Голова Закарпатської облради приймав громадян у гірській глибинці

Голова Закарпатської облради Михайло Кічковський, його заступник Михайло Мартин, керуючий справами виконавчого апарату облради Віктор Бульчак та начальники відділів провели виїзний прийом громадян на базі окремих сільських рад Іршавщини, а також нараду - семінар з працівниками виконавчого апарату райради, яку очолює Петро Станко, з питань методики і практики проведення пленарних засідань сесії райради, документообігу та недопущення проявів корупції в діяльності органів місцевого самоврядування.

Голова Закарпатської облради приймав громадян у гірській глибинці

  Голова облради приймав жителів гірської самоврядної громади с. Бронька, яке готується до виборів сільського голови, обов’язки якого сьогодні виконує Марія Петришинець. До Бронькіської сільради, зазначила вона, входить і присілок Суха, який має статус гірського. За угорців ці два села були одним цілим, тому окремі депутати донині воліли б бачити Броньку неподільною. Сьогодні на кожній території, де проживає близько 4 тисяч осіб, діють свої навчальні, медичні, клубні та бібліотечні заклади, переробний цех «Лісовий дар», куди громади здають лісові плоди та ягоди, лісопильня Довжанського лісгоспу, фореле господарство та низка приватних фірм. Обидва села газифіковані.
    Сама ж сільрада, як і багато сільрад по Україні, мешкає в старій будівлі, без огорожі, а кабінети та меблі в них повертають спогадами у 70 –і роки минулого століття: ні тобі комп»ютерів, ні інтернетів. «Наша сільрада дотаційна», - підкреслила пані Марія, вловивши прискіпливі погляди гостей. Не відкладаючи на потім, голова облради зателефонував директору Довжанського державного лісомисливського підприємства Василю Леднею і попросив допомогти сільраді облаштувати подвір»я, встановити загорожу тощо. Пан Ледней, відклавши усі справи, приїхав на зустріч, під час якої спільно оглянули територію і визначились з будматеріалами та строками ремонтних робіт.
    А тим часом бажаючих поспілкуватися з головою облради більшало. Сухівська сімейна медсестра Ганна Пальок клопотала про надання ФАПу сучасного обладнання, адже амбулаторія обслуговує понад 500 дітей. При цьому відмітила, що вперше керівництво обласного рівня завітало на прийом у глибинку, отже, казала вона, влада стає ближчою до народу. І додала: можливо тому, що у нас немасвого війта, голова райради у нас – частий гість і не було випадку, аби він відмовив у допомозі. Проте, як і у всякої громади, ми також маємо проблеми, які потребують допомоги вищого рівня.
Голова Закарпатської облради приймав громадян у гірській глибинці  Директор Броньківської середньої школи Василь Дьорба, де навчається 270 школярів, 30 відсотків яких доїжджає із присілку Суха, розповів про те, що навчальний заклад потребує капітального ремонту. То ж він просив голову облради посприяти щодо включення цього об’єкту у програму розвитку освіти району чи області на наступний рік.
    Фельдшер Бронківського сільського ФАПу Ірина Пальок просила посприяти у заміні системи каналізації, що самотужки громаді не подужати. Приємно здивував безробітний Іван Ботош, який попередив, що його до голови облради привело декілька питання. Чоловік клопотав про впорядкування сільського сміттєзвалища, про розширення меж населеного пункту з тим, аби молоді сім’ї мали де збудувати собі оселю, про відродження швейного цеху, де свого часу працювало 56 фахівців, котрі сьогодні готові знову приступити до роботи, треба лише допомогти з інвестором. А ще Іван Іванович просив депутатів облради прийняти відповідне рішення щодо високих розцінок за послуги інвентарбюро. І, замітьте, жодного питання, яке б стосувалося його особисто.

Співпраця між владою і громадою – ключ до успіху

    Голова облради по кожному питанню дав конкретні відповіді та звернувся, як мовиться, на ходу до керівників відповідних служб і управлінь райдержадміністрації та ОДА, наголосивши, що керівництво області та керівництво району в рамках ухваленої депутатами облради обласної „Концепції комплексної системи поводження з побутовими відходами для Закарпатського регіону“,, працюють над вирішенням проблем екології краю, зокрема, по збору та вивезенню сміття. Адже пріоритетом розвитку Закарпаття визначено рекреацію й туризм, а це ті галузі, де чистота довкілля – одне з основних питань залучення інвесторів, туристів і т.д. Підприємство „AVE Виноградів“ за результатами виїзного засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові облради у м.Мішкольці (Угорщина) розпочало організацію збирання сміття у населених пунктах району, на виробництвах, безкоштовно роздано контейнери, проведено величезну роботу з людьми. Вирішується з допомогою облради на рівні Міністерства регіонального будівництва питання спорудження полігону твердих побутових відходів у с.Широке, при проектуванні якого дотримано та враховано усі вимоги Євросоюзу, які пред’являються аналогічним підприємствам за кордоном. Серед них – дренажна система, пожежний резервуар, асфальтовані та кам’яні дороги, метеорологічна станція. Завершуються переговори і з питання спорудження заводу з переробки сміття за зразком всесвітньо-відомої австрійської компанію Enerqie AG Oberosterreich (Верхня Австрія ). За схемою AVE Іршавщина також стане учасником руху здорового довкілля. А поки що, як повідомив голова райради Петро Станко, район самотужки працює в цьому напрямку з підприємством „Закарпаттявторсировина“, яке займається збором та сортуванням сміття з подальшою його переробкою на відповідних заводах. Ясна річ, цей проект не може задовольнити всі потреби району, але робота ведеться, як мовиться, до кращих часів. Щодо розширення меж населеного пункту. Для цього, підкреслив М.Кічковський, громада насамперед повинна розробити генеральний план села, що дасть змогу бачити загальну картину І тільки після цього можна приймати відповідні обґрунтовані рішення.
    Завідуючу Броньківським дитячим дошкільним закладом Ольгу Ледней турбує наближення зими, а в стінах дитсадка, де мешкає 62 дітей, все ще нема опалення. Хоч закриває дитсадок, скаржилася Ольга Дмитрівна, яку щиро болить доля очолюваного закладу.
    Директора Сухівської ЗОШ І–ІІ ст. Віру Пупену привело до голови на прийом одне бажання: допомогти громаді знайти міжнародних донорів, які б виявили бажання допомогти розбудувати самоврядну територію до рівня кращих. Адже, казала вона, ми маємо досвід роботи з Українським інвестиційним фондом, з допомогою якого збудували добротну сучасну школу і сьогодні готові знову активізуватися і взятися за розбудову інфраструктури села, не очікуючи манни з неба. А ще Віра Іванівна просила допомогти у спорудженні дамби протяжністю 200 метрів на березі сільської ріки, що поруч із будівлею навчального закладу, яка під час проливних дощів заливає все довкола.
    Вислухавши Віру Іванівну, М.Кічковський запропонував їй балотуватися на посаду сільського голови, бо її діловитість стали б і у пригоді громадам обох сіл. На що вона відповіла: „Я – педагог і моє діло – вчити дітей, але готова включитися у розбудову самоврядних територій якнайактивніше“. І насамкінець директор попросила матеріальну допомогу. Ні, не собі, а багатодітної сім’ї Батрин, діти якої навчаються в школі, причому на добрі оцінки. І запросила матір сімейства, яка, розповідаючи про старших доньок, журилася за їхню долю, бо більшість навчальних закладів – на платній основі.
    Іван Петришинець – безробітний, доглядає за хворою дружиною. То ж, мабуть, – подумалось, – чоловіку потрібна матеріальна допомога. Коли розговорились, виявилось, що Іван Васильович переймається порядком у селі, а точніше, захаращенням річки і потічків та долею людей з вадами, які потребують стаціонарного лікування.
    Завідувачка Сухівським дошкільним закладом Поліна Райда просила допомогти пробурити скважину, бо без води дитсадочок існувати не може. Почали спільно розбиратися по суті і дійшли висновку: оптимальний варіант – викопати силами громади криницю, встановити мотор і – по роботі. На тому й зійшлися. Кошти на будматеріал і роботи було знайдено тут же. Завітав голова облради і в сільську бібліотеку, яка розташована в приміщенні сільради. Як розповіла завідувачка, бібліотека – вікно у світ – одна з кращих в області, от абонементний відділ – без Божого світла, бо віконна дірка застелена плівкою. Михайло Михайлович тут же зателефонував одному з меценатів, якого й попросив привезти для потреб бібліотеки сучасне вікно. Тут же було знято розміри, домовлено про день доставки.
    Група літніх чоловіків перестріла М.Кічковського при виході. Вони зібралися, аби почути правду з перших вуст про ситуацію в парламенті держави та почути точку зору очільники обласних парламентарів. Розмова затяглася. Якщо все- таки виборів нам не уникнути, казав один із них, то ми вважаємо, що маємо підтримати лінію Президента, як таку, що найбільше відповідає інтересам українського народу. На що М.Кічковський відповів: наш народ – мудрий, виважений і він зробить правильний вибір в ім’я своїх дітей і онуків, які прагнуть жити в цивілізованій європейській державі. Обіцяйте нам, вимагали чоловіки, що ви приїжджатимете до нас частіше, бо через пресу знаємо, що відбувається в області, як депутати уболівають за стратегічні об’єкти краю та в цілому за край, але нам важливо знати ще й те, що доля сільських громад також не байдужа ні владі, ні депутатм. На цій дружні ноті голова облради потиснув усім руку, давши слово, що у скорім часі він знову навідається в Броньку.

Досвід розбудови самоврядної території – не за горами

    Прямуючи в Іршаву, ясна річ, через селище Довге, де головою Михайло Шкелебей, не можливо було не зупинитись у його центрі, біля Будинку культури, де повним ходом ведуться ремонтні роботи. Селищний голова з гордістю взявся розповідати про самоврядну територію, яка нараховує 7 тис чоловік. Тут працюють підприємства «Ено-Довге», ВАТ «Машинобудівний завод», згадане Довжанське державне лісомисливське підприємство, та понад 20 малих підприємств, відкрито Територіальний центр СОПОНГ ( соціальне обслуговування пенсіонерів та одиноких), два храми. А торік збудовано 4 км автошляху. Все це за гроші сільради, яка зуміла успішно продати землю, у т.ч. й зацікавленим під санаторій «Боржава» (колишній «Факел»), виторгувавши понад мільйон гривень, який розбудовується швидкими темпами за вищими європейськими стандартами і який, за словами виконавчого директора Дмитра Гоголя, вже з Нового року прийме перших бажаючих оздоровитися на історичній батьківщині графів Довга їв та славнозвісного композитора-поета Михайла Машкіна, на честь якого щорічно проводиться на Іршавщині Всеукраїнський пісенний фестиваль. Лише та громада дотаційна, яка хоче бути такою, – казав Михайло Шкелебей. Авжеж, хазяїнами не народжуються – такими стають.
    Коли під»їхали до села Білки – одне з найбільших сіл Закарпаття, то голова облради попросив звернути з центральної дороги до садиби двічі Героя Соцпраці Юрія Пітри, якому, до речі, сільська еліта пам’ятник поставила за життя. Юрій Юрійович порався на земельці, що неподалік від домівки. Побачивши гостей, зрадів щиро.
    –Не міг не завітати, – казав Михайло Кічковський, – потискаючи руку Герою, – бо зазвичай до таких людей, як ви, влада приходить на празники, а я вважаю, що цього мало. Зав»язалась розмова. Юрій Юрійович згадував молоді роки, здобутки свої та колег по роботі. „Я стежу за діяльністю облради і повинен сказати, що такої патріотичної як теперішня ще не було на Закарпатті“, – казав Юрій Юрійович і додав: – Це – щиро тішить“. „А що засмучує? – перепитав Михайло Михайлович. На що Юрій Юрійович відповів: „Здоров»я, яке останнім часом барахлить“.
    Голова облради тут же запропонував Герою путівку в санаторій з тим, аби своє 95 річчя (а буде це у березні 2009 року) зустріти в доброму здоров»ї. Юрій Юрійович подякував голові облради за увагу і подарунки і щиро по – батьківськи похвалив теперішнє керівництво району, яке, за словами знаного Пітри, дбає про Іршавщину належним чином.
    Лише один факт. За останні роки через Український фонд інвестицій на Іршавщині відремонтовано та збудовано більше 20 об»єктів соціальної сфери. Сьогодні найскладніший і водночас найпрестижніший об»єкт, над яким працю районна влада разом із депутатським корпусом району – будівництво басейну в райцентрі та сучасного спортивного комплексу, рівних за масштабами та роз розмахом і умовами в області знайти буде важко.

Професіоналом бути зобов’язаний

    Нарада–семінар проходила в кабінеті голови райради з участю М.Кічковського та його заступника Михайла Мартина.
Голова Закарпатської облради приймав громадян у гірській глибинці_1Найперше голова облради поділився враженнями від прийому громадян, зазначивши, що район у цілому розбудовується, самоврядні громади активізуються, діють і це було видно з переліку питань, з якими прийшли жителі Броньківської сільради на прийом. Сьогодні людей тривожить не тільки своє особисте, а й загальне, людське. Більшість просила, як за Біблією, не рибу, тобто матеріальну допомогу, а вудицю або можливостей заробити самим копійчику. Це означає, що вони мислять по – новому, по–європейському. Звісно, у складних проблемах влада повинна допомагати громаді, і тут іншого не дано. Водночас вона сама повинна працювати професійно, грамотно. Так, щоб кожна людина, яка переступила її поріг, повернулась додому задоволеною і ставленням до неї, і бездоганним вирішенням того питання, яке привело чи то в сільську, чи то в районну раду. Це найперше стосується відділів документообігу, кадрів, звернень громадян тощо.
    Заступник начальника відділу організаційної роботи та взаємодії з органами місцевого самоврядування Михайло Пригара поділився досвідом роботи облради з питання проведення пленарних засідань, відзначивши, що всі питання ретельно опрацьовуються на засідання постійних депутатських комісій. Критичні зауваження доопрацьовуються відповідними службами та управліннями ОДА. Після чого президія облради приймає остаточне рішення щодо включення в порядок денний пленарного засідання того чи іншого проекту рішення. Така потужна підготовча робота дає відтак можливість працювати депутатам динамічно, швидко і плідно. Адже всі проекти рішень депутати отримують електронною поштою заздалегідь, вивчають їх, за потреби у телефонному чи письмовому режимі вносять свої пропозиції, зауваження, поправки.
    Начальник відділу юридичного забезпечення, роботи з кадрами та зверненнями громадян Віктор Лазаренко розповів про роботу із запобігання та боротьби з корупцією в органах місцевого самоврядування, відзначивши, що Іршавська райрада в цьому плані працює фахово. Доказом тому є тільки два факти таких порушень, зафіксованих контролюючими органами.
    Заступник начальника відділу документообігу та протокольного забезпечення Наталія Семаль розповіла про організацію діловодства в органах місцевого самоврядування, підкресливши, що з метою забезпечення загальних підходів у документуванні управлінської діяльності розроблено Інструкцію з діловодства у виконавчому апараті облради і звернула увагу на необхідності приведення документообігу до єдиних стандартів, впорядкування роботи з організаційно-розпорядчими документами тощо. Чітке дотримання вимог інструкції, правильна організація роботи кожної окремої ділянки в процесі проходження та виконання документів, казала вона, об»активно полегшує роботу всього колективу, унеможливлює виникнення авральних ситуацій, підіймає реноме посадової особи місцевого самоврядування, посилюючи довіру виборців до влади.
    З особливою зацікавленістю сприйняли учасники наради і інформацію керуючого справами виконавчого апарату облради В.Бульчака щодо створення архівного підрозділу облради для тимчасового зберігання архівних документів, що нагромадились за час її діяльності, використання відомостей для службових, виробничих наукових цілей, а також для захисту прав і законних інтересів громадян. Віднедавна часто порушуються питання про трудові архіви. Йдеться про зберігання соціально значимих документів, насамперед, ліквідованих колгоспів, підприємств, установ та організацій різних форм власності. Адже люди оббивають пороги в пошуках потрібних для пенсії документів, а знайти їх майже не можливо. Тому органи місцевого самоврядування повинні ініціювати створення таких архівів за рішенням відповідного місцевого органу виконавчої влади, місцевого самоврядування , який має утримуватись за бюджетні кошти, за додаткові кошти, що не заборонені законом, та кошти, отримані від приймання, зберігання та впорядкування документів.
    Підбиваючи підсумки напруженого виїзного дня, М.Кічковський підкреслив, що для органів місцевого самоврядування однаково важливою є робота як у сесійній залі, так і в розв’язанні конкретних людських проблем – усе це називається одним словом – діяльність, яка має бути спрямована в одне русло. На моє переконання , проблема кожного громадянина краю є проблемою всієї депутатської гілки краю, де нараховується понад 7 тисяч вибраних. Допомагаючи кожній людині, ми допомагаємо всій державі і у такий спосіб дбаємо про благополуччя всього українського народу.

Анна Романенчук, сайт Закарпатської облради
01 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини