Мушкетери Ужгорода готуються до розвитку олімпійських досягнень України

Дві дівчини з Миколаєва і дві з Хмельницького, котрі входили до олімпійської команди шаблісток нашої держави, на фехтувальній доріжці Пекіна подарували Україні перше «золото». До здобутків на Олімпіадах причетні були раніше й закарпатці. Скажімо, Василь Станковим із Нового Давидкова став «срібним» на Іграх у Мехіко-68.

Мушкетери Ужгорода готуються до розвитку олімпійських досягнень України

Ужгородські мушкетери найчастіше поспішають на змістовні тренування на вулицю Швабську міста над Ужем, де ще встояла, як пам'ятник непохитному народному здоров'ю, оселя спортивного товариства «Динамо». Багато спортсменів пішло звідти в світ і чи не найбільше - фехтувальників. Там на верхньому - третьому - поверсі тренується обласна ШВСМ (Школа вищої спортивної майстерності), а точніше, спор'т-смени-мушкетери різного віку, які подають надії на досягнення високих спортивних результатів. Провідний тренер Анатолій ГЕРЕЙ повідомив наступне:
— В Ужгороді є три центри, де культивується фехтування. Це наша обласна ШВСМ на Швабській. Тут акумулюються відбірні сили обласного фехтування. Є ще ДЮСШ №1 і дитячо-юнацька спортшкола при «Динамо», яка успішно працює вже два роки. Після десятирічної перерви знову взялися за фехтування в Мукачеві.
— А що то за відділення «Флеш» на вулиці Бородіна в Ужгороді?
— То лише філіал дитячої спорт-школи Ужгорода. Там окремо займаються рапіристки, а при «Динамо» сконцентровані шпажисти.
— Якими успіхами порадував вас минулий рік?
— Ольга Куценко була в складі молодіжної збірної України віком до 16 років. Катерина Блохіна і Анатолій Ге-рей-молодший виступали за Україну серед спортсменів віком до двадцяти років. А Ернест Яцик - у складі дорослої збірної України. Серед юніорів команда Закарпаття посіла перше місце у фехтуванні на шпагах на теренах України. Це в командному заліку. А в особистому Анатолій Герей виграв. К.Блохіна стала третьою.
Брали участь закарпатці і в чемпіонаті світу серед юніорів у Туреччині. В особистому заліку Толя Герей був там десятим, а в складі команди — п'ятим. Катерина Блохіна стала «срібною» в складі збірної команди України. На жаль, в особистому заліку не ввійшла у вісімку ліпших. На Всеукраїнських літніх спортивних іграх серед дорослих фехтування принесло нашій області бронзову медаль. Наші рапіристки з «Флеша» зайняли командою третє місце на фехтувальних доріжках Львова. Виступали ми з певними успіхами і за кордоном — у Братиславі, Будапешті, Москві. У «листопаді 2007-го був чемпіонат Європи серед юніорів у Празі. Там Анатолій Герей у складі збірної зайняв дев'яте місце. На початку нинішнього року з певними успіхами «обкатувалися» у лютому на чемпіонаті України серед юніорів, на світовому чемпіонаті. Успішно, можна сказати, вступили в річний змагальний цикл.
—  І чим же він вас, тренерів Оксану Рапинець, Дмитра Петруса, Сергія Горецького порадував?
— З великим задоволенням розповім про спортивні здобутки останнього часу. 15-21 вересня пройшов чемпіонат України серед юніорів у Миколаєві. Від нашої області виступали - 4 шпажистів, 4 рапіристки та 4 шпажисток. Команда рапіристок посіла третє місце. До цього ще майстер спорту Ольга Куценко взяла «бронзу» в особистому заліку. Подібного успіху серед шпажистів досяг майстер спорту Анатолій Герей, як і Катерина Блохіна, майстер спорту, в жіночій шпазі. Бронзові медалі ми мали у всіх видах. Усі члени команди повернулися додому з медалями. Дехто — з двома, якщо відзначились і в командному, і в особистому заліку. Прямо з Миколаєва прибули до Львова на Всеукраїнський турнір «Галицька осінь», де мірялися силами спортсмени віком до 16 років. Бронзовою призеркою стала Вероніка Шиліна в жіночій шпазі. Навчається вона в комерційному технікумі, подає великі надії. Такого ж успіху добився Віталій Кобаль із лінгвістичної гімназії імені Т.Шевченка. 1-5 жовтня в складі збірної України ми виступали на спортивній фієсті «Кубок Будапешта». Змагалися із сильними спортсменами віком до 15 років з Польщі, Німеччини, Росії, Словенії, Норвегії, США та інших країн. Команда нашої держави була представлена 24 хлопцями і 15 дівчатами. Закарпатців виступило з них 6 -троє хлопців і стільки ж дівчат. Кандидат у майстри спорту із ЗОШ №15 Вікторія Петри-шак посіла п'яте місце. Це — найбільший успіх серед наших...
— Участь у всіх цих змаганнях, — продовжував А.Герей, — дає нам очки, що згодом дозволять узяти участь у чемпіонаті Європи в Белфасті (Ірландія). Ще будуть змагання, які даватимуть очки, в Москві та чемпіонат України. Наразі шанси виступити там мають кандидат у майстри спорту Вікторія Петришак та майстер спорту Ольга Куценко. Тому дуже прискіпливо готує для них спортивну амуніцію наш дорогий майстер по зброї Олександр Чобаль.

Василь Зубач, Ужгород
24 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

13:07
/ 1
Відбулися матчі 2 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
23:20
В Ужгороді відбуваються відкритий турнір з дзюдо серед юнаків та дівчат і Кубок Ужгорода
13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
» Всі новини