Перечинська тема

Про життя та проблеми маленького закарпатського містечка розповідає в.о міського голови Мирослава ГУРАНИЧ.

Перечинська тема

Хоч і банально, але перше, що спадає на думку, коли дивишся, як живе нині маленьке закарпатське містечко Перечин, – «на городі бузина, у Києві…». Що б не робили високі обранці, за партійною системою виборів далекі від своїх виборців, ті, до кого люди і їх численні проблеми близько, мусять працювати. Незважаючи на нестачу коштів, перманентну колотнечу в уряді, невідповідність популістських декларацій і реальних дій. До­кладніше про будні периферії на тлі бурхливих подій українського політикуму, «СЗ «Паланку» розповіла в.о мера Перечина Мирослава Гуранич.
– Насамперед, у нас тепер буде дуже гарна центральна площа. Проводимо реконструкцію скверика, де розташований пам’ятник листоноші Федору Фекеті, завершуємо викладання нової кольорової плитки, запроектовано клумби для квітів, незабаром установимо світильники і нові лавки. Ті, що є в центрі Перечина нині, стануть окрасою дворів багатоповерхівок, де розмістимо також дитячі ігрові майданчики. На протилежному боці скверика теж будемо замінювати огоро­дження та плитку, адже вона вже експлуатується біль­ше 20 років. Потрібно робити і тротуари, зо­крема вони майже відсутні в мікрора­йоні Посьолок.
Запланували ремонтувати і вулиці, адже особливо після паводку дороги замулило, залило двори. Скажімо, по вулиці Садовій прочистили потічок, але труби, які там прокладено, не пропускають воду, тому замінюємо їх на великі приймальники, аби вода стікала і не підтоплювала будинки. Зробили також берегоукріплення потічка по ­вул. Шевченка.
Інша проблема – лише близько половини міських вулиць освітлені, тому працюємо над реконструкцією мережі.
Бюджет Перечина дуже мізерний, 3,5 млн. грн., половина цієї суми відразу з початку року йде на дитсадки, а з тим, що залишається, особливо не розженешся. Хоч, до речі, ремонт у дитсадку цьогоріч ми зробили.
Через постійне зростання ціни на енергоносії, зросли тарифи на водопостачання і водовідведення, але з цього приводу було дуже багато нарікань людей, і міські депутати вирішили не змінювати ціну, залишили її на рівні 2007 року, а різницю дотуємо з міського бюджету. Такі ж пропозиції були і щодо тепла, але, на жаль,  коштів не вистачає.
– Наближається опалювальний сезон, чи не буде в Перечині проблем із теплопостачанням?
–  Необхідно зробити передоплату за опалення двох дитсадків, але кошти для цього є. Опалювальний сезон почнемо вчасно, адже провели необхідну реконструкцію. Хоча з 4 міських котелень одна є проблемною, оскільки опалює житлові будинки, музичну школу та райво, а в будинках залишилося тільки 7 квартир на центральному теплопостачанні, інші обладнали автономним опаленням. Тому будемо переводити бюджетні заклади на окреме опалення і розглянемо питання допомоги малозабезпеченим мешканцям квартир перейти на індивідуальне опалення.
– Уряд презентував проект бюджету на 2009 рік. Чи відомо, що він передбачає, зо­крема, для міста? Чи є якісь приємні новини?
– Поки щодо бюджету на цей рік –    нам уже не вистачає до кінця року коштів на виплату зарплат працівникам міської ради і дитсадків. Однак із ра­йонного бюджету вже виділено 50 тис. грн., їх направили на зарплати вихователям. Крім того, міський бюджет перевиконується, отже будемо вносити корективи щодо витратної частини.
А стосовно державного бюджету на наступний рік, то презентовано справді тільки проект, а план соціально-економічного розвитку Перечина на 2009 ми опрацьовуємо. Передбачено, напри­клад, провести каналізацію в мікрора­йоні Посьолок, проектно-кошторисна документація уже готова, проходить відповідну експертизу.  Це ж стосується і вул.Духновича. Але, на жаль, є в  Перечині і вулиці, де взагалі немає ні водопостачання, ні каналізації.
Потрібно розробляти і програму заміни водогону. Водонапірні споруди збудовано, будемо їх незабаром відкривати, однак треба замінювати мережу, оскільки вона надзвичайно зношена.
У цьому році зробили також проектно-кошторисну документацію для нового дитсадка в мікрорайоні Посьолок, розмістимо його на території колишнього військового містечка в приміщенні клубу. Щоправда, на цей об’єкт потрібно чимало коштів, тому сподіваємося на допомогу обласної адміністрації.  Є документи і на реконструкцію каналізаційно-насосних станцій. У цьому теж сподіваємось на підтримку обласної влади.
– Нещодавно Верховна Рада призначила позачергові вибори в багатьох містах і селах України. У Перечині вони теж будуть?
– Поки що ні, бо на 21 жовтня призначено засідання суду у Львові за апеляційним поданням колишнього мера Івана Погоріляка. Якщо суд залишить у силі рішення Ужгородського міськра­йонного суду, який не визнав легітимність мера, якому депутати ви­словили недовіру, будемо звертатися до парламенту з проханням  призначити і в Перечині позачергові вибори міського голови.
До слова, колишнього мера намагалися змусити працювати на користь міста депутати від різних політичних сил, вони об’єдналися, аби достроково припинити його повноваження. Хотілося б, щоб і на рівні держави влада працювала злагоджено, про що неодноразово наголошував Президент Віктор Ющенко, і на користь людей.

Степан Мар’янович, "Старий Замок "Паланок"
25 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини