АКТУАЛЬНИЙ КОМЕНТАР: Угода між Україною та Словаччиною про місцевий прикордонний рух починає працювати

Перші заяви бажаючих скористатися угодою між Україною та Словаччиною про місцевий /малий/ прикордонний рух прийняло сьогодні Генеральне консульство Словацької Республіки в Ужгороді. Саму угоду, нагадаємо, 30 травня ц.р. підписали у Братиславі міністри закордонних справ двох країн, чинності вона набрала 27 вересня ц.р. Приймати ж заяви Генконсульство Словаччини розпочало з 29 вересня, у перший робочий день після набрання чинності згаданою угодою.

Оскільки документ стосується і Закарпатської області, то кореспондент УКРІНФОРМУ попросив представника МЗС України в Ужгороді Галину Гороховську прокоментувати угоду.
- Нарешті довгоочікувана подія сталася,-сказала Галина Романівна,- документ набрав чинності. Це вже третя така угода, укладена між Україною та сусідніми державами. Першими були Угорщина та Польща /правда, угода з Польщею ще не ратифікована/.
Наша угода базується на Договорі між Україною та Словацькою Республікою про добросусідство, дружні відносини та співробітництво, підписаному 29 червня 1993 року в Києві. Бралась до уваги і постанова Європарламенту та Ради Євросоюзу, яка встановлює правила місцевого прикордонного руху на зовнішніх сухопутних кордонах держав - членів ЄС та вносить зміни до положень Шенгенської конвенції.
Місцевий прикордонний рух - це регулярний перетин спільного державного кордону Договірних Сторін жителями прикордонної зони для перебування в цій зоні, зокрема, із соціальних, культурних, обгрунтованих економічних, або з родинних причин на строк, що не перевищує часових рамок, визначених в угоді.
Прикордонна зона - це територія, що простягається на 30 кілометрів по обидва боки українсько-словацького кордону.
У зону дії місцевого прикордонного руху на Закарпатті, зауважила Галина Гроховська, входить 281 населений пункт Берегівського, Великоберезнянського, Воловецького, Мукачівського, Перечинського, Свалявського та Ужгородського районів. У Словаччині угода охоплює 283 населені пункти окресів Сніна, Собранце, Міхаловце, Гуменне, Требішов, Вранов над Теплов, Медзілаборце. У смузі місцевого прикордонного руху на Закарпатті проживають 415 тисяч громадян України, на території Словаччини - 341 тисяча осіб.
Як і у випадку з Угорщиною, дозвіл бажаючому поїхати в Словаччину за умовами місцевого прикордонного руху обійдеться у 20 євро. Заяви про видачу такого дозволу та його передачу заявнику здійснюють: для жителів прикордонної смуги на території Словаччини - Генеральне консульство України в Прешові; на території України - Генеральне консульство Словацької Республіки в Ужгороді. Оформлення ж дозволів громадянам України виконуватиме Поліцейське бюро у справах кордонів та іноземців МВС Словацької Республіки, причому не більше, як через 60 днів з дня подачі заяви; в особливих випадках цей строк може бути продовжений до 90 днів.
Під час подання заяви обов'язкова особиста присутність людини, заява пишеться латиною - на машинці або друкованими літерами. До заяви додаються два фото і низка різних довідок, а головне - документ про причину відвідин Словаччини або запрошення. Ті, хто отримає відповідний дозвіл, повинні поважати закони країни перебування, їм заборонено займатися там прибутковою діяльністю /наприклад, працювати/.
Щоб отримати дозвіл, треба прожити у даній місцевості не менше трьох років. Дозволи - багаторазові, дійсні упродовж одного-п'яти років. Пільги матимуть інваліди, пенсіонери, яким за 60 років, діти до 15 років. З огляду на те, що бажаючих скористатися умовами місцевого прикордонного руху буде багато, то в Генконсульстві Словачини зводять прибудову, де будуть створені всі умови для дипломатів і заявників. Тут готуються працювати у дві зміни.
Угода про місцевий /малий/ прикордонний рух між Україною та Словаччиною, підкреслила Галина Гороховська, - вагомий акт дружби і довіри між двома країнами, прикордонної взаємодії жителів Закарпаття та суміжних територій Словаччини.

Ярослав Ядловський, УКРІНФОРМ
29 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини