Закарпатський Чоп: Якщо в Європі, то – за її стандартами

Щоб у крані завжди була вода, а зі стелі не капало, щоб узимку не мерзнути, на роботу чи до школи ходити впорядкованими тротуарами, а на авто їздити дорогами без вибоїн, - цього громадяни хочуть від влади. У цивілізованих європейських громадах вважається: якщо справно платиш гроші за послуги, то їх повністю і отримаєш. Інакше за що платити?

Володимир Хижняк
Володимир Хижняк

І в нашій країні люди мають на це право. Але вкраїнські комунальники часто діють за принципом: «ти спочатку заплати, а ми потім побачимо».
В найзахіднішому місті Україні хочуть, щоб його мешканці почувалися так само, як у розвиненій Європі, не інакше. Як це вдається - про це в інтерв'ю з заступником міського голови Чопа Володимиром ХИЖНЯКОМ.
- Володимире Григоровичу, кожен мешканець міста розраховує на те, що влада подбає про нього, не залишить наодинці з труднощами матеріального існування, яких чимало і які часто не залежать від самих людей. Наскільки нинішній міській владі вдається виправдовувати очікування виборців, усіх городян?
- Будь-яку владу оцінюють за її конкретними справами. Перед тим, як перейти до конкретики, дозвольте згадати історію і, зокрема, про виникнення найгострішої на сьогодні комунальної проблеми - з водопостачання. Від середини минулого століття, коли Львівська залізниця проклала водогін з Латориці, Чоп отримав власне водозабезпечення. Якщо ця мережа тривалий час задовольняла користувачів, то з часом як її потужність, так і якісні характеристики перестали відповідати вимогам. Ба більше, мешканці квартир, розміщених на четвертих і п'ятих поверхах будинків, зіштовхнулися з гострою нестачею води. Крани часто бувають сухі. Протягом десятиліть водою місто забезпечувала залізниця, на балансі якої станція першого водопідйому на р. Латориця, насосно-фільтрувальна станція на вул. Латорицькій та міські вуличні водогони. Зношене насосно-силове обладнання не забезпечує необхідного тиску води при вході в багатоповерхові будинки, а фільтри, що змонтовані кілька десятиріч назад, в період повені не забезпечують очищення води до норми.
- Хто відповідальний за таке становище?
- Звинувачувати можна владу і радянських, і пізніших часів, коли десятиліттями не вкладалося майже жодної копійки на оновлення обладнання, а лише латали те, що виходило з ладу. В 90-х роках була спроба організувати постачання питної води в район багатоповерхівок із підземного водозабору в районі міського парку, але справа так і не доведено до кінця. Нинішній склад міської ради поклав собі за мету докорінно змінити ситуацію на краще. Для нас це - пріоритет. Починаючи з середини 2006 року, Чопська міська рада реалізовує програму забезпечення мешканців міста питною водою. Темпів, які були визначені перед початком робіт два роки тому, дотримуємося.
- Які кошти вкладаються в реалізацію програми водозабезпечення, хто їх виділяє?
- Кошти виділяють з бюджету міста. Отримано також 814тис.грн.субвенцій з державного бюджету. Сесією обласної ради для потреб міста було виділено 500 тис.грн. Для цього міському голові Галині Цар довелось докласти дуже багато зусиль, щоб переконати в необхідності затвердження даних проектів.
 - Кілька слів про виконавців цих робіт...
- Була укладена угода із Закарпатською геологорозвідувальною експедицією на проектування та буріння чотирьох експлуатаційно-розвідувальних свердловин. На сьогодні пробурено три свердловини, визначений їх дебіт (кількість води, що вони можуть дати за одиницю часу). Ведуться роботи по бурінню четвертої свердловини. Одночасно було проведено прокачування існуючих свердловин за допомогою компресора та ерліфтної установки з визначенням їх дебіту
- Сьогодні можна підбити перші підсумки цієї роботи. Які вони?
- Вже наявні та новопробурені свердловини здатні забезпечити мешканців міста водою згідно з нормами споживання (відповідно до діючих норм - 225 л на добу). Вже у вересні розпочаті роботи з під'єднання свердловин до єдиного водогону, встановлення артезіанських насосів, іншої необхідної арматури з метою подачі води до станції обеззалізнення та демангації. Готуємося до укладання угоди з монтажу вищеназваної станції.
- Багато проблем залишається в мешканців Виконуючи побажання мешканців міста по забезпеченню водою 4-х і 5-х поверхів багатоквартирних будинків. Як міська влада їх вирішуватиме?
- Ці питання також під контролем. У районі котельні на вул. Миру відремонтована та експлуатується підвищувальна насосна станція, яка в години максимального подавання води, двічі на добу під тиском 3 атмосфери подає в мережу багатоповерхівок по 60 м куб. води.
Проте, найбільш ефективним виявилися напрацювання міської ради по встановленню в підвалах багатоповерхівок локальних насосних станцій. Так, у 2007 році такі насосні станції змонтовані і працюють у найбільш проблемних на той час мікрорайонах. Зокрема, в будинках на вул. Берег, 18 та Прикордонників, 7"А". Відтак 153 сім'ї з цих будинків мають воду з нормальним тиском незалежно від часу доби. Аналогічна насосна станція, з заміною підвальних водяних мереж, монтується в 90-квартирному будинку № 2 "А" на пр-ті Залізничників. Встановлення в цьому будинку сучасної потужної підвищувальної системи дасть змогу на 4-му та 5-му поверхах будинку отримувати воду з таким самим тиском, як і на перших.
Значний обсяг роботи з заміни старої водяної мережі у підвалі буд..1 „А" на пр-ті Залізничників з підключенням всіх стояків, уже здійснено. Розпочато облаштування пункту управління насосної станції, де будуть встановлені два основні та два резервні насосні агрегати одночасно зі станцією захисту від „сухого" ходу, перепаду напруги тощо. Роботи плануються закінчити в III декаді вересня. Залишається побажати, щоб мешканці не порушували правил експлуатації, не здійснювали самостійних під'єднань, а повністю враховували наші вимоги, діяли у повністю відповідності з правилами користування водогоном, встановили справні сантехнічні прилади у своїх помешканнях з метою запобіганню перевитрат води.
- Крім поліпшення постачання води, в міському комунальному господарстві є й інші больові точки. Де вони і як буде з ними?
- Як ви знаєте, плоскі дахи на будинках, що були модні колись, не витримали випробування часом. Доводиться їх замінювати. До початку вересня завершено облаштування шатрових дахів будинків на вул..Латорицька, 5 та вул.. Молодіжна 13. Закінчений капітальний ремонт покрівлі будинку на вул. Молодіжна 27. Розпочато ремонт шатрового даху на будинку „57 по вулГоловній. Тримаємо в полі зору і проблеми з фасадами будинків, які руйнуються через ветхість. Нещодавно два із таких будинків на вул. Берег 77 та 75, зокрема їх фасади, відремонтовано. Підрядною організацією використано сучасні оздоблювальні матеріали.
- Поганий стан доріг - одна з бід більшості міст. Чи планує Чоп її ліквідувати, і коли?
- Роботи з капітального ремонту дорожнього покриття на кількох вулицях міста завершено. Коштів у міському бюджеті на ремонт вулиць міста недостатньо. Поповнити їх можна за рахунок податку з власників автотранспорту, що майже нереально, або за рахунок продажу майна міста чи землі. Проте, вільного майна немає, а земля „роздана" владою попередньої каденції. В місті є комерційні структури, які отримавши землю в попередні роки „використовують" її лише для вирощування бур'янів. Рекордсменом міста серед підприємців, що отримали землю і її не використовують є ПП „Хемікон АГ." Загальна кількість отриманої ним землі становить 18,5 га.
В нашому місті проведена нормативна грошова оцінка землі. Базова вартість одного квадратного метра складає 60,72 грн., не враховуючі різні коефіцієнти функціонального використання. Якщо б лише за цією ціною реалізувати 18,5 га , то місто отримало б більше 11.0 млн. грн.
За ці кошти можна привести в цивілізований вигляд всі прибудинкові території багатоповерхівок та основні вулиці міста, провести ремонт шкіл.
Дуже б хотілося, аби земельна комісія більш результативно працювала в цьому напрямку. Сесією міської ради додатково виділено кошти на ремонт вулиць Нова та Квітова. Тут відремонтуємо дорожнє покриття найближчим часом. А ще у дворі будинку на просп. Залізничників 2, 2А та на вул. Миру 17, 19, відремонтовано асфальтове покриття прибудинкової території, влаштовано підходи до під'їздів будинку № 2. Виконується ремонт водостічних труб фасаду цього ж будинку.
- Зима завжди готує свої сюрпризи. Що робиться в місті, щоб їх було менше?
- Виконано ремонт опалювальної системи в будинку № 2 на вул. Туряниці, проведено капітальний ремонт вузлів управління тепломереж в будинках № 21 на вул. Миру, №1 у пров. Прикордонників та будинку № 5 на вул. Туряниці. Ці приміщення очищено від сторонніх предметів, в них утеплено вузли управління, здійснено ремонт електропроводки,
- Дякую, Володимире Григоровичу, за розмову.

Чопська міська рада
09 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини