В Ужгороді голова Закарпатської ДПА вручала подяки журналістам за творчий підхід у висвітленні роботи податківців

Підсумки роботи податківців Закарпаття протягом 9 місяців поточного року підбивали сьогодні в Ужгороді на прес-конференції голови обласної ДПА Тетяни Шаповалової. І хоча результати в цілому досить хороші (серед податкових органів країни податківці Закарпаття з початку року в числі кращих і за рейтинговими показниками за січень-вересень 2008 року займають 8 місце), говорила Тетяна Михайлівна не тільки про здобутки, а й про проблемні питання, яких, на жаль, ще вистачає.

Тетяна Шаповалова
Тетяна Шаповалова

Щодо загального аналізу роботи органів податкової служби області за 9 місяців 2008 року, то він засвідчив, що основні завдання із забезпечення надходжень як до Державного, так і місцевих бюджетів виконані. За вказаний період до Зведеного бюджету області зібрано платежів у сумі 1 млрд. 211,9млн. грн., що на 37,8% (на 332,7 млн. грн.) більше, ніж за відповідний період 2007 року.
До Державного бюджету зібрано 599,7 млн.грн., що на 44,5% більше відповідного періоду минулого року (на 184,8 млн.грн.). До Місцевих бюджетів сплачено податків і зборів в сумі 612,2млн. грн., що на 31,9% (на 147,9млн.грн.) більше, ніж за минулорічний період. Найбільша частка надходжень до місцевих бюджетів припадає на сплату податку з доходів фізичних осіб – 74,3%. Податок на прибуток та податок на додану вартість, як відомо, є основними податками, які формують Державний бюджет. Отож питома вага цих двох платежів у загальній сумі збору до головного бюджету країни складає 85,2% (податок на прибуток - 30,3 %, податок на додану вартість - 54,9 %).
Загалом за 9 місяців ц.р. сплачено 181,8 млн.грн.податку на прибуток, тобто надходження збільшились порівняно з відповідним періодом минулого року на 62,3 млн.грн. (52,1%). Виконання розрахункової бази складає 104,8%. Слід зазначити, що підприємства-великі платники податків, які працюють у Закарпатті, збільшили сплату податку порівняно з аналогічним періодом минулого року на 42,8млн.грн., або більш ніж у 2 рази.
Завдяки вжитим податківцями краю заходам вдалося домогтися і скорочення кількості збиткових підприємств, відзначила Т.Шаповалова. За підсумками І півріччя їх було 43, що на 26 менше, ніж за відповідний період минулого року. Задекларована сума збитків за І півріччя п.р. склала 75,5млн. грн. і зменшилась в порівнянні з І півріччям 2007 року на 31,1млн.грн. До речі, серед збиткових підприємств й 11 з іноземними інвестиціями.
Стосовно податку на додану вартість, то до Державного бюджету забезпечено збір в сумі 329,4 млн.грн. (на 92,9млн.грн., або на 39,3% більше відповідного періоду минулого року).
Один з моментів, на якому наголосила Тетяна Михайлівна, це те, що суттєво зросли суми ПДВ, сплачені на митниці. Так, у січні-вересні 2008 року при здійсненні ввезення товарів на митну територію України сплачено ПДВ митним органам у сумі 957,1млн. грн., що на 405,4 млн. грн., або 73,5% більше, ніж за відповідний період минулого року. Найбільші суми ПДВ, сплачені на митниці при здійсненні імпорту, спостерігаються по підприємствах із іноземними інвестиціями. Протягом січня-вересня 2008 р. платниками області заявлено до відшкодування 271,6млн. грн. податку на додану вартість.
Податківці констатують, що ці заявки більші за відповідний період торік на 86,8млн. грн., або на 52,5%. І пояснюють такий факт у першу чергу зростанням у суб’єктів господарювання області, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, обсягів імпортних операцій. До речі, за аналогічний період 2007 року заявка на бюджетне відшкодування ПДВ на поточні рахунки складала 163,8 млн. грн. А загалом за 9 місяців 2008 року фактично відшкодовано податку на додану вартість у сумі 199,8 млн. грн., що у 2 рази більше, ніж за 9 місяців минулого року.
Цьогоріч відбуваються суттєві зміни у роботі контрольно-перевірочних підрозділів податкової служби. Йдеться про перехід до ризикоорієнтованої системи відбору платників для перевірки, яка обмежує втручання державних органів у господарську діяльність платників податків. Тобто мова йде про неприпустимість використання під час перевірок принципу найбільшого охоплення усіх категорій платників. Така оптимізація контрольно-перевірочної роботи призвела до зменшення у цьому році кількості планових перевірок – на 21,2%.
Приміром, за результатами проведених документальних перевірок лише юридичних осіб в цілому по Закарпаттю за січень-вересень ц.р. донараховано до бюджетів всіх рівнів податків, зборів, обов’язкових платежів разом з штрафними (фінансовими) санкціями та пенею 17,3 млн.грн., зменшено від’ємне значення об’єкту оподаткування на 20,2 млн.грн., зменшено безпідставно заявленого до відшкодування ПДВ на 49 млн. грн.
Ще один важливий напрям роботи податківців – боротьба з виплатою заробітної плати «у конвертах». Лише за 9 місяців 2008 року було виявлено 3298 найманих осіб без належного оформлення трудових відносин (на 263 більше, ніж за відповідний період минулого року), з яких вже залучено до оподаткування 3190. Тетяна Шаповалова погодилася з журналістами, яких особливо хвилювало це питання, що роботи на цій ділянці багато. І як не прикро, податківці не завжди мають дієві методи впливу на таких горе-працедавців, які і ухиляються від сплати податків, і позбавляють людей будь-яких соціальних гарантій.
Без змін у законодавстві повністю вирішити цю проблему не вдасться, підкреслила голова облДПА. Як і багато інших проблемних питань, що стосуються діяльності органів державної податкової служби. До прикладу, те, що у парламентарів ніяк не дійдуть руки до Податкового кодексу, який дозволив би позбутися безлічі діючих законів та підзаконних актів у сфері оподаткування і в той же час зняв би проблеми протиріч у податковому законодавстві.
Наприкінці прес-конференції Тетяна Шаповалова відповіла на питання представників засобів масової інформації. До речі, цю зустріч з журналістами в обласній податковій розпочинали з приємного моменту – Тетяна Шаповалова з нагоди 12-ої річниці створення Державної податкової адміністрації України вручила найкращим колективам ЗМІ та журналістам подяки за активне висвітлення діяльності органів державної податкової служби Закарпаття, вагомий внесок у формування високої податкової культури населення. Т.Шаповалова подякувала журналістам за співпрацю, зокрема, за небайдуже ставлення до роботи податківців, яке проявляється не в простій констатації цифр і фактів, а у творчому підході до написання матеріалів про діяльність працівників податкової служби, і не в останню чергу критичних.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян
ДПА України в Закарпатській області

24 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини