В Ужгородському прес-клубі розповіли, як українцям отримати наукову стипендію по програмі академічних обмінів

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему «Програми академічних обмінів: як українцям отримати наукову стипендію».

Журналісти зустрілися з представниками та  стипендіатами найстарішої і найбільш відомої у світі програми наукових обмінів Сполучених Штатів Америки -- Програми ім. Фулбрайта. Програма діє з 1946 року, нині — у 155 країнах світу.
Про те, чим корисні довготермінові дослідницькі проекти, як потрапити до Програми, який досвід можна отримати, перебуваючи на стажуванні закордоном, розповіла координатор Програми обміну науковців ім. Фулбрайта Наталія Залуцька. З її слів, у рамках Програми ім. Фулбрайта в Україні проводять конкурси для науковців, студентів, викладачів та випускників вишів. Вони можуть побувати в Америці, а американці — в інших країнах світу (українські вузи мають можливість запросити американських лекторів). Понад 400 українських стипендіатів вже провели рік наукової праці в США. Серед них — Андрухович, Забужко, Головатий та інші відомі особистості.
Як розповіла Н. Залуцька, у презентованій Програмі обмінів з часу її відкриття в Україні у 1992 році взяли участь 6 закарпатських фахівців. Організатори обмінів не встановлюють преференцій ні галузево, ні регіонально. Все ж найбільше учасників — мешканці Києва та великих університетських міст — Львів Харків, Одеса.
Участь у засіданні також взяли випускники Програми ім. Фулбрайта - ужгородці Віталій Жугай, Світлана Слава та Маріанна Коршинська. 
Віталій Жугай засвідчив, що отримав важливий досвід та можливість досконалого вивчення своєї теми — «Аналіз критеріїв та умов успішного функціонування якісної преси в США». «Мені дуже сподобалося працювати над науковою розвідкою в США. Особливо було корисним спілкування з фахівцями, вразила демократичність відомих тутешніх політиків і науковців, які вільно спілкувалися з іноземними дослідниками.  Цікавими були, наприклад, так звані «години щастя», на які збиралися викладачі для спільного проведення часу, наприклад, веслування на 100-річному вітрильнику чи полювання за крабами, — розповів В. Жугай. Як, можливо, пафосно не звучало б, але такий обмін є позитивним і для нашої країни загалом. Адже роблять наших фахівців більше конкуренто спроможними, сприяють розвитку і нас, і нашої країни».
Психолог, викладач УжНУ Маріанна Коршинська розповіла: «Я була вражена престижність Програми ім. Фулбрайти, рівнем поваги до фулбрайтерів. До речі, часто навіть вузи оцінюють за тим, скільки їхніх викладачів брали участь у програмі ім. Фулбрайта. Я мала змогу побувати у значній кількості університетів, куди нас запрошували читати лекції. Важливо, що не тільки ми вчимося новому, а й маємо можливість показати і свої досягнення, презентувати надбання українців. Після зустрічей із фулбрайтерами американці починають інакше дивитися на нашу країну». 
Професор кафедри економіки, менеджменту і маркетингу економічного факультету УжНУ Світлана Слава зауважила, що було б добре, якби дослідження українських вчених більше популяризувалися в Україні. «Програма ім. Фулбрайта — одна з тих програм, які професійно збагачують і зокрема дають можливість порозуміти сенс американського суспільства, бо за короткий час перебування в США їхні принципи життя неможливо осягнути», — сказала С. Слава.

07 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:39
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 2
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини