Потенційних роботодавців презентували у закарпатському Великому Березному

Кількість офіційно зареєстрованих безробітних у Великоберезнянському районі Закарпаття цього року, на жаль, не скоротилася. У січні-серпні такий статус отримали 918 осіб, що на 200 більше відповідного минулорічного показника. Водночас окремі підприємства відчувають нестачу кадрів, постійно оголошуючи набір працівників на вільні робочі місця.

Чому безробітні не реагують на запрошення роботодавців отримати шанс постійного працевлаштування та ігнорують пропозиції районного центру зайнятості щодо можливостей отримання робочого місця, намагалися вирішити учасники організованої в залі засідань адмінбудинку презентації роботодавців. До речі, у заході взяли участь не лише безпосередньо зацікавлені сторони, а й представники владних структур. Розпочала обговорення проблеми вступним словом та керувала ходом подальшої розмови т.в.о.голови райдержадміністрації Мирослава Каламуняк.
Керівник виконавчої служби району акцентувала увагу на найбільших аспектах подолання негативних явищ у економічному розвиткові району, наголосила на важливості відкриття нових робочих місць як засобу не лише активації господарського життя, а й піднесення добробуту родин та окремих громадян. Тому цілком неприйнятною є ситуація, коли на підприємствах тривалий час залишаються вакантними робочі місця, якими можуть скористатися ті, хто з певних причин втратив роботу. У чому ж причина цього явища, які шляхи подолання дисбалансу між попитом і пропозицією робочої сили та підвищення рівня зайнятості населення району?
Відтак презентував вільні робочі місця свого підприємства директор ТОВ „Березнянка” Андрій Цибик. Особливий наголос зробив на професії швачок, плинність кадрів яких турбує керівництво. Виступаючий намагався звернути увагу присутніх  у залі безробітних на добре організовані умови праці у цехах, транспортні послуги доїжджаючим жителям сіл, можливість отримання високих заробітків і інші переваги, які повинні зацікавити шукаючих постійну роботу. На його погляд, принциповішу позицію щодо працевлаштування безробітних повинні зайняти керівництво та фахівці районного центру зайнятості. Адже немало жителів району за будь-яку ціну намагаються отримати соціальну допомогу з безробіття, водночас поповнюючи родинний бюджет господарюванням чи тимчасовими заробітками. Оскільки таке немале підприємство як ТОВ „Березнянка” є солідним платником податків до бюджету, то у поліпшенні його економічних показників повинні бути зацікавлені і відповідні владні структури та служби. Вони ж мають сприяти і заповненню вакантних робочих місць, використовуючи для цього різні важелі агітації та впливу. Андрій Цибик висловив сподівання, що організований захід допоможе вирішенню порушеної на ньому проблеми.
Скористався нагодою презентації роботодавців і підприємець Володимир Семйон, який  звернув увагу безробітних на можливість працевлаштування не лише на ПП „Вікторія”, а й на новоогранізованому підприємстві у Волосянці, де невдовзі запроваджується обшивка автомобільних рулів. Тут очікується пристойна заробітна плата, стабільні замовлення на збут продукції. Отже, жителі верхніх сіл району можуть сподіватися на працевлаштування ближче до домівки. Особливо це важливо для жінок, котрі можуть поміняти статус домогосподарки й отримати постійне місце роботи з нормальним заробітком. Виступаючий запевнив і щодо створення хороших умов праці на його приватних підприємствах.
Цікаву фахову інформацію подав учасникам заходу у своєму виступі директор Закарпатського обласного центру зайнятості Юрій Фущич. Він охарактеризував стан ринку праці стосовно області й окремих районів, наголосив на законодавчих нюансах, якими повинні керуватися у співпраці роботодавці, фахівці служби зайнятості та офіційно зареєстровані безробітні громадяни. Виступаючий звернув увагу на те, що сьогодні немаловажним чинником є рівень заробітної плати, який повинні гарантувати керівники та власники підприємств. Адже на ринку праці щоразу появляються оголошення про нові вакансії у різних регіонах держави і навіть за рубежем. Можливість вибору місця роботи дає підстави безробітним орієнтуватися  на пристойну зарплату. По-друге, у прагненні розширити виробництво підприємці не повинні забувати про умови праці, харчування працівників, потрібні транспортні послуги тощо. Зважати на виконання законів   та передбачених ними гарантій безробітних змушені і фахівці служби зайнятості, які однаковою мірою захищають інтереси тих, хто шукає роботу, і тих, хто її надає. Юрій Фущич досить детально зупинився на тих законодавчих аспектах, які актуальні сьогодні для ринку праці Великоберезнянського району.
Мирослава Каламуняк, підводячи підсумки виступів, запросила до обміну думками усіх бажаючих учасників заходу. Репліки, запитання та пропозиції переросли у дискусійну і запальну розмову. Безробітні жителі району підтвердили, що бажають передусім такої заробітної плати, яка б не змушувала шукати заробітку в обласному центрі чи інших регіонах країни. Значення мають транспортні послуги, умови праці, зокрема, гарантії вихідних та тривалості робочого часу, соціальних потреб. Критичні зауваження були висловлені на адресу багатьох підприємців району, які не зважають на законні вимоги потенційних працівників.
Чергова презентація роботодавців, організована районним центром зайнятості разом з райдержадміністрацією, підтвердила наявність проблем між роботодавцями і найманими працівниками, головна з яких – низький рівень заробітної плати на підприємствах району. Її вирішення перебуває у суто ринкових механізмах регулювання, і це повинні враховувати як роботодавці, так і наймані працівники.  

Коментар директора Великоберезнянського районного центру зайнятості Світлани ТИСЯНЧИН

Подібний захід районний центр зайнятості провів не вперше. Цього разу ми ставили за мету передусім допомогти ТОВ „Березнянка” вирішити таким чином проблему плинності кадрів швачок та сприяти популяризації підприємства серед жителів району. Директор підприємства Андрій Цибик упродовж останніх кількох років неодноразово робить докір нашій службі щодо недостатньої уваги до вакансій підприємства. Мовляв, центр зайнятості повинен вплинути на те, щоби безробітні шукали постійне місце роботи саме на „Березнянці”. До речі, підтверджувалася і готовність допомогти у підготовці кваліфікованих кадрів та проведенні профорієнтаційних заходів. Але, на жаль, після знайомства з умовами, особливо оплати праці, направлені повідомляли нашу службу про свою незгоду працювати на цьому підприємстві. Так лише цього року ми видали такі направлення 29 особам, а скористалися ними всього 6. За січень-серпень 2008 року прийнято на підприємство 40 нових працівників, а звільнилися за власним бажанням 62.
Наша служба зробила й аналіз такої плинності кадрів, зокрема стосовно тих осіб, які зареєстровані у районному центрі зайнятості. З тридцяти звільнених швачок двадцятеро отримували заробітну плату нижчу прожиткового мінімуму і лише шестеро – вищу цієї планки. Отже, головна причина звільнень – рівень зарплати, який не влаштовує сьогодні людей. Тому керівництво підприємства мусить пошукати резерви поліпшення фінансового становища, яке б відобразилося і на реальних заробітках працівників. Інакше за найщирішого бажання допомогти з підбором кадрів служба зайнятості не зможе. Хоча потрібно підкреслити, що у нас з керівництвом ТОВ „Березнянка” добрі стосунки, нормальна співпраця. Директор Андрій Цибик відгукується на всі  заходи, які проводяться у районному центрі зайнятості, сприяє профорієнтаційній роботі, навчанню і підготовці швачок.
Шкода, що можливістю презентації своїх виробництв та кадрових вакансій скористалися цього разу лише два підприємці району. Адже на заході були присутні багато безробітних, у тому числі й фахівців, на які може будь-коли виникнути попит.
Принагідно відзначу, що у районному центрі зайнятості працюють професіонали служби, які забезпечують виконання усіх прогнозованих показників нашої програми зайнятості, у тому числі щодо працевлаштування безробітних, професійного навчання, залучення до громадських робіт та надання інших послуг. Хотілося б, звичайно, відкриття нових підприємств у районі, розширення діючих виробництв, які дають можливість працевлаштування без факту вивільнення робочих місць. Зі свого боку, сприяємо цьому наданням дотацій на створення нових робочих місць, допомагаємо організувати підприємництво одноразовими виплатами допомоги з безробіття, оплатою здобуття престижних професій та ін. Намагаємося бути помічниками не лише тим, хто втратив з різних причин постійну роботу, але й тим, хто прагне здобути успіху у приватному чи колективному бізнесі, спроможний шукати заробітків за кордоном. Неспроста у холі нашого районного центру та кабінетах завжди людно, а у залі засідань систематично проводяться якісь  масові заходи. Відчуваємо, що жителі району ставляться до нас з довірою і охоче звертаються по консультації та поради.
 Що ж до підсумків презентації роботодавців, про яку йшла мова, однозначних прогнозів робити важко. Усе ж гадаю, що певні висновки зробить для себе і керівник ТОВ „Березнянка”, і по-новому сприймуть запрошення трудитися ближче до домівки тимчасово безробітні жителі району.
   

Великоберезнянський районний центр зайнятості
01 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини