Запальні танці закарпатських волонтерів знову побачили в Польщі

Ми вкотре ввели в оману поляків... вони так і не повірити в те, що ми не професійні танцівники, а просто талановиті, комунікабельні молоді люди, представники злагодженої команди волонтерів з України.

20 членів офіційної делегації Закарпатської обласної організації Товариства Червоного Хреста України (в.о. голови І. Сабо) нещодавно повернулися з 11-денного табору-семінару "Паліативна опіка", який проходив у Польщі в рамках проекту "Польща — Україна — разом до спільного майбутнього!". Проект відбувається за програмою "Польська допомога-2008" Міністерства закордонних справ Республіки Польщі в період з 1 червня до 31 жовтня. Власне про реалізацію проекту, співпрацю із Малопольським Червоним Хрестом, особисті враження від поїздки та волонтерську групу ми розмовляли з координатором проекту з українського боку, головою Ужгородської міської організації Товариства Червоного Хреста України Валентиною Митровцій після першого візиту волонтерів (див. № 39 (505) від 13 вересня 2008).
А от щодо того, що учасники проекту з польського боку запам'ятали нас надовго, тут сумнівів немає! Під час першого нашого візиту ми показали слайд-шоу про Україну, а також театралізовану презентацію наших традицій на прикладі свята Андрія (ворожіння), Івана Купала та обряду весілля на Закарпатті. Усе дійство відбувалося в супроводі гри на гітарах-українських пісень та виступу акторів-аматорів у народних костюмах. А цього разу ми не тільки станцювали закарпатський народний танок, а ще й їх навчили! Отож нас і прийняли, і сприйняли на ура, ще й просили на біс!
Удруге до Мшани Дольни ми приїхали для участі в наступному етапі проекту — таборі-семінарі, який наблизив волонтерів до соціальної праці — опіки над людьми похилого віку та неповносправними. В ньому взяли участь 18 українських волонтерів та 2 представники ТЧХУ: Валентина Митровцій, координатор проекту, і Марія Кітченко, керівник групи. Теми семінарів були складними: "Реабілітація та активізація" (Анна Буковська, реабілітолргу центрі ПЧХ), "Опіка паліативна", "Агонії та смерть" (Анна Кліш-Каліновська, старша медична сестра Центру паліативної опіки), "Волонтерство в паліативній опіці" (Анджей Каім, викладач), але легкими для сприйняття, адже тренери викладали їх доступно, до того ж набуті знання закріплювали на практиці. Ми мали змогу відвідати підопічних Польського Червоного Хреста, ознайомитися зі специфікою роботи служби опікунів. Допомогли заняття із "Комунікації інтерперсональної', які проводила Агнєшка Заборовська, а також візити до Кракова, де ми відвідали Вавель, музей Ягелонського університету. По закінченні таборів-семінарів усі волонтери отримали футболки із символікою ПЧХ та ТЧХУ й назвою проекту, а також сертифікати про участь.
А на завершення хотілося б висловити побажання співпрацювати й надалі та відзначити, що реалізація подібних проектів щонайменше є пізнавальною, оскільки, окрім того, що ми (волонтери) отримали нові теоретичні та практичні знання, обмінялися набутим досвідом, познайомилися із культурою та традиціями іншої країни, знайшли нових знайомих, а хтось із нас уперше відвідав Польщу.

20 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини