Субсидії на ЖКП: Кому вони призначаються і про порядок їхнього оформлення

З метою соціального захисту населення у зв'язку з поступовим підвищенням вартості житлово-комунальних послуг (електро-, тепло-, водо-, газопостачання) сім'ям із невисокими доходами надається можливість отримувати відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг у безготівковій формі.

Право на призначення субсидії визначається, виходячи із вартості послугу межах норм споживання та середньомісячного сукупного доходу сім'ї. Розмір субсидії розраховується, виходячи з обсягів фактичного споживання послугу попередньому періоді, але не більше від установлених норм. При цьому норма користування загальною площею житла та нормативи користування комунальними послугами встановлюються, виходячи із 21 кв. метра на наймача і кожного зареєстрованого у житловому приміщенні та додатково 10,5 кв. метра на всіх тут зареєстрованих, а для громадян, які проживають у однокімнатній квартирі, — на загальну площу, незалежно від розміру квартири.
За умови призначення житлової субсидії в межах норми користування загальною площею житла і нормативів користування зазначеними послугами громадяни, зареєстровані у житловому приміщенні, сплачують 20% середньомісячного сукупного доходу.
Якщо у житловому приміщенні зареєстровані та проживають тільки пенсіонери й інші непрацездатні громадяни або якщо серед зареєстрованих є неповнолітні діти, інваліди першої та другої груп і середньомісячний сукупний дохід на одного зареєстрованого у житловому приміщенні не перевищує 50% прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, розмір плати за житлово-комунальні послуги в межах норми користування загальною площею житла та нормативів користування зазначеними послугами за умови призначення житлової субсидії становить 15% їхнього середньомісячного сукупного доходу.
У повідомленні про призначення субсидії зазначається обов'язкова частка плати сім'ї в межах норм споживання, яку отримувач субсидії повинен сплачувати щомісячно. У разі, коли вартість фактично спожитої послуги менша, ніж обов'язкова частка витрат на оплату цієї послуги, отримувачі субсидій сплачують її фактичну вартість.
Якщо ж сім'я економно споживала газ, воду, електроенергію у період отримання субсидії, то при призначенні субсидії на наступний термін розмір її витрат зменшується на 2 % за кожні 10 відсотків економії. Так, за 10 відсотків економії послуг обов'язковий платіж громадян зменшується із 15 до 13 відсотків сукупного доходу, а за 20 відсотків економії частка плати громадянина зменшується з 15 до 11 відсотків доходу. Тобто, заощаджуючи енергоресурси, отримувачі субсидій мають можливість зменшити витрати на оплату житла до 10 відсотків, а сім'ї з пенсіонерів та інших непрацездатних громадян, - до 5 відсотків свого середньомісячного сукупного доходу.
Субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг надаються у безготівковому вигляді, тобто суми призначених субсидій перераховуються на рахунки отримувачів субсидій в організаціях, що надають послуги; їх розмір змінюється залежно від фактичного споживання послуг.
У разі, коли по закінченні терміну отримання субсидії зазначені послуги використано на суму, меншу від суми призначеної субсидії та обов'язкової частки плати у межах норм споживання, то невикористані перераховані кошти повертаються
організаціями, що надають послуги, на рахунок відділів субсидій. У разі, коли по закінченні терміну отримання субсидії зазначені послуги використано на суму, більшу від суми призначеної субсидії та обов'язкової частки плати, відділи субсидій донараховують необхідну суму коштів на рахунки громадян в організації, яка постачає газ, але не більше від установлених норм. Перерахунок субсидій у межах встановленого терміну її призначення в разі зміни цін і тарифів на послуги проводиться без звернення громадян.
Для призначення субсидій громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає до відділу субсидій довідки про доходи кожної із осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, та відомості про забезпеченість житловою площею та комунальними послугами (розміри платежів). У відділі субсидій громадянин заповнює заяву та декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні.
Спрощений порядок надання житлових субсидій передбачає, що громадяни не надають підтверджуючі документи до відомостей, викладених у декларації про доходи та майновий стан. Рішення про призначення (чи непризначення) субсидій приймається на підставі заяви, декларації, довідок про доходи та довідок про розміри платежів за комунальні послуги. Спрощення порядку надання населенню житлових субсидій не позбавляє громадян відповідальності за достовірність інформації, яку вони надають органам, що призначають субсидії.

Адміністрація ВАТ «Закарпатгаз»
03 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини