На Закарпатті запрацювали нові туристичні шляхи різної складності

Про Закарпатський туристичний шлях (ЗТШ) – мережу турмаршрутів, які простяглися нашою областю через хребти Українських Карпат, говорилося уже чимало. Минулого тижня журналісти пройшли по нещодавно промаркованій частині ЗТШ навколо Нижнього Бистрого – села, що розкинулися межи мальовничих гір Хустщини.

Представники ЗМІ мали нагоду на власній шкірі відчути переваги і недоліки сільського туризму там, де вже 4 роки діє швейцарсько-український проект розвитку лісового господарства у Закарпатті "Forza".
ТУРБІЗНЕСУ СЕЛЯНИ НАВЧАЛИСЯ В УЖГОРОДІ
Село Нижній Бистрий – одна з територій пілотного проекту, мета якого – впровадження сталого багатофункціонального ведення лісового господарства у Карпатському регіоні. Як зізнався сільський голова Степан Бритвак, у 2004 році такі поняття як, до прикладу, "пілотний проект", були і йому, і односельчанам незрозумілими словами. Але вже восени 2005 року проект стартував за 3 основними напрямками: інфраструктура і гуманітарна сфера, економіка та лісове господарство. Першим результатом співпраці став ремонт однієї з місцевих шкіл. Відтак у селі профінансовано укріплення берегів, розроблено бізнес-план та концепцію ведення лісового господарства. Що стосується першого, то зараз у Н.Бистрому працює пилорама. А от займатися переробкою дикоростучих плодів та розведенням форелі поки ще бажаючих не знайшлося. Що стосується другого, то, за словами С.Бритвака, у 2002 році у тамтешньому лісівництві вирубали 7 тис.кубів деревини, а у неповному 2008 – лише 2 тисячі.
Одним з напрямків проекту є розвиток сільського туризму. І уже 9 садиб Н.Бистрого готові приймати у себе гостей. Як розповіла одна з власниць садиби Марія Станко, її 8 односельців пройшли навчання роботи з туристами в Ужгороді. Нижньобистрянські будинки цього відпочивального сезону відвідало близько 80 туристів, які мали змогу пройтися промаркованими навколо населеного пункту пішими маршрутами – вони мають загальну довжину близько 45 кілометрів.
ЦЕРКВА І ГЕС – ВІЗИТІВКИ Н.БИСТРОГО
В око потенційному любителю сільського туризму в око відразу впаде дві візитівки села, перша згадка про яке датується 1668 роком. Перша з них – це кам’яна церква, яку почали будувати у 1812 році. Повноцінні служби у ній греко-католицька громада почала правити лише у 1867 році. Сьогодні церква закрита, її приміщення потребує ремонту. Та й належить вона тепер православній громаді. Греко-католиків у селі нараховується лише 6 чоловік. Православні ж моляться у новому храмі.
Другою візитівкою Нижнього Бистрого можна вважати Теребле-Ріцьку ГЕС. Проте вона не є об’єктом для відвідин туристів. Та все ж, якщо дуже постаратися, завітати на станцію можна. Начальник зміни Іван Ігнатко розповів нам про інженерні особливості роботи ГЕС. Річка Теребля розташована на 200 метрів вище річки Ріки. Вода з Вільшанського водосховища, утвореного на Тереблі, стікає майже 4-кілометровим тунелем, діаметром у 2 метри, вниз. З тиском 200 атмосфер водний струм обертає 3 генератори – таким чином тут народжується електроенергія. Щоправда, на час наших відвідин сили води вистачало обертати лише один із генераторів. За словами п.Ігнатка, ближче до ночі тиск води збільшується. Загальна виробнича потужність Теребле-Ріцької ГЕС – 27 тисяч кВт за добу.
Їдучи вздовж річки, сільський голова Степан Бритвак вказує нам ще одну турпривабливість – жителі села успішно користуються альтернативою мосту – так званим коритком. Механічний пристрій працює за принципом гірськолижного підйомника – переносить людей через Ріку.
Один з нових промаркованих маршрутів – с.Н.Бистрий-присілок Гонцош-полонина Фріаль-с.Н.Бистрий – має протяжність 15 кілометрів. Перепад висот становить близько 500 метрів. Найвища точка на маршруті називається Кичера – вершина гори сягає 900 метрів над рівнем моря. Присілок Гонцош – це кілька хатинок, які загубилися посеред гір. Тут залишилося жити декілька людей старшого віку. 68-мирічна Олена Микулка – одна з них. Говорить, що жити самій у горах не страшно, бо нема кого боятися. Після того, як овдовіла, взимку йде жити у село до свої дітей. А літо проводить у рідній хатинці, що знаходиться високо над селом. У кількох людей, котрих зустрічали у присілку – аналогічні життєві ситуації. Цікаво, що більшість з них також носять прізвища Микулка, проте близькими родичами одне одному не доводяться.
Йдучи маршрутом, з кожним новим кроком вверх перед вами відкривається чудова панорама того, що залишилося внизу. А окрім того – далекі-далекі гори. Словом, перед вашими очима постане справжня краса природи. Експерт по туризму у Закарпатській області Сергій Степчук зізнається, що закохався у тутешні місця після першого ж походу. "Ми бачимо хребет Пешконя, – розповідає про навколишню панораму пан Степчук, – далі за нею – вершина Негровець, яка має 1707 метрів висоти. Кам’яниста гора, що виділяється на горизонті, називається Стримба. За нею знаходиться полонина Красна".
ДЕКОМУ САДИБИ ЗАМІНИЛИ ПРИРОДУ
Спуститися втомленими з гір і покуштувати їжу домашнього приготування господинь Нижнього Бистрого – це один із найприємніших моментів відпочинку. Не будемо описувати деталі кухні, але зазначимо, що домашній хліб, печене сало і самогон – атрибути, котрі говорять самі за себе. Ганна Конар розміщає туристів на своєму обійсті уже 2 роки поспіль. Говорить, що гості були різні і з різних країн. Туристам із Швейцарії, до прикладу, так сподобався вид із вікна її будинку (гора і річка під нею), що вони кілька днів поспіль не виходили з дому. А от гості із Білорусії поставили собі за мету побачити озеро Синевир.
агалом, кількаденний відпочинок у Нижньому Бистрому залишить вам купу приємних вражень і спогадів. Водночас, власникам садиб варто звернути як мінімум на два недоліки, котрі сьогодні підкидають ложку дьогтю до меду. Перше, це стан речей, пов’язаних із особистою гігієною. Не у всіх домівках повноцінно працює душ. Туалети знаходяться на подвір’ї. А виходити із теплої домівки на холодну вулицю, як відомо, не дуже приємно. Та й стан самих туалетів залишає бажати кращого. Непогано б було, якби на подвір’ях встановили біотуалети європейського типу.
Щодо другого недоліку, то усунути його легше. В селі ми не побачили на автозупинці ні відповідного дорожнього знака, ні графіку руху автобусів. А це для туристів без власного автотранспорту викликає додаткові незручності.
Було б дуже добре, якби садиби у Нижньому Бистрому приймали гостей і взимку. Наразі система опалення у більшості з них не дозволяє забезпечити теплом потенційних відпочивальників у період холодів.

Ярослав Гулан, ЗІА "Простір"
25 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини