Ужгород: Підсумки ХХ-ї позачергової сесії Закарпатської облради

Як уже повідомляло "Закарпаття online", 8 жовтня ц.р. відбулося ХХ позачергова сесія обласної ради У скликання. Відкриваючи пленарне засідання, голова облради Михайло Кічковський підкреслив основні причини, які зумовили її невідкладне проведення.

Ужгород: Підсумки ХХ-ї позачергової сесії Закарпатської облради

— Перша – це, – наголосив він, – критичний стан розрахунків підприємства ВАТ „Закарпатгаз“ за отриманий природний газ перед ДК „Газ України“, що може призвести до серйозних наслідків щодо належного забезпечення області голубим паливом. Друга, не менш важлива причина, – недостатнє фінансування з Держбюджету проведення відновлювальних робіт з ліквідації наслідків паводку, оптимізація теплопостачання населених пунктів області. Крім того, на засіданні президії облради було прийнято і рішення додатково розглянути ще 7 особливо важливих для краю питань. Серед них – інформація щодо криміногенної ситуації в області та харчове отруєння дітей у селі Голятин Міжгірського району тощо.
     Депутати ухвалили доповнений порядок денний у цілому. Відтак головуючий на сесії Михайло Кічковський оголосив подані в облраду депутатські запити. Після чого депутати обговорили проект рішення „ Про надійність газопостачання споживачів області в осінньо-зимовий період 2008-2009 років та критичний стан розрахунків підприємства ВАТ «Закарпатгаз» за отриманий природний газ перед ДК „Газ України“, з якого інформував заступник голови правління ВАТ „Закарпатгаз“ Павло Нагірний. Розмова була критично принциповою. Адже населення, приватні підприємства, державні установи за спожитий газ розраховуються справно або стовідсотково. То ж чому область повинна страждати через недоробки керівництва комерційної структури? Депутати Іван Балога, Василь Лінтур, Віталій Постолакі зажадали від керівництва ВАТ „Закарпатгаз“ обґрунтованих пояснень, а від „Газ України“ – припинення практики пониження у ручному режимі тиску газу у газопроводах, адже це може призвести до непередбачуваних наслідків. Правоохоронним органам Закарпаття рекомендували взяти на контроль ситуацію у вирішенні даного питання. Висловлювались думки і щодо прийняття рішення стосовно голови правління ВАТ „Закарпатгаз“ Юрія Рибачука, який не пояснив причину неявки на сесію, і відправив замість себе заступника, в компетенцію якого не входять фінансові питання. Коротше, роботу товариства Закарпатгаз“ сесія визнала незадовільною і вирішила звернутися до Міністерства палива та енергетики України і НАК „Нафтогаз України“ щодо створення на території області філії ДК „Газ України“.
     Далі депутати розглянули і ухвалили рішення „Про хід відновлювальних робіт із подолання наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року у Закарпатській області“, з якого інформував заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Лукеча , внесли зміни до Регіональної програми будівництва, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування на 2008-2012 роки, затвердили Тимчасовий порядок проведення земельних аукціонів у Закарпатській області та „Регіональну програму розвитку та забезпечення безпеки дорожнього руху в населених пунктах, на автошляхах та залізничних переїздах області на 2009-2012 роки“.
     Ухвалили депутати і проект рішення „Про Генеральний план міста Берегова“. На переконання депутата облради Івана Балоги, аналогічний план необхідно подати для затвердження й іншим містам обласного підпорядкування, адже прийняття такого документу допоможе уникнути багатьох непередбачуваних проблем і ситуацій в розбудові самоврядної території як в економічному, так і соціальному планах.
     У результаті детального опрацювання у постійних комісіях, обговорення та уточнення на засіданні президії облради обласні парламентарі майже одноголосно ухвалили рішення „ Про внесення змін та доповнень до Програми розвитку регіональної вищої освіти на 2008-2012 роки“ та внесли зміни до рішення облради від 12 січня 2008 року № 461 «Про обласний бюджет на 2008 рік» (зі змінами від 12 березня, 23 травня, 25 та 30 липня 2008 року).
     Аналогічно було ухвалено і зміни до рішення облради від 25 липня 2008 р. „Про використання у 2008 році коштів, що надходять з обласного бюджету в порядку відшкодування втрат сільського господарського і лісогосподарського виробництва“.
     Активно обговорювали депутати й проект рішення „Про внесення змін до рішення обласної ради від 25 липня 2008 року “, яке ініціював і про що відтак доповідав депутат облради Олександр Антал. Мова про будівництво аквапарку „Водний світ“ у м. Ужгороді. На жаль, поки-що для його реалізації немає належних документів. За результатами голосування рішення не пройшло. Та оскільки питання – актуальне, то, за пропозицією Івана Балоги щодо його позивного вирішення, депутати підтримали інший варіант проекту рішення, яким передбачено забезпечити пакет документів, у т. ч. й генеральний план забудови території, проектно-кошторисну документацію, умови виділення земельної ділянки тощо, які б юридично обґрунтували законність такого будівництва. І облрада, і ОДА, – підкреслив Іван Іванович, – за те, аби парк будувався, але в межах чинного законодавства. Більше того, логічно надати землю під спорудження аквапарку безкоштовно, а управлінню зовнішньоекономічних зв’язків, зокрема, його керівнику Ернесту Нусеру зустрітися з інвестором й оформити інвестиційний проект. Давайте робити реальні кроки вперед…
     Згідно із пропозицією президії облради, депутати заслухали інформацію начальника управління УМВС в Закарпатській області Віктора Чепака та першого заступника прокурора області Анатолія Петруня, і, звісно, свого колеги по депутатському корпусу краю – начальника управління ДАІ УМВС в Закарпатській області Олександра Яцканича про криміногенну ситуацію в області та діяльність правоохоронних органів по дотриманню чинного законодавства. На підставі отриманої інформації, свої думки з цього приводу та щодо наказу Міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка висловили Антон Зелінський, Василь Швардак, Василь Русин, Євген Жупан, Василь Гецянин, Івана Бушко. Дії Міністра вони вважають упередженими, заполітизованими, а прийнятий ним наказ щодо реорганізації управління УМВС в Закарпатській області, відсторонення його керівника Віктора Чепака та звільнення начальника управління ДАІ УМВС України в Закарпатській області Олександра Яцканича, введення підрозділів внутрішніх військ у наш край – незаконним. Цим самим, на їх переконання, принижено населення Закарпаття. Адже криміногенна ситуація в області – стабільна з чіткими тенденціями до зниження, про що свідчать наведені показники міліцейської статистики, а вони – річ уперта ( розкриваються 3 із 4 загально -кримінальних злочинів. А загалом рівень злочинності у нас удвічі нижчий, ніж середній по Україні). Тож депутати облради прийняли рішення, яким роботу обласної прокуратури та управління УМВС в Закарпатській області щодо боротьби із злочинністю, охорони громадського порядку, прав і свобод в нашому краї визнано задовільними.
     Іван Гецянин зазначив, що свого часу і йому довелося пережити те, що сьогодні випало на долю Віктора Чепака. „Я , – казав депутат,– горджуся тим, що наш край має такого генерала, який здатний сказати Міністру: „Ти, чоловіче, порушуєш закон, хоча маєш стояти на його сторожі ревно“. Мене відстояли депутати облради і я прошу вас, шановні колеги, вчинити так і щодо Віктора Чепака та Олександра Яцканича“.
     Депутати підтримали пропозицію і Антона Зелінського підготувати позов до Адміністративного суду України щодо виведення внутрішніх військ із Закарпаття. Народні обранці краю поділяють переконання Василя Русина про необхідність звернутися до Президента¸ Кабінету Міністрів, РНБО України щодо оцінки ситуації в Закарпатті, засудження дії Міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка з приводу реорганізації та дискредитації правоохоронних органів Закарпаття, введення в область внутрішніх військ і просити вищі органи державної влади України дати принципову оцінку діям Луценка та усунути його від виконання обов’язків.
     Жорстким і критичним було і обговорення проекту рішення „Про санітарно-епідеміологічну ситуацію в області“. Щодо діяльності керівництва санепідемстанції висловили суттєві зауваження голова ОДА Олег Гаваші, депутати облради Анатолій Колібаба та ін. Прийнято рішення роботу згаданої установи визнати незадовільною.
     З глибоким розумінням сприйняли депутати й інформацію Олександра Мателешка „Про упорядкування ігрового бізнесу в області“ та винесли з цього питання відповідне рішення.
      На сесії розглянуто і прийнято рішення щодо низки питань про майно.
     З метою розв’язання особливо гострих питань прийнято Звернення до Кабінету Міністрів України стосовно зниження тарифів на енергопостачання для гірських населених пунктів, Звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України про додаткове виділення коштів на завершення відновлювальних робіт у зоні стихійного лиха, що сталося в липні ц.р. Також направлено Звернення до Кабінету Міністрів про виділення коштів для забезпечення виплати зарплати працівникам органів місцевого самоврядування.

Анна Романенчук та Василь Густі, сайт Закарпатської обласної ради
10 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини