Химерний зоопарк на проспекті Свободи

В Ужгороді оселилося зухвале міське мистецтво

Химерний зоопарк на проспекті Свободи

«Ми готові до будь-якої реакції на наші твори. Головне - аби не було байдужих!», - так кажуть молоді митці, що втілили доволі сміливий проект оздоблення Проспекту Свободи і утнули там химерний «Зоопарк». Мета – розворушити місто й містян, і – надихнути на нові цікаві проекти. Ексклюзивний «звіринець» його автори вважають провокацією у міському мистецтві. Адже в Ужгороді досі були тільки традиційні пам’ятники, а нині є й незвичні скульптури. Їх місту до Дня народження подарували молоді скульптори Михайло Колодко, Михайло Ходанич, художник по металу Василь Криванич та Руслан Тремба, яким допомагали студенти Закарпатського художнього інституту.

Скульптор Михайло Колодко, студент Ігор Панічев, скульптор Михайло Ходанич та  художник по металу Василь Криванич (зліва направо) не вперше випробовують  металевого Бика на фотогенічність

«Це такий казковий бичок, який жив тут, мабуть, завжди, але помітного його стало лише тоді, коли спиляли великі старі дерева. Усі ці звірята таким чином тут «проявилися», - Михайло Колодко творить нові міські легенди. Це - нова історія проспекту Свободи, каже біля синього роганя у зелені «сердечка» автор скульптури. Тварина – уже майже знаменитість. Чимало охочих сфотографуватися верхи. Це можливо і безпечно – гарантують автори, самі вже випробовували. «Він вдався міцним і надійним. Ми й очікували, що будуть охочі залізти на бика, сфотографуватися. А ще він для того, аби бавилися діти», - тлумачить Михайло і розповідає, що, якщо придивився, помітно: тварини мають різний характер.

Дався взнаки почерк кожного із чотирьох авторів, і характерні площинні композиції Ходанича (як от Саламандра й Кіт, що лізе по Горобця) відмінні від творів Василя - рука майстра-коваля відчувається в уже улюблених жінками і дітьми Метеликах, а також Равликах, які відкривають «зоопарк». Муха та Гусінь Руслана видають захоплення автора вітражем. А Бик, Лось та Лісоруби Михайла Колодка – це практично сучасне концептуальне мистецтво, стильне і не позбавлене гумору. Арка з кількома горобцями – це вже спільна творчість, власне, як і сама ідея зоопарку.

Скульптурний Лось  Михайла Колодка оселився на проспекті одним з перших

Щодо вдачі кожної зі скульптур, то, каже Михайло Колодко, певні неприємні риси показані лише для повноти характерів. Приміром, Гусінь – це рожева істота, яка хоче бути злою, та їй це не вдається, вона навіть має на кінці хвоста сердечко. Язикатий «Синій» - найфантастичніший з усіх мешканців, адже немає певної «породи», зате – власний шарм завдяки зухвалій міміці. Скульптори хотіли створити якнайширший спектр характерів, аби діти знайомилися із цікавими істотами. «Усе почалося з Лісорубів, які оселилися тут, коли почали спилювати алею. А відтак поступово народжувалися тваринки, які могли би жити в Ужгороді, але чомусь їх ніхто досі не бачив. У місті нема свого зоопарку, і, певно, наш в якійсь мірі це виправляє».

Михайло Ходанич зі своєю "сердечною" Мавпочкою

…Нова історія проспекту продовжує творитися під акомпанемент дриля. Студенти Закарпатського художнього встановлюють двох останніх мешканців зоопарку: Свинку і Мавпочку із сердечками на пузцях. «Сердечка - невипадкові», - розповідає автор дерев’яних скульптур Михайло Ходанич. «Свинка і Мавпочка розташовані обабіч лавиць для закоханих і як тотемні тваринки мають охороняти любов усіх, хто прийде сюди. Дехто, мабуть, тут матиме перший поцілунок. Не виключено, що навмисно приїжджатимуть і люди з інших міст»…
Останні штрихи пензликом із фарбою і - яскрава Мавпа тепер міцно стоїть не так на ногах, як на дерев’яному постаменті. Пеньок від спиляного дерева відтепер – п’єдестал для несерйозного пам’ятника, скульптури, яка може подобатися не всім, але має шанси піднімати настрій оточуючим. Автори кожному рекомендують почухати сердечка на животиках свинки та мавпочки – на щастя. «Це нові міфи для Ужгорода», - каже Михайло. А тим часом стало відомо, що певну процедуру за бажання можна провести із Лосем: слід поплювати на руки, потерти їх, загадуючи щось собі потрібне і… засунути тварині під хвіст. Що ж – хлопці творили своїх звірят в доброму гуморі… «Скульптури випромінюють такий добрий, щирий, наївний настрій, захоплення від світу… Це – нова якість для Ужгород. Адже це європейське місто, а ще ж у нас найбільша в Україні народжуваність, це місто дітей. Місто щастя, веселкове місто. Я думаю, ми допомогли Ужгороду в цьому. Проспектом часто ходять матері з дітьми, малята часом плачуть, а коли бачать скульптури, усміхаються. Я вважаю, що нашу задачу ми виконали на 5 балів», - усміхається й Михайло Ходанич, поглядаючи на веселу Мавпу…
Усього на проспекті дві дерев’яні скульптури та 15 композицій з металу. Більшість розмістилася на стовбурах дерев, що залишилися тут, доки виростуть нові – аби не було порожньо і нудно. У цій мистецькій провокації є й екологічна ідея. «Підтекстів насправді багато. Кожна людина знайде для себе і веселе, і трагічне в цьому. Ми хотіли і застерегти, зачепити й екологічну тему, але водночас пам’ятаємо і про добрі наміри – адже старі дерева дійсно треба було прибрати». До речі, думка вирізьбити щось гарне з пнів була, та дерева виявилися надто трухлявими і поточеними шкідниками…
Художники не встигли зробити Качку, хоча одне з дерев готове прийняти її гніздо. Так само є ідея витворити з металу нахабних хробаків, які би гризли стовбур. Не виключено, що на жердці з горобцями з’явиться ще щось нове й смішне. Це – живий проект, кажуть молоді скульптори. Тішаться, що місто дало можливість втілити ідеї не в ескізах, а у творах. У матеріалі реалізовували два тижні – працювали практично цілодобово.

«Ми хотіли цими творами гучно крикнути і показати, що мистецтво може бути різним» - каже Михайло Колодко від імені усієї молодої і зухвалої команди. Чекають, що їхній приклад викличе до життя альтернативні міські оздоби – дещо проміжне між нудними традиційними пам’ятниками і оцією авантюрою. «Насправді цей зоопарк можна вважати такою собі акцією, довготривалою виставкою, - каже автор, який не приховує задоволення від того, що проспект ожив, - «Усе це може як поширитися на другий бік вулиці, так і переселитися у Боздоський парк чи на дитячий майданчик». Але хлопці, які зробили Ужгороду цей ексклюзивний подарунок, вірять, що у кожному разі «зоопарк» назавжди зостанеться в пам’яті ужгородців та – надихне місто на нове, живе мистецтво.

P.S. Утнувши химерний «зоопарк», молоді скульптори не полишають проспект напризволяще. Уже в роботі проект пам’ятного знаку одного з найвідоміших ужгородців, що тут мешкав – Павла Бедзіра. Це має бути дещо вишукане – водночас легке і серйозне, у стилі цього легендарного митця. Згадують його графіку, знамениті Бедзірові дерева,  і втілюватимуть в об’ємі, з металу…

Алла Хаятова
03 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

anonim 2008-10-10 / 10:35:00
Возможно всё ! если делать это приходится не нам...

SmoothCriminal 2008-10-07 / 23:59:00
Люди, старі дерева добре позрізали! Через них там світа божого не видно — біля Білочки одне з найдебільніших перехресть Ужгорода, на якому постійно аваірії, і не в останню чергу через зарослість зеленню оглядових прострілів на повортах. Тепер хоч дорогу видно. І пішоходів, які вискакували часом "нізвідки".

Розслабтесь. Зрубані дерева теж колись хтось садив, і ці теж хтось зрубає.

Рая 2008-10-07 / 20:15:00
Дійсно це показує мрію дебыльного мера.По друге дійсно можна було зробити усе дешевше та якісніше,але цього Ратушняку та його оточенню не потрібно.Треба відмивати бюджетні гроші і без тендерів.Що діється навколо його не цікавить в якому стані мережі,інші вулиці,освітлення в інших районах міста.До речі тротуарна плитка вкладена не по технологіі на стару яка шаталась без бетонного вирівнювання та інше .Маленькі діти бігапють огорожі від магістралі нема,не продумали велосіпедніх доріжек.Взагалі проєт аля ратшняк розрахований на швидке відмивання коштів

Ужгородка 2008-10-07 / 19:10:00
Краще б вкрутили лампи на Набережній незалежності, дуже приємно ходити в темноті. На це грошей що немає?

SL_3000 2008-10-06 / 22:50:00
Про який Ви ремонт, шановна Таня говорите?.. Ніякого ремонту проспекту, по суті, нема. Тому що проспект - це не лише частина від "Білочки" до "України", а ще й від 16-типоверхівки до "Білочки" і від "України" до вокзалів.



Хтось там бачив ремонт?.. Думаю, що ніхто. А що стосується вокзалів, воріт міста, то в дощову погоду від них треба йти з гумовими чоботами. А це мерія не бачить.




То про який ремонт, друзі, ми тут говоримо?..

kocia 2008-10-06 / 11:40:00
так держати!!!

ХЗ 2 Таня 2008-10-06 / 09:49:00
Таня, ти явно вже затупіла!!! Народу навязали, що, б..я, ремонт це офігено, але нас вже не питають зрізати ті дерева, ставити ті скульптури і взагалі що вони зробили??????????????? асвальт втоптали там де він вже був???? чи світильники поставили?????????? а про мікрорайони вони трохи забули там де куча вулиць які взагалі вщент розбиті!!! а ти кажеш комусь це не подобається, вони ніфіга не зробили! взагалі нічого, просто обновили те що є і ВСЕ!

Таня 2008-10-05 / 22:52:00
Проспект дуже гарний!!! автори молодці, а міська влада молодці, що дали згоду на такий дизайн.

а всі ті, кому не подобається - просто мабуть звикли жити серед розбитих доріг та бруду, і не хочуть розуміти, що зараз 21 століття.

Поїдьте до європейських країн і побачите, що там безліч вулиць зроблено у подібному, до нашого проспекту, стилі. перший раз за роки Незалежності проспект Свободи відремонтовано, а комусь це не подобається.

тупий наш народ - нічого не вміє цінити.

Песиміст 2008-10-05 / 22:36:00
Ужгородцям,можливо,це і не подобається. А для мешканців райцентрів,де замість нормальних доріг і тротуарів-яма на ямі й калюжа на калюжі,-зовсім непогано.Особливо подобається дітям.

Ваня 2008-10-05 / 21:36:00
місто і справді - чим далі, тим більше схоже на цирк. може, тому й скульптурки не такі вже й недоречні? ) якщо в теперішньому Ужгороді бики, лосі, свині, гади і т.д. є на Поштовій, то чого вони не можуть жити й на проспекті? а стаття непогана, як на мене - поцікавилися думкою авторів, а вони пояснили...

ХЗ2Ваня 2008-10-05 / 19:22:00
І ти думаєш що стало краще??? Якась фігня висить на дереві - б..я, цирк якись а не город, тим паче що відволікає водіїв!

SL_3000 2008-10-05 / 16:11:00
Ваня, чого так ображаєшся?..



Що значить - нічого?.. Робити, звісно ж, треба. Але якщо роблять, перепрошую, х...ню, значить про це треба говорити, критикувати. Аби наступного разу було краще.



Ти ж подивися, як ми деградуємо - по твоєму треба радіти, що оновили?.. А як оновили - це уже не цікавить?..




З такими принципами далеко не заїдемо.

Ваня 2008-10-05 / 15:40:00
за такою логікою, для міста взагалі нічого не можна робити.

що ж чинити, якщо ми всі живемо "в етом мєстє і в ето врємя"? себто, в Ужгороді року 2008-го...

Атар 2008-10-05 / 14:33:00
А хлопци, желающие всих розвэсэлыты своими скульптуркамы, здесь действительно нипричём. Просто, "случились" не в том месте и не в то время

Атар 2008-10-05 / 14:16:00
Как "до чого тут БЮТ", Ваня? У БЮТ в горсовете - самая большая фракция: 17 человек, если не ошибаюсь, из 50-ти. Если бы не они, в горсовете не было бы проратушняковского большинства, тупо поддерживающего любые прихоти этой "справди бэздарной влады" - начиная от дерибана земли и заканчивая примитивными проектами по отмыванию бабла типа "реконструкции" Проспекта.

Ваня 2008-10-05 / 11:33:00
до чого тут БЮТ і справді бездарна міська влада? Хлопці хотіли розвеселити Ужгород скульптурками. Журналістка ж і пише: це акція, потім фігурки переїдуть. Найпростіше - взагалі нічого не робити, а тільки пискувати

SL_3000 2008-10-05 / 09:32:00
Так, і завдяки БЮТу у тому числі. За це б БЮТу варто дати по писку :).



Цілком погоджуюся.

orange 2008-10-05 / 00:00:00
"Бездарно, як і нинішня міська влада Ужгорода?.."



Та влада, якв існує виключно завдяки підтримці ужгородського БЮТу?..:))

SL_3000 2008-10-04 / 23:28:00
Проспект - повний маразм. Я розмію, якби ТАКЕ зробили десь у Боздошському парку чи на дитмайданчику, все було б Ок.



А так що вийшло?..



Ці дерева і фігурки просто бісять. Бездарно, як і нинішня міська влада Ужгорода.

Ваня 2008-10-04 / 09:00:00
Що саме?

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини