Закарпаття: Хто і як укомплектовує вільні робочі місця на Воловеччині

Воловецький районний центр зайнятості виступив ініціатором масового заходу для безробітних на підприємстві «Полімер – Техніка», де взяло участь 114 осіб. Серед запрошених: заступник голови РДА Степан Гавриш, директор ТОВ «Полімер – Техніка» Михайло Дербаль, заступник директора пані Венка Петрова, директор Воловецького районного центру зайнятості Іван Панькулич, заступник начальника відділу організації надання послуг роботодавцям ОЦЗ Любов Болдижар.

 На початку зустрічі І.Панькулич розповів безробітним, що служба зайнятості робить усе можливе для того, аби бажаючі працювати могли знайти роботу. Неформальна обстановка заходу допомогла безробітним поспілкуватись з працівниками і керівництвом вказаного підприємства, ознайомитися з виробничими потужностями, умовами праці і відпочинку.
 С.Гавриш наголосив на значимості таких заходів для району. ТОВ «Полімер – Техніка» була заснована у червні 1996 року і зараз є основним ринкоутворюючим підприємством району. На 10 000 кв.м. площі розміщено 700 робочих місць. На даний час завод пропонує 60 новостворених робочих місць. У разі заповнення вакансій, за словами С.Гавриша, підприємство зможе розширити обсяги виробництва.
М.Дербаль ознайомив присутніх з основними напрямками діяльності підприємства. Це зокрема  виготовлення продукції для автомобільної промисловості та виробів із пластмаси. Відомо, що виробництво оснащене сучасними іноземними універсальними машинами. «Полімер-Техніка» виконує замовлення фірми «HEFRA»(м.Врабле, Словаччина) на виготовлення кабельно-провідникових модулів, які у подальшому використовуються для кабельних джгутів легкових автомобілів. Крім того, виготовляються модулі-перемикачі для легкових автомобілів «RENAULT» за  замовленням американського концерну «TRW». Вказані товари виготовляються за технічною документацією замовників на основі давальницької сировини.
Крім того, виробнича діяльність здійснюється на підприємницьких групах "AG COMPLEX HOLDING" (Швейцарія) та "HESSEL Gerdtebau GmbH" (Німеччина).
Безробітним була цікавою екскурсія цехами заводу. Вони безпосередньо змогли ознайомитися з процесом виробництва, умовами праці та інформаційними стендами підприємства.
Після цього відбулася бесіда із заступником директора ТОВ «Полімер – Техніка» пані В.Петровою, яка розповіла про працю і відпочинок своїх працівників. У приміщені заводу вона продемонструвала оформлені стенди, на яких відображено життя колективу. Пані Петрова повідомила, що перше замовлення на виробництво продукції підприємство отримало у 1997 році. Воно стосувалось виготовлення пластмасових деталей для німецької фірми «WOLFCRAFT». Керівниця зауважила, що головною турботою керівництва компанії є задоволення потреб усього персоналу. При цьому основною підставою для щомісячного додаткового матеріального заохочення, згідно колективного договору, є якісне виконання своїх обов’язків.
Не менш цікаво розповів про виробничий процес начальник модульного цеху Василь Туринський, де виготовляють кабельно-провідникові вузли, які використовують в автомобільних джгутах.
Робітники, які вказав В.Туринський, працюють згідно розроблених інструкцій. Безробітні мали змогу ознайомитися з «Дошкою якості» і «Дошкою браку», а також «Забороненою зоною», де зберігається неякісна продукція. Усі працівники постійно проходять навчання, як на самому підприємстві, так і на інших заводах України і закордону.
Найбільш цікавою для молоді була екскурсія по цехах виробництва автомобільних перемикачів. Начальник виробництва Михайло Федорочко  розповів про англійську конвеєрну лінію, де працюють виключно молоді працівники, які пройшли спеціальне навчання і проводять збір перемикачів «TRAFIK» і «MEGANE». Кожний працівник лінії знайомий з 4-5 робочими операціями і змінює своє робоче місце кожні дві години.
Присутні на заході безробітні мали змогу поспілкуватися з роботодавцями, спостерігати за виробничим процесом, ставити запитання робітникам про специфіку і вимоги фахівців тієї чи іншої професії підприємства. Вони отримали повне уявлення про завод, були приємно вражені умовами праці. Крім того, безпосередньо побачили, що на заводі є всі необхідні умови для праці і відпочинку. Керівництво ТОВ «Полімер – Техніка» залишилось задоволене рівнем організації і проведення презентації і висловило надію на подальшу співпрацю з центром зайнятості.
Після перегляду виробничих потужностей, спілкування з працівниками та керівництвом заводу організатори заходу, гості продовжили зустріч за круглим столом, на якому піднімались проблемні питання підприємства, а також ситуація з працевлаштуванням.
 "Полімер-Техніки" розпочала роботу на території колишнього заводу «Електрон». Спільними зусиллями з руїн було відбудовано виробничі приміщення. На сьогоднішній день цехи підприємства обладнані  відповідно до європейських норм і стандартів. Фактично впроваджено європейську модель організації мотивації праці, але через особливості національного характеру, ментальності та звичаїв місцевого населення, керівництво вимушено постійно її корегувати і адаптовувати.
Основним завданням, яке висловив директор Воловецького центру зайнятості І.Панькулич залишається працевлаштування безробітних, заповнення вакантних робочих місць на підприємстві «Полімер –Техніка». М.Дербаль наголосив, що заповнення 60 нових робочих місць дасть можливість розвивати інфраструктуру та сплачувати податки до місцевого і державного бюджету. А робочі місця заповнюються дуже повільно.
Однак у чому проблема? Чому мешканці гірських районів не бажають працювати на цьому виробництві?
Як свідчить практика, недостатньо загітувати людей, навчити й працевлаштувати, потрібно ще створити такі умови праці, які б не викликали у кваліфікованого працівника думку щодо зміни роботи. Дуже важливо, аби у колективі, який постійно збільшується не залишилися поза увагою кваліфіковані робітники у першу чергу молодь, яка тільки починає свій трудовий шлях, а також бажаючих працювати інваліди. Саме на цьому потрібно сконцентрувати зусилля менеджерів підприємства.
Порівняння діяльності вказаного підприємства з провідними компаніями, зокрема "Джейбіл Сьоркіт Юкрейн", "Ядзакі" та "Гроклін-Карпати", які працюють у регіоні, вказують на те, що для успішного заповнення робочих місць необхідно опрацювати, зокрема, питання відкриття безкоштовної їдальні для працівників підприємства. Більшість робітників з далеких населених пунктів, тому харчування за доступну ціну заохочуватиме їх працювати на цьому підприємстві. Потрібно також забезпечити доставку працівників із далеких гірських сіл та селищ службовими автобусами (у данному випадку оптимізувати маршрути розвозу таких категорій громадян, враховуючи їхнє місце проживання), а також важливим аспектом є підвищення розмірів заробітної плати з урахуванням зміни прожиткових мінімумів та мінімальних зарплат. Не слід вважати, що вказані зарплати задовільнять місцевих мешканців. Зокрема, мешканці гірського села мають доходи зі своєї присадибної ділянки і підсобного господарства. Аби працювати на виробництві повний робочий день, їм потрібно отримувати заробітну плату, яка компенсуватиме прибутки селянина з його ділянки і підніме купівельну спроможність.
Окремо були підняті питання системи професійного навчання, методики тестування робітників, підбору адміністративного персоналу. Так начальник відділу кадрів підприємства Віталій Дідріцел розповів про отримання робітничої професії відповідно до вимог роботодавця. На початку бажаючі працювати проходять попередній вступний інструктаж із загальною інформацією про умови праці на виробництві. Після цього здійснюється обов’язковий медогляд. Далі - інструктаж безпосередньо на робочому місці. Особа поступає працювати учнем на 15 днів, одночасно за ним закріплюється наставник. За вказаний період стажер має вийти на норму у 70%, а також теоретично і практично скласти іспит. Після успішної здачі йому присвоюють кваліфікацію 2 розряду. Адміністративний персонал у своїй більшості починає свій шлях з робітничих професій, щоб добре орієнтуватися у виробничому процесі, володіти професійними навичками. Співробітники проходять навчання по менеджменту якості, по засвоєнню нових технологій та виробництв не тільки на підприємстві, а й за кордоном. Зокрема на даний час 8 монтажників повернулися  зі стажування у Чехії, 4 особи пройшли прискорені курси німецької мови у Інституті Гете у м.Києві.

Ірина Панкулич, провідний спеціаліст відділу організації профорієнтації Закарпатського обласного центру зайнятості

 

07 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини