Життєві серпантини закарпатця Миколи Сюська вилилися у книгу

Радість зустрічі з відомими колись на Міжгірщині та й у всьому краї постатями, керівниками різних рангів - освітянами, лікарями, рядовими працівниками, які, не шкодуючи ні сил, ні знань, робили все можливе для того, аби закарпатці мали вдома пристойну роботу і щасливу долю, - презентувало мемуарне видання нашого земляка, колишнього керівника Міжгірського району Миколи Сюська «Серпантини». Книга вийшла в ужгородському видавництві «Ґражда» за сприяння кандидата юридичних наук Мирослава Алмаші - внука М.Сюська і стала чудовим подарунком не лише автору, а й усім його вдячним землякам.

Я та всі колишні колеги Миколи Івановича, кому пощастило отримати і прочитати його книгу-есе, були приємно вражені. Адже всі ми знаємо його як компетентного, високоерудованого керівника, який чудово розбирався в кадрах, понад усе шанував людей праці, сам був порядною, чесною людиною, патріотом свого краю. Тепер же він розкрив свою нову яскраву рису - талант літератора.
Книга «Серпантини» складається з двох частин. Кожен із 15 розділів першої з них, зокрема «Колиба над Голятином», «Наші палати», «Дорога до знань», «На бокорі до Хуста» та ін. - це цікава, захоплююча розповідь про далеке босоноге дитинство та студентську юність автора.
Народившись у верховинському селі Голятин у багатодітній селянській родині, де споконвіків понад усе шанували хліб і сіль на столі, а також мудре батьківське і материнське слово, сини Івана Яковича та Гафії Іванівни Сюськів мріяли здобути освіту, адже це був єдиний шлях для молодих людей із гір позбутися злиднів, безробіття, які віками переслідували верховинців. Брат Миколи Івановича - Михайло - доктор філологічних наук, професор, академік, заслужений працівник освіти України, довгий час працював деканом філологічного факультету УжНУ, очолював кафедру української мови, а 8 років поспіль - Спеціальну
раду з прав захисту кандидатських та докторських дисертацій.
«Брат Василь, - пригадує автор, - з яким я топтав дорогу в сусідню Новоселицю, закінчив на «відмінно» Ужгородський учительський інститут та Івано-Франківський педагогічний інститут, здобув спеціальність учителя української мови та літератури. 37 років працював директором школи, і більшість із них - у Майдані». Сам Микола Іванович закінчив філологічний факультет Ужгородського державного університету за спеціальністю «філолог, учитель російської мови та літератури», жив і 30 років працював на Міжгірщині. Міністерством освіти і науки України удостоєний звання «Відмінник народної освіти України».
Друга частина книги - це оригінальні твори автора: невеликі оповідання, замальовки, нарис «Шляхом терновим» - цікава хвилююча розповідь про зустріч з основоположником нової української літератури на Закарпатті Василем Гренджею-Донським, який у 1973 році приїжджав у Міжгір'я із Братислави. Зачарований Верховиною був і славетний український співак, щирий патріот рідної землі Іван Козловський, який, як пригадує автор, «коли ми опинилися на березі Синевирського озера, вигукнув: «Боже! Яке диво - краса! Воно краще від кавказької Ріци». І на весь голос заспівав: «Верховино, світку ти наш!»
Спогади Миколи Івановича «Серпантини» - це велична ода отчому краю, його самобутності й неповторності, мудрим, роботящим і талановитим людям. Тож побажаємо шановному автору щасливого довголіття і багато сонячних днів на його життєвих серпантинах.

Віра Фесенко, філолог, член Національної спілки журналістів України
09 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини