  можливо, й сотні тисяч доларів для когось особисто на ній заробити можна. Тим більше, що володарі гаманця, як ми вже згадували, мислять категоріями нафталіну. Найкращий подарунок ініціаторам так званого Конгресу русинів – це порушення проти них кри­мінальних справ СБУ, кадри якого, значною мірою, на жаль, також вчилися в кадебістських школах. З огляду на це виникає питання – чи висловлювання й діяльність Н. Вітренко, Д. Корчин­ського й націоналіста О. Тягнибока несе меншу загрозу цілісності України? Думається, питання риторичне. Тому, здається, цивілізований сенс депутат­ської недоторканості має стосуватися не мандата, а політичної діяльності як такої, і не важливо, хто до чого закликає. Річ у тім, наскільки ці ідеї підтримують люди. І тут, на щастя, ми кардинально відрізняємося від наших північних сусідів, бо вплив цих персоналій на державну політику коливається в межах статистичної похибки, починаючи від нуля. І поготів так слід ставитися й до потуг русинів.

Відтак виникає інше питання. Кому вигідне роздмухування зазначеної проблеми? Відкривши Інтернет, котрий в нинішніх умовах є індикатором інформаційного простору, ми знайдемо очевидні відповіді. По-перше, львівські видання, що презентують місто, котре давно претендує на роль столиці захід­ного регіону й посилає відчайдушні сигнали Києву, мовляв, бачте, який неспокій в Закарпатті. І саме ми, державники, маємо регулювати кадрову й інформаційну політику в карпатському регіоні, бо там живуть нерозумні діти.

По-друге, з огляду на передвиборчу ситуацію, цього коника намагається осідлати БЮТ, що прагне домінувати в західному регіоні, використовуючи в тому числі, націоналістичні гасла. Знову ж таки, це вписується  в авторитарну ідеологію БЮТу, який, на його ж думку, один знає, що регіону потрібно. Звичайно, такий привід не можна не використати в особистій боротьбі проти Вік­тора Балоги та, побічно, проти Президента, приписуючи їм розкольницькі настрої й іншу нісенітницю. З цього приводу зазначимо лише один штрих. Можна по-снобістськи знущатися з сільської ментальності В. Ющенка та В. Балоги, але більше для державності України та її авторитету у світі, ніж перший, та становлення європейських, ринкових принципів бізнесу в Закарпатті, ніж другий, ніхто не зробив. Попри усі базікання. Тому спроможність відстоювати не популярні, не споживацькі, не примітивно-кар’єрні позиції – це ознака сили, у всякому разі особистої. І справа людей – розібратися в тому, як поєднати особисті егоїстичні інтереси з альтруїзмом, без якого неможливе ні існування сім’ї, ні держави, ні людського суспільства взагалі.

Віктор Пащенко, "Старий Замок - Паланок"
30 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

Faust 2008-11-12 / 09:25:00
Такі люди, як Сидор-Гапон та "дохтор"-Жопан повинні сидіти на параші! Куди никає СБУ ?

anti-sovok 2008-11-08 / 16:38:00


ЖЕЛТО-ГОЛУБОЙ Совок:

В нашей стране совок продемонстрировал завидную способность к мимикрии: он научился прикрываться флагом независимой Украины и демократическими лозунгами. И в результате стал еще лицемернее и отвратительнее.



Совок не способен конкурировать, поэтому вынужден запрещать, ограничивать и навязывать. Совок не расположен к дискуссиям, поэтому охотно цепляет на оппонентов уничижительные ярлыки: "агенты Запада", "безродные космополиты", "украинофобы"…


Юрко 2008-11-04 / 23:33:00
*та становлення європейських, ринкових принципів бізнесу в Закарпатті, ніж другий, ніхто не зробив.*


Отакої!!! Може автор думає, що у людей память коротка, чи думати не вміють? Гадаю, ніхто з бюджетників не забув як після повені 98го всіх заставляли вибирати зарплату мукою з черваками та цукром, по цінах дорожчих чим на базарі. Хто тоді управляв областю? Правильно, балога. Чия то була мука і цукор?- правильно, барвовські. Чия барва?- тоже правильно...

Отакий європейський бізнесмен :))

Погляд 2008-11-02 / 11:35:00
Це, як мінімум, грубе втручання в внутрішні справи суверенної України! Щось забарилася нота протесту МЗС України, щось не допрацьовує СБУ, щось мені все це неподобається.

Іван 2008-10-30 / 18:18:00
119285 г. Москва. Мосфильмовская улица. д.40. тел.Ч факс: +7 495 980 25 62 Исх. № 24555102008 Уважаемий господин Сидор Димитрий Димитриевич ! Имею честь сообщить Вам, что Ваша заявка № 667892008 от имени общественной организации Ассоциация Сойм Подкарпатский Русинов на «Поддержку и развитие русинских и русских воскресных школ Закарпатья» Украина удовлетворена. Согласно Вашей заявке, которую Вы переслали экспресс почтой, Правлением Фонда «Русский Мир» выделено 970 тысяч рублей. Для перевода денег, просим в телефонном режиме согласовать с грант менеджером вопрос банковского счета на который должны поступить деньги. Отчет просим осуществлять согласно наданым формулярам и календарному плану (приложения 2,4,5) до 1 мая 2009 года. Также повторно обращаем Ваше внимание на необходимость предоставления ежемесячных отчетов до 29 числа каждого месяца С глубоким уважением, Председатель Правления фонда "Русский мир" В.А. Никонов 19 октября 2008 года


Іван 2008-10-30 / 18:16:00
копійка до копійки і будуть гроші....



119285 г.Москва. Мосфильмовская улица, д.40, тел.факс: +7 495 980 25 62 Исх. № 222362008 Уважаемий господин Сидор Димитрий Димитриевич ! Имею честь сообщить Вам, что Ваша заявка № 223342008 от имени общественной организации Ассоциация Сойм Подкарпатский Русинов на «Развитие духовной культуры русинов Закарпатья Украина» удовлетворена. Согласно Вашей заявке Правлением Фонда выделено 800 тысяч рублей. Для перевода денег, просим на наш адрес направить банковский счет Ассоциации Сойм Подкарпатский Русинов. Отчет просим осуществлять согласно наданым формулярам (приложения 2,3,8) до 18 февраля 2009 года. Также обращаем Ваше внимание на необходимость предоставления ежемесячных отчетов до 29 числа каждого месяца. С глубоким уважением, Председатель Правления фонда "Русский мир" В.Никонов

Юрій 2008-10-30 / 16:35:00
З ким поведешся - того й наберешся... Пащенко - Федака: наближення дедалі помітніше.

Урзус 2008-10-30 / 15:47:00
"Можна по-снобістськи знущатися з сільської ментальності В. Ющенка та В. Балоги, але більше для державності України та її авторитету у світі, ніж перший, та становлення європейських, ринкових принципів бізнесу в Закарпатті, ніж другий, ніхто не зробив"

Ой,як файно пан Пащенко прогнувся перед обома Вікторами! Про те, як Ющенко підняв міжнародний авторитет України, почитайте на сторінках останнього номеру "ДТ" -там йдеться про те, що про вступ до НАТО та ЄС Україні нині можна й не мріяти.

Ну, а про європейські принципи "Барви" - то взагалі -"ноу коментс".

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 3
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини